{{ message.message }}
{{ button.text }}

Zwanger zijn met een zwangerschapsziekte

Nog maar 11 weken zwanger en nog geen enkele keer kunnen genieten van de zwangerschap vanwege de zwangerschapsziekte hyperemesis gravidarum.

Afbeelding blog 'Zwanger zijn met een zwangerschapsziekte' Achtergrond blur afbeelding

Ze zeggen het is het mooiste wat je kan overkomen, zwanger worden van je eerste kindje. We waren inderdaad erg blij nadat we de positieve test in handen hadden na onze eerste poging om zwanger te raken. Het ging allemaal heel erg snel en hadden niet verwacht dat het de eerste keer proberen raak was. Ook was ik bekend met de ochtendmisselijkheden die men tijdens de zwangerschap kon krijgen en daar kon ik wel mee leven, maar wat ons te wachten stond hadden we niet op gerekend dat dat bij ons zou kunnen gebeuren.

Week 6 van de zwangerschap begon het allemaal. Ik begon heel erg misselijk te worden en moest wel tot 15 keer per dag overgeven. Niets bleef er in zitten en we begonnen ons zorgen te maken want dit was geen normale ochtendmisselijkheid. Ik probeerde gewoon te blijven eten, maar zonder enig succes. In week 7 van mijn nog zo prille zwangerschap kwam ik met lichte uitdroging in het ziekenhuis te liggen. Hier heb ik 2 dagen aan een infuus moeten liggen om mijn vocht gehalte weer aan te vullen. Ook kreeg ik vanaf deze week het medicijn Emesafene. Dit medicijn plus nog 2 andere zijn ongeveer de enige medicatie die tijdens een zwangerschap gegeven mogen worden tegen de misselijkheid en het braken. Het enige leuke aan het ziekenhuis bezoek was dat ik daar mijn eerste echo heb gehad. En wat bleek nou ik was ook nog eens in verwachting van een tweeling. (2 eitjes) Maar al gauw bleek dit een vanishing twinn te zijn en is het 2e vruchtje afgestorven bij al bij 6 weken, zag de gynaecoloog bij de echo die we in week 8 kregen ter controle.

Vanaf week 8 hebben ze dus gezegd dat ik niet meer onder controle hoef te staan bij het ziekenhuis, maar mocht het weer slechter met mijn gaan dat ik dan ook onder controle blijf in het ziekenhuis en ik dan ook in het ziekenhuis moet bevallen. Dat willen we echt niet, we hebben altijd al gehad over een thuisbevalling tenzij het echt medisch noodzakelijk is. Met de medicatie en de verhoogde dosis gaat het een stuk beter. In plaats van 15 keer per dag overgeven is het nu 0 tot 3 keer per dag. Een hele verbetering, maar nog steeds lichamelijk kapot. Tussen week 6 en week 10 ben ik 7 kilo afgevallen vanwege de zwangerschapsziekte en dat is nu wel te voelen. Ik heb absoluut geen conditie meer (1x de trap op lopen en loop te hijgen en te puffen bovenaan de trap) waardoor ik ook niet kan werken. Ik heb een fysiek zware baan en dat gaat op dit moment gewoon niet. Ik moet nu dus eerst weer op kracht komen voordat ik weer aan het werk kan gaan.

De zwangerschapsziekte hyperemesis gravidarum kan tussen 12 en 16 weken zwanger voorbij zijn, maar er zijn ook gevallen dan vrouwen 7 tot 9 maanden erg ziek zijn. Gelukkig bestaat er dus medicatie die deze ziekte kan verzachten, maar leuk is anders. Het is niet geheel onbekend bij mij in de familie, mijn tante heeft het ook gehad tot de 16e week dus misschien is er nog hoop voor mij om toch nog een beetje te kunnen genieten van mijn zwangerschap.

Nu ben ik in de 11e week, vorige week hebben we ons kleine bewegelijke kindje weer gezien. Dit was voor ons toch ook ff een spannend momentje vanwege alles wat in de voorgaande weken allemaal gebeurd is en het gewichtsverlies, maar alles was goed met de kleine uk. Alles zat er aan wat er op dat termijn aan moest zitten, dus dat was ff een momentje alle zenuwen van je afzetten en van de echo genieten.

Gelukkig is het een zwangerschapsziekte die niet zo erg vaak voor komt. Ik was de 4e vorig jaar die met deze symptomen was opgenomen in het ziekenhuis. Wij duimen dat bij mij de zwangerschapsziekte van korte duur zal zijn, maar houden er wel rekenschap mee dat dit nog de rest van mijn zwangerschap zou kunnen duren. Ik wil ook genieten van mijn zwangerschap en eindelijk die roze wolk zien. Want tot nu toe is deze helaas nog grauw.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je