{{ message.message }}
{{ button.text }}

Zei ze dat nou echt?

Een peuter ziet, benoemd en roept zonder filter. Vaak heel grappig, maar soms kan je wel door de grond zakken.

Afbeelding blog 'Zei ze dat nou echt?'

Woensdag haalde ik Elfa op van de opvang, ze was heel vrolijk en kletste de oren van mijn hoofd. Ondertussen riep ze af en toe wat ze zag onderweg: vrachtwagen, scooter, fiets de standaard dingen dus, tot we door de fietstunnel reden. 

We reden in volle vaart door de tunnel en ineens hoor ik achter me een vrolijk peuter stemmetje roepen: "Hey een zwarte!". Ik keek om me heen om te zien wat ze bedoelde maar kon niets zwarts ontdekken. Toen ze begon te roepen: "dag zwarte, dag zwarte" realiseerde ik me dat we net een donkere meneer waren gepasseerd. Nog even zei ik heel naïef: "ja dat is een zwart hek". Maar natuurlijk wist ik wat ze bedoelde. 

Toen ik met mijn fiets bovenaan de trap stond draaide ik me om en vroeg haar of ze soms het hek bedoelde. Maar ze antwoorde ontkennend. Toen ik vroeg naar de meneer zei ze: "ja, een zwarte". 

Toen stond ik dus naar de tegels te kijken, hopend dat ze onder me vandaan zouden zakken zodat ik even in de grond kon verdwijnen. Enigzins beduusd zei ik dat het niet netjes en onaardig is om dat te roepen en dat ze de volgende keer maar: "dag meneer" moest zeggen. Maar ja, weet zij veel dat haar leus niet door de beugel kon. 

Nadat ik er, toen ze in bed lag, nog eens over nadacht bedacht ik allerlei pedagogisch verantwoorde reacties die ik had moeten geven. Maar ze overviel me nogal op dat moment op de fiets. 

Een paar dagen later spookt het nog steeds door mijn hoofd, want ik vind dat we hier wel iets mee moeten. Ze is duidelijk bezig met de verschillen tussen mensen. Mama heeft rimpels en Elfa niet, Elfa heeft een rok aan en mama een broek, papa heeft een baard en Elfa niet etc. 

Er zijn natuurlijk hele mooie prentenboeken over verschillen tussen mensen, dit lijkt me de meest logische optie om haar te leren dat iedereen anders is. Maar er zijn vast ouders die vaker met dit bijltje hebben gehakt die wellicht een tip hebben hoe we dit op peuterniveau kunnen bespreken. 

Dus tips, anyone? Of misschien ook een gênante ervaring, gedeelde smart is immers halve smart. 

 

1

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je