Snap
  • Zwanger
  • Gezond

Zwangerschap en duizeligheid

Wanneer je zwanger bent zijn er een hoop kwaaltjes die om de hoek kunnen komen kijken. Duizeligheid is er daar één van. Als je zwanger bent heb je hier meer last van dan normaal. Een licht gevoel in je hoofd en draaierigheid zijn onder andere kwaaltjes die dan veel voorkomen. Deze zullen het meeste voorkomen rond de 20 weken.

Oorzaken

Oorzaken van duizeligheid kunnen zijn:

  • Lage bloeddruk
  • Laag ijzergehalte
  • Laag suikergehalte
  • Opvliegers

Lage bloeddruk

Wanneer je een lage bloeddruk hebt zal je sneller last hebben van deze kwaaltjes. Mocht je hier voorheen nooit last van hebben, kan dit tijdens je zwangerschap toch ineens naar voren komen. Dit kan komen door de zwangerschapshormonen. Door te zorgen dat je genoeg vocht binnen krijgt kan je het wellicht tegengaan.

Tip: probeer eens een kopje bouillon. Erg effectief als je last hebt van duizeligheid.

Te laag ijzergehalte

Waarschijnlijk weet je al wel dat een te laag ijzergehalte ervoor kan zorgen dat je duizelig en licht in je hoofd wordt. En wat moet je dan eten? Juist, een lekker biefstukje! Alleen moet deze dan wel weer helemaal doorbakken zijn, aangezien je geen rauw vlees kan eten tijdens je zwangerschap. En dan is je biefstukje gelijk een stuk minder lekker. Maar geen zorgen, ook ander rundvlees is goed voor je ijzergehalte net zoals bonen, groene groentes en appelstroop.

Te laag suikergehalte

Het kan zijn dat je door je zwangerschap een ander eetpatroon aanneemt. Probeer dit niet te doen. Een laag suikergehalte kan deze kwaaltjes namelijk ook veroorzaken, en dit komt vaak door een onregelmatig eetpatroon. Zorg er dus voor dat je altijd een flesje drinken en wat te eten bij je hebt. Dat zorgt ervoor dat je suikergehalte zo weer omhoog springt!

Opvliegers

Wat ook een boosdoener kan zijn, zijn de opvliegers. Hiervan weten we dat deze voorkomen wanneer je in de overgang zit, maar ook tijdens je zwangerschap zal je hier last van hebben. Door de warmte die je op dat moment voelt, kan je niet lekker worden en licht in je hoofd. Probeer daarom goede suikers te eten. Die zorgen ervoor dat jij je weer snel beter voelt.

Bovenstaande oorzaken geven dus aan dat voeding een hoop tegen kan gaan. Voldoende ijzer en suikers binnen krijgen is dus erg belangrijk. Let er wel op dat je goede suikers binnenkrijgt, en natuurlijk niet te veel. Door hier gedurende je zwangerschap meer op te letten, zal je merken dat je minder last krijgt van deze kwaaltjes.

Wil je meer informatie? Neem dan eens een kijkje bij Nutricia!

8 jaar geleden

Ik denk dat voeding wel degelijk helpt. Zoals boven vermeld staat (dat is ook altijd mijn tip geweest) een kopje bouillon doet wonderen. Ik neem dit altijd als ik ziek zwak of misselijk ben en het werkt echt voor mij!

8 jaar geleden

Ik nergens last van gelukkig, mijn zusje daarentegen (8 weken eerder uitgerekend dan ik) is de hele zwangerschap al niet lekker. Te lage bloeddruk en constant te laag ijzergehalte. Hierdoor is ze heel erg vermoeid, duizelig en niet top fit. Op dit moment neemt haar lichaam ook geen ijzer op, dus moet ze vaker naar het ziekenhuis voor controle.

8 jaar geleden

Ik had onwijs last van opvliegers! Ben nu al bang voor als ik in de overgang ga haha

8 jaar geleden

Ik heb heel erg veel last gehad van een lage bloeddruk en duizeligheid. Werd er gek van. En wat ik ook deed, het hielp helemaal niets. Nu is het weer normaal gelukkig maar ben er wel achter gekomen dat het je heel erg kan belemmeren.