{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Mama > Carriere en opleiding > Alles over zwanger zijn tijdens studie

Advies > Mama > Carriere en opleiding > Alles over zwanger zijn tijdens studie

Alles over zwanger zijn tijdens studie

Je kunt niet alleen zwanger zijn tijdens het werken maar ook studenten kunnen zwanger zijn. Hier kun je alles vinden over zwanger zijn tijdens je studie.

Afbeelding blog 'Alles over zwanger zijn tijdens studie'

Je kunt niet alleen zwanger zijn tijdens het werken maar ook studenten kunnen zwanger zijn. Hier kun je alles vinden over zwanger zijn tijdens je studie. Dingen waar je om moet denken, zaken die je moet regelen en de rechten en plichten.

Ben je 18 jaar over ouder dan moet je...

Ervoor zorgen dat je contact krijgt met je decaan. Samen met je decaan kan je een speciaal plan maken die je afwerkt om zo min mogelijk achterstand te krijgen op je opleiding. Ook kan je met je decaan afspreken wanneer je met verlof gaat en wanneer je weer van plan bent om te beginnen. Zorg ervoor dat al deze afspraken zwart op wit komen te staan zodat je beide altijd terug kunt kijken welke afspraken gemaakt zijn. Bespreek eventueel met docenten dat je tijdens je verlof wat opdrachten kan maken. Dit scheelt je na je zwangerschap veel tijd. Vaak hebben leerkrachten wel een stapeltje opdrachten voor je liggen. Hou tijdens je zwangerschap goed contact met je decaan en docenten.

Ben je jonger dan 18 dan moet je..

Net als bij vrouwen die ouder als 18 jaar zijn leg je contact met je decaan. Alleen doordat je nog leerplichtig bent moeten er goede en duidelijke afspraken gemaakt worden zodat je zo min mogelijk uren mist. Kom je er niet uit met je decaan, dan kan je de hulp inschakelen van de leerplichtambtenaar. Hij kan de moeder en de school advies geven en bemiddelen om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen. Het is mogelijk om rond de bevalling ontheffing van de leerplicht te krijgen. Je kunt dan rustig genieten van je laatste weekjes, en genieten van je pasgeborene.

Veel gemeentes hebben een jonge moeder project, dit houdt in dat jonge moeders elkaar tips en adviezen gegeven en belangrijke onderwerpen besproken worden. Ook het naar school gaan wordt daar besproken.

En mijn studiefinanciering dan?

Krijg je studiefinanciering? Dit is geen probleem. Je kan ervoor kiezen om een tijdelijke ‘pauze’ in te lassen, dit houdt in dat je voor een bepaalde periode geen studiefinanciering krijgt. Je bent dan dus uitgeschreven van je opleiding. Als je wel gewoon je studiefinanciering krijgt kan het zijn dat je door de eventueel opgelopen studievertraging een deel zelf moet gaan betalen aan het einde van je opleiding. Je studiefinanciering is dan op.

Ook kan het zijn dat je extra geld kan krijgen nadat je bent bevallen. Je kan bijvoorbeeld als je een alleenstaande studerende ouder bent een eenoudertoelage krijgen bovenop je studiefinanciering. Of wanneer je partner werkt kan je een partnertoelage krijgen of je kan een tegemoetkoming in de studiekosten krijgen.

Verder hebben sommige gemeenten nog een regeling met betrekking tot de kinderopvang. De gemeente betaald in sommige gevallen een klein deel van de kinderopvang. Hierop zijn bepaalde regels van toepassing, ga hiervoor naar het loket van sociaal zaken in je gemeente. Zij kunnen je precies vertellen waar je recht op hebt.

Deze pagina is geschreven door mama Joyce

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je