{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Carriere en opleiding > Als mama full-time of part-time werken?

Advies > Mama > Carriere en opleiding > Als mama full-time of part-time werken?

Als mama full-time of part-time werken?

Hieronder kun je de voor- en nadelen van het full-time en part-time werken lezen.

Afbeelding blog 'Als mama full-time of part-time werken?'

Gelukkig hebben wij in Nederland de keus om full-time of part-time te werken. Maar wat doe je als je kinderen krijgt? Ga je dan full-time door? Of verlaag je het naar een part-time baantje? Hieronder kun je de voor- en nadelen van het full-time en part-time werken lezen.

Full-time werken waarom?

Wanneer je full-time werkt heb je natuurlijk een hoger inkomen. Wie meer werkt verdient meer makkelijk zat. Zo zullen ook je eindejaarsuitkering hoger zijn en je vakantiegeld zal meer bedragen. Ook zijn de doorgroei mogelijkheden binnen de functie die je uitoefent groter.

Je krijgt meer mee op je merk en kan daardoor vaak ook beter in springen op bepaalde situaties. Dit gebeurt natuurlijk alleen wanneer er binnen het bedrijf doorgroeimogelijkheden zijn. Vaak heb je ook meer verantwoordelijkheden als full-time werknemer.

Full-time werken waarom niet?

Waar voordelen zijn, zijn ook nadelen. Wanneer je full-time werkt zul je minder tijd hebben voor je gezin. En natuurlijk voor de huishouding en alles wat bij een gezin komt kijken. Dit moet goed opgelost worden door vader/moeder. Ook zou je eventueel moeten overwegen wat je overdag met je kinderen doet.

Blijft je echtgenoot thuis? Passen opa en oma op? Of gaan de kinderen naar een gastouder/kinderopvang. Zorg ervoor dat je dit goed regelt zodat er voor de kinderen een structuur is.

Part-time werken waarom?

Part-time werken als moeder is ideaal. Je zorg voor je ‘eigen’ geld binnen het gezin. En hebt ook nog tijd om je kinderen op te voeden. Ook zul je veel momenten met je kinderen kunnen doorbrengen en mijlpalen meekrijgen. Ook kun je in een aantal werkvelden, als je part-time werkt in de avond uren en weekenden werken.

Dit kan je een heleboel oppas kosten schelen doordat je partner op dat moment thuis is.

Part-time werken waarom niet?

Je krijgt minder loon. Als part-timer krijg je minder loon, minder vakantiegeld en minder 13e maand. In sommige sectoren is het zelfs zo dat je vakantiegeld maandelijks bij je loon inzit en je geen 13e maand krijgt. Ook heb je minder verantwoordelijkheden op je werk. Je bent er minder, dus je weet ook minder.

Ook ben je voor je werknemer duurder, het is namelijk goedkoper om één ful-timer aan het werk te hebben.

Zorg ervoor dat je een goede beslissing maakt, waar jij en je partner achter staan. Misschien wil je partner juist wel part-time werken zodat jij ful-time kan werken. Hij kan huishoudelijk taken overnemen en de zorg voor de kinderen dragen. Overleg ook met je werkgever, en maak ook met hem duidelijke afspraken wat je wil gaan doen en of het haalbaar is binnen het bedrijf en je functie.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je