Je baby en spugen

Door: Mamaplaats 7 reacties

Je baby en spugen

Veel baby’s spugen. Een oorzaak van spugen bij baby’s is het maagklepje dat nog niet volledig afsluit. Voeding komt hierdoor gemakkelijk omhoog vanuit de maag en loopt terug in de slokdarm.

Een mondje voeding teruggeven na een voeding gebeurt regelmatig bij baby’s. Dat is helemaal niet erg. Ook niet als je baby pas later na het voeden nog wat voeding teruggeeft. De melk is dan meestal wat dikker en ruikt zuur. Je baby heeft er meestal zelf geen last van. Als je kindje goed groeit en voldoende plast, hoef je je geen zorgen te maken. Blijft je baby veel spugen, neem dan contact op met je huisarts of consultatiebureau.

Oorzaken van spugen bij baby’s

Doordat bij baby’s het maagklepje nog niet volledig sluit, is de kans groot dat er voeding terug loopt in de slokdarm. Bij baby’s die gulzig drinken is de kans groter dat ze spugen. Als je borstvoeding geeft en je hebt erg veel melk, kan dat ook de oorzaak zijn dat je baby na een voeding spuugt. Tijdens het drinken krijgt je baby ook lucht binnen. Die lucht komt er via een boertje weer uit. Vaak komt dan ook de voeding mee omhoog. Andere oorzaken van spugen zijn het geven van te veel voeding en verstopping. Als het maag-darmkanaal van je kindje te vol raakt, zal hij eerder zijn voeding teruggeven.

Tips als je baby veel spuugt

Spuugt jouw baby veel? Hopelijk heb je wat aan deze tips.

 • Neem de tijd voor elke voeding: 15-20 minuten is normaal. Dit is exclusief de pauzes die je inlast tijdens het voeden.
 • Zorg voor een rustige omgeving tijdens het voeden, zodat je kindje niet gestoord wordt (en lucht meehapt). Een onrustige baby zal meer lucht binnenkrijgen tijdens het drinken.
 • Laat je baby na iedere voeding boeren.
 • Houd je baby na een voeding minimaal een half uur rechtop zodat de voeding kan zakken.
 • Zet het hoofdeinde van het wiegje of ledikantje van je baby wat omhoog (doe bijvoorbeeld een paar boeken onder de poten).
 • Geef je borstvoeding en spuugt je baby veel? Maak dan eens een papje van johannesbroodpitmeel (Nutrilon Nutriton). Geef je baby voor iedere borstvoeding twee theelepeltjes met dit papje en indien nodig ook na de voeding.
 • Johannesbroodpitmeel is een verdikkingsmiddel dat ervoor zorgt dat de borstvoeding indikt in de maag. De voeding kan nu minder gemakkelijk naar boven komen. Je kunt ook moedermelk afkolven en aan de afgekolfde moedermelk Nutrilon Nutriton toevoegen.
 • Als je je baby flesvoeding geeft, dan kun je een speen met een kleiner gaatje kiezen. Zo krijgt je baby minder voeding tegelijk binnen.

Als bovenstaande tips niet helpen en je baby blijft veel spugen, dan kun je overstappen op Nutrilon A.R. 2. Geef je borstvoeding of speciale flesvoeding, dan kun je Nutrilon Nutriton hieraan toevoegen. Overleg altijd met je huisarts of consultatiebureau als je andere voeding wilt gaan geven aan je baby.

Mamaplaats

Mamaplaats

Bij ons kun je terecht om een mooie blog te schrijven, in contact te komen met andere moeders, deel te nemen aan hele gave testpanels en winacties en last but not least... de laatste nieuwtjes omtrent zwanger (worden), celebs, food en opvoeding.

Plaats een reactie

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief
7 Reacties

Reacties

 1. Soof Soof

  1

  Ik als trotse tante wordt af en toe gek van al het spuug wat mijn kleine oppas monstertje produceert! Dus deze tips en trucs mail ik naar Astrid zodat ik nog vaker ga oppassen!!

 2. m hofstede m hofstede

  2

  nou ik gaaf johannesbroodpitmeel in de voeding,maar als het later is en de spuug is helder met soort witte korreltjes dat heeft hij nog niet gedaan

 3. Desi Dools Desi Dools

  3

  Rust houden en leren doseren werkt maar kost veel tijd, zeker als je ongeduldig bent ;)

 4. Cindycindy Cindycindy

  4

  Mijn kindje drinkt te snel, dan wil ik haar een boertje laten doen maar voordat ik haar omhoog kan houden voor het boertje, spuugt ze alweer. Wel vervelend soms, dan ligt de hele bank weer onder!

  • Mama van Lotte Mama van Lotte

   5

   Dr Brown fles helpt goed tegen gulzige en spugende baby's

 5. MomST MomST

  6

  Ik ben zelf van mening dat je het beste niet teveel rommelt met de voeding van je kleintje. Ons ventje spuugde alsof het zijn lieve leven was. Hij dronk ontzettend gulzig en spuugde daarna best een flinke golf weer uit. We hebben op verschillende adviezen eerst andere flessen en spenen gebruikt ((Dr. Brown, Avent, Nan, noem maar op, ze zijn allemaal de revue gepasseerd)advies van de verloskundige) , daarna zijn fles in etappes aangeboden (advies van de kraamhulp), vervolgens zijn voeding aangepast (advies van het CB), daarna nog JBPM gebruikt (advies van de huisarts) en weet je wat? Kind werd er alleen maar ongelukkig van. Uiteindelijk hebben we alle tegenstrijdige adviezen naast ons neergelegd en zijn we teruggegaan naar de basis: normale difrax fles met een normale speen en normale kruidvatvoeding (alleen het bedje stond iets omhoog). En weet je wat: tevreden, rustige baby, die vaak spuugt. Maar denk er eens even bij na: dat spugen vinden vooral papa en mama vervelend. Mits het geen reflux is (want dat doet wel zeer) heeft een babytje daar helemaal geen last van! En dat johannesbroodpitmeel: NOOIT meer. Een klein theelepeltje op een fles van 180 zorgde voor een krijsende baby, met enorme krampen, die daarna een week niet kon poepen. Laat mij dan maar lekker spuug ruimen en drie keer per dag kleren/kleertjes wisselen, maar dat doe ik mijn kindje nooit meer. Nu zijn we overigens dik anderhalf jaar verder, en hij heeft er niets onder geleden. Zodra hij ging kruipen was ook het spugen minder (want niet meer steeds druk op de buik), en vanaf een jaar is het gewoon helemaal weg. Kind heeft er niets onder geleden, het is een lekkere stevige kerel :)

 6. Marisca Marisca

  7

  Jho waarom kan ik in dit artikel helemaal niks lezen over pylorus hypertrofie. Slechte zaak vind ik. Er is nergens wat over te lezen. Mijn baby spuugde steeds vaker hele flessen uit, en bij 100 ml moest ik sowieso stoppen. Tot hij 4,5 weken was ving het prima, maar toen werd het spugen steeds erger. Ik heb mij rot gezocht voor info en raad gevraagd bij arts, en consultatiebureau. Is reflux gaat over. Het ging niet over en mijn baby heeft kantje boord gelegen. Zelfs de huisarts heeft mij gewoon naar huis gestuurd terwijl mijn baby al aan het fladderen was. Gelukkig zagen ze bij het consultatiebureau wel hoe ernstig het was en hij was bijna een pond afgevallen. Dus met spoed naar het ziekenhuis. Vermeldt iig dat bij aanhoudend spugen en steeds meer spugen tussen de 4 en 6 weken na de geboorte echt naar de huisarts te gaan en een door verwijzing naar de kinderarts. Pylorus hypertrofie komt het meest bij jongetjes voor. En is dodelijk als het niet snel behandeld wordt. Ik wou dat ik er maar ook een beetje informatie over kon vinden dan had ik ook veel meer op mijn strepen gaan staan en had ik mij niet eerst 3 keer laten weg sturen. Nu gaat het prima met mijn zoontje, hij is geopereerd. Al spuugt hij nog steeds mondjes terug, maar goed je kan niet alles hebben.

Top 3 Blogs

WAT NIEMAND ZEGT OVER BEVALLEN (deel 1)

De vrouwen die natuurlijk bevallen zijn,... >

Tranentrekker: prachtige vlog van Simon Keizer

Dit filmpje van Simon Keizer voor zijn d... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: XL Fotoboek!

WAUW, leg jouw mooiste momenten voor altijd vast Klik, klik, klik.. je herkent het vast wel, de hele dag ben ... >