{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Carriere en opleiding > Help, ik ben een werkloze moeder!

Advies > Mama > Carriere en opleiding > Help, ik ben een werkloze moeder!

Help, ik ben een werkloze moeder!

Huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag zijn in het leven geroepen om moeders zoals jou te helpen.

Afbeelding blog 'Help, ik ben een werkloze moeder!'

Financieel

Zoek goed uit waar je recht op hebt, bij de gemeente kunnen ze je helpen uit te zoeken of je recht hebt op bijstand of andere tegemoetkomingen. Huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag zijn in het leven geroepen om moeders zoals jou te helpen. Je zult van een minimum bedrag rond moeten komen en dat is soms best moeilijk. Zet je financiën goed op een rijtje en kijk op welke vaste lasten en uitgaven je eventueel kunt bezuinigen. Als het er financieel echt beroerd uitziet en je niet rond kan komen, schaam je niet en vraag om hulp aan de mensen die dicht bij je staan.

Op zoek naar nieuw werk

Bij het UWV kunnen ze je een heel stuk op weg helpen en heb je sollicitatieplicht. Schrijf je in bij zoveel mogelijk uitzendbureau's en ga langs om je situatie uit te leggen, je hebt 1 of meerdere kinderen dus bent afhankelijk van schooltijden. Zij kunnen je helpen met het zoeken naar een passende baan, misschien kun je halve dagen werken of in de avonduren als de kinderen in bed liggen en er oppas aanwezig is.

Besparingen

Doe boodschappen bij de voordeligste supermarkten en gooi geen kleding weg, als je een beetje handig met de naaimachine bent kun je een hoop zelf maken of herstellen. Kinderen hebben nu eenmaal veel kleding nodig en groeien er snel weer uit. Misschien is er niet al te veel geld voor leuke uitjes en dure vakanties, maar leuke dingen doen met je kinderen hoeft echt niet duur te zijn.

Ga naar een grote speeltuin in de buurt, lekker naar het bos, strand of naar de kinderboerderij. Kinderen zien niet hoeveel iets kost, die vinden het allemaal fantastisch zolang je er maar gezellig bij bent en ze het fijn hebben. Grote uitgaven zoals kinderbedden en fietsen hoeven niet altijd nieuw te zijn, tegenwoordig is er een ruim tweedehands aanbod op internet of bij de kringloopwinkel. Een verf en kwast doen wonderen! Ruim de zolder of kledingkast op en ga gezellig op een rommelmarkt zitten, je verdient wat bij en hebt nog een gezellige dag ook. Oppas voor de kinderen betaal je niet, doe het slim en vraag opa's, oma's en andere familieleden of vrienden die het maar wat leuk vinden om op jouw kinderen te passen.

Denk aan jezelf

Je bent nu 24/7 een moeder voor je kinderen en daar komt natuurlijk het hele huishouden bij. Vanwege je werkloosheid heb je meteen een stuk minder sociale contacten, spreek af met vrienden of vriendinnen. Zorg dat je ook tijd voor jezelf hebt, als je kinderen in bed liggen op school zitten of bij de oppas zijn (opa/oma/overige familie), je moet jezelf ook niet vergeten.

Als jij goed in je vel, zit voelen je kinderen zich ook een stuk beter. Deal met de huidige situatie zoals het nu is en geniet van de kleine dingen in het leven!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je