Snap
  • Baby
  • slapen
  • spelen
  • regelmaat
  • rust
  • ritme

Rust, ritme & regelmaat

Met een kleintje opkomst heb je altijd een beeld in je hoofd, van hoe je het voor je ziet de eerste weken en/of maanden. De één wil graag de kleine zoveel mogelijk bij haar dragen, de ander maakt het niet uit dat de kleine overal in huis of buitenshuis slaapt en zoals wij het voor ons zagen was vooral rust, ritme en regelmaat aanbrengen. Toen Doortje er eenmaal was dacht ik wel even, mooie gedachte voor de tijd maar hoe breng ik dit aan bij zo'n klein mensje? En wat is precies voor ons rust, ritme en regelmaat?

De eerste week na de geboorte van Doortje werden we echt geleefd, we zaten compleet op een roze wolk en ik kon mij niet voorstellen dat ik ooit maar 1 seconde van haar zijde zou wijken. Nadat de kraamweek voorbij was en het "echte" leven weer begint moet je allemaal even wennen en je weg vinden. We moesten Doortje leren kennen en weten waar ze behoefte aan heeft. Dat was wel iets waarvan ik achteraf denk, daar had ik mij beter op in moeten lezen. Niet dat het geschreven staat hoe je iets moet doen, ik denk namelijk dat je echt op je gevoel moet vertrouwen, alleen onze gedachte van rust, ritme en regelmaat was wel even een ding. Hoe brengen we dit aan bij haar? En wat is precies rust, ritme en regelmaat? Is dat op gezette tijden de fles geven of op gezette tijden slapen?! Ik ben heel veel gaan googlen en lezen. Ik was er al vrij snel uit dat baby's wakkere tijden hebben en dat je daardoor goed op haar slaapsignalen moet letten en wanneer ze moe is, haar wakker in bedje moest leggen zodat ze zelf leert om in slaap te vallen. Ook zoiets, in bed leggen.. daar zijn de meningen ook over verdeeld. Wij waren van mening dat haar bed is om te slapen en de box is om te spelen dus wanneer ze moe is, ze naar bed gaat. Door boeken te lezen kwam ik er achter dat deze mening veel wordt gedeeld door, laat ik het zo zeggen, mensen die ervoor geleerd hebben. Dat gaf ons een fijn gevoel, niet gezegd dat hoe andere ouders het doen dit fout is. Iedereen doet het op zijn eigen manier en iedere ouder heeft naar mijn idee altijd het beste voor met hun kindje.Nu nog het ritme, wat is precies voor een baby ritme? Ook daar had ik snel antwoord op. Door ten alle tijden de zelfde handelingen op het zelfde moment uit te voeren ontstaat er voor een baby een ritme. Wij deden en doen dat nog als volgt:- We halen Doortje uit bed- Verschonen haar- Ze krijgt de fles (nu al meer vast voedsel)- Knuffeltijd- Speeltijd - Bij slaapsignalen gaat ze weer naar bed

In haar speeltijd lag ze toen ze wat kleiner was altijd in de box, zodat ze wist dat na de box haar bedje weer kwam en ze heeft daardoor heel goed geleerd om zelfstandig te spelen. Ook was een tip om haar of 's ochtends of 's avonds in bad/douche te doen, zodat ze weet dat de dag begint of de dag eindigt en dit ook weer op vaste dagen te doen. Door deze en vele andere handelingen, altijd op hetzelfde moment uit te voeren ontstaat er een regelmaat zodat ze precies weet wat er gaat komen. Ze is bij het verschonen dan ook nooit ongeduldig voor de fles omdat ze weet dat die na het verschonen komt. Natuurlijk is ze nu veel langer wakker en gebeurt er in tussentijd veel meer dan alleen fles, knuffelen en spelen. En gaat ze nu in bad wanneer ze vies is of het ons qua tijd beter past. Alleen waar we ook naar toe gaan, zodra ze thuis komt mag ze altijd even spelen zodat ze weet dat daarna haar bedje komt. Het gaat er ook niet om in welke volgorde je de handelingen uitvoert als die handelingen altijd maar hetzelfde zijn. Bij ons ontstond er hierdoor ook een slaapritme en konden we op vaste tijden haar de fles doen. Iets wat ons weer heel veel rust gaf omdat je weet hoeveel tijd je nog hebt om wat in en om huis te doen. Doortje is door deze structuur echt een meisje geworden van het ritme en regelmaat, heel vaak is dit heel erg fijn. De keerzijde hiervan is dat het af en toe niet heel handig is, als het anders loopt dan wat zij verwacht. Dan is ze letterlijk uit haar ritme en dat komt haar humeur niet ten goede. Alleen mocht ons ooit een 2e gegund zijn zou ik wel weer zo de rust, ritme en regelmaat aanbrengen.