Snap
  • Zwanger
  • Bevallingsverhalen

Zwanger en medische indicatie

Zwanger! Ein-de-lijk of misschien toch plotseling? Vanaf het moment dat de zwangerschapstest positief is, gaat er een wereld voor je open. Zeker als je voor het eerst zwanger bent, kun je veel vragen hebben. Maar ook bij een volgende zwangerschap moet je soms even graven: Hoe zat dat ook alweer? Zal mijn zwangerschap volgens het boekje verlopen? Wat is normaal en wanneer is extra begeleiding nodig?

Een eerste stap is het vinden van een verloskundige om je zwangerschap mee te delen. Je wilt tenslotte goede, deskundige begeleiding. De eerste controles vinden plaats en je zwangerschap vordert. Maar dan: Er doet zich een ontwikkeling voor, waardoor je zwangerschap nét even anders loopt. Het is verstandig dat een gynaecoloog zich ermee gaat bemoeien. Vanaf dan is de zorgeloze glans van je zwangerschap er misschien een klein beetje af. Welke redenen kunnen er zijn voor extra begeleiding?

Niet 1 hartje, maar…? Een meerling!

Stel je voor; de echoscopist maakt een echo van je buik. Even is het stil… ‘Ik zie niet 1 hartje, ik zie er meer!’, hoor je hem of haar zeggen! Wat blijkt; jullie krijgen een tweeling! Of misschien zelfs een drieling, of… Even schrikken, maar misschien maakt dat gevoel al snel plaats voor heel veel blijdschap. Bijzonder! Maar, binnen de verloskundige zorg betekent een meerlingzwangerschap wel reden voor extra controle bij de gynaecoloog.

Bloeddruk

Bij gewone controles zal de verloskundige steeds je bloeddruk meten. Het kan voorkomen dat die bloeddruk te laag of te hoog is. Een hoge bloeddruk kan zelfs gevaarlijk en risicovol zijn voor jou en je kindje! Extra begeleiding kan dan nodig zijn. Het kan op meerdere dingen wijzen; zwangerschapsvergiftiging, zwangerschapssuiker. Fijn dat de zorg in Nederland dan zo geregeld is, dat extra professionele begeleiding van een gynaecoloog voor handen is.

Stuitligging

Nadert de zwangerschap het einde, dan maakt de baby zich alvast klaar. Maar wat als je kindje in stuit ligt? Kies je dan voor een gewone bevalling (mits dat door medici wordt geadviseerd), of ga je voor een keizersnee? Hoe dan ook, bij een stuitbevalling mag je niet thuis bevallen vanwege de risico’s.

Gezondheid van je baby

Behalve bovenstaande redenen, kunnen er ook zorgen zijn rond de gezondheid van jullie kindje. Wanneer er bijvoorbeeld hartproblemen aan het licht komen bij een echo of als de groei achter blijft. Het kunnen redenen zijn voor andere medische begeleiding dan een verloskundige. Hoe je zwangerschap ook verloopt, vergeet niet dat de zorg in Nederland bijzonder goed is geregeld. Daar mogen we heel blij om zijn. Je bent in goede handen, wie je ook begeleidt!

Vergoeding vanuit je zorgverzekering

Bij een medische indicatie wordt er meer vergoed dan wanneer je zelf besluit, zonder medische indicatie, in het ziekenhuis te bevallen. De vergoeding hangt af van je verzekering.

Heb jij een medische indicatie of ben je met een medische indicatie bevallen? Laat een reactie achter.

9 jaar geleden

Goed artikel. Wij hebben niks met medische indicaties te maken gehad eigenlijk. Maar wel goed om te lezen dit.