{{ message.message }}
{{ button.text }}

Zalig zwanger in coronatijd

Afbeelding blog 'Zalig zwanger in coronatijd' Achtergrond blur afbeelding

De laatste tijd hoor ik veel mensen zeggen dat ze helemaal klaar zijn met corona – en dat snap ik, zeker zo vlak voor kerst. Maar als zwangere die inmiddels bijna op knappen staat (ruim 38 weken), ben ik stiekem juist blij met de coronamaatregelen. Mijn man werkt alweer maanden thuis en heeft het halve huishouden overgenomen. Hij brengt de kinderen naar school en haalt ze weer op, doet boodschappen, kookt bijna elke dag twee maaltijden (omdat ik nog maar een paar dingen kan eten en mijn gezin iets meer variatie wil) én ruimt de afwasmachine in. Hoe we dit allemaal hadden moeten klaarspelen als hij nog fulltime op kantoor had gezeten: geen idee. Maar ik weet wel dat mijn zwangerschap dan een stuk zwaarder was geweest. Ik ben stiekem ook opgelucht dat we dankzij corona geen sociale verplichtingen hebben en ik niet met mijn dikke buik hoef op te draven bij verjaardagen, borrels of kerstfestijnen. Gewoon lekker cocoonen ’s avonds met mijn man en buik op de bank, voor de hectiek straks losbreekt – héérlijk.

Maar het fijnste van alles is nog wel: geen ongepland kraambezoek. Althans, ik verwacht niet dat tante Truus dit keer op de fiets vanuit Middenbeemster ‘even komt aanwippen’ met een zelfgebreide teddybeer terwijl we tante Truus eerlijk gezegd nog nooit hadden gezien en daarna ook nooit meer hebben gezien – zoals de vorige keer gebeurde in mijn tweelingkraamtijd. Of dat mijn familie spontaan besluit allemaal tegelijkertijd langs te komen, om na de koffie zelf het bier open te trekken om vervolgens oude familiedrama’s op te rakelen. En zo waren er nog heel veel mensen die spontaan op de stoep stonden en vervolgens natuurlijk toch even binnen wilden komen om onze prematuur geboren baby’s uit hun bed te tillen of ongevraagd advies te geven. En dat ondanks ons verzoek op het geboortekaartje om van tevoren te bellen, en bovenop ons ritme van zestien (!) voedingen per dag. Nu vermoed ik dat een derde kind sowieso al minder in de belangstelling zal staan, maar mocht er toch iemand onverwacht op de stoep staan, dan kan ik gewoon zonder schuldgevoel het kraamcadeau in ontvangst nemen en vriendelijk de deur weer dichtdoen, want ‘tja, coronamaatregelen’. Of misschien laat ik mensen wel langskomen voor wat ‘raamvisite’ en dan zal ik even vriendelijk de tuin in zwaaien voor ik me weer terugtrek met de baby voor de volgende voeding, want iedereen is er na een kwartier buiten staan hartje winter waarschijnlijk toch wel klaar mee.

Ik heb ook helemaal geen moeite met de mondkapjesplicht. Nu moet ik zeggen dat ik ook bijna nergens meer kom, maar als ik wél ergens kom vind ik zo’n kapje opzetten een kleine moeite. En eerlijk gezegd vind ik het ook wel een fijn idee dat het nu toch wat lastiger is voor voorbijgangers om in mijn gezicht te hoesten – zelfs al was er geen corona geweest. Laatst, toen er nog geen mondkapjesplicht was, stond ik in de rij bij de kassa toen een man (zonder mondkapje) zich voor me langs wrong in het smalle gangpad terwijl hij voor de vorm nog mompelde: ‘Mag ik even passeren?’ Dat had hij dus allang gedaan toen ik zei: ‘Nou eigenlijk niet’. Ik word sowieso al licht geïrriteerd als mensen te dicht in de buurt van mijn buik komen, laat staan als ze zich in coronatijd langs me heen proberen te wringen in een te smal gangpad. Dat ik niet zo bang moest zijn, zei die man in kwestie. En dat jij maar mag leren andermans grenzen te respecteren, dacht ik, maar hij was al weg.

Daar schiet me nog een voordeel te binnen: deze hele zwangerschap heeft er niemand ongevraagd aan mijn buik gezeten. Ook is er geen enkele wildvreemde op een overvol terras naast me neergeploft aan een piepklein tafeltje voor twee waar ik samen met mijn man even van onze rust probeerde te genieten. En niemand is naast me in de trein een patatje oorlog gaan eten terwijl ik al misselijk werd van de geur van een banaan.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Olivier kon niet bij alle echo’s zijn en ik heb mijn schoonouders, die in België wonen, al heel lang niet gezien. En als zwangere corona krijgen lijkt me heel naar. Het is mij gelukkig bespaard gebleven. Nadeel vind ik ook dat je in coronatijd wat minder met je zwangere buik kunt showen, maar om dat te compenseren heb ik gewoon extra veel foto’s laten maken (zoals de foto boven dit stuk van @studiocharissa).

Dat ik zelf vanuit huis kan werken, vind ik ook een groot voordeel. In mijn vorige zwangerschap pendelde ik nog twee uur per dag heen en weer tussen thuis en kantoor, terwijl ik soms door zwangerschapskwalen maar een paar uur had geslapen. Nu slaap ik de laatste weken ook niet meer zo best, maar dat kan ik prima compenseren met een dutje tussen de middag. De vorige keer kondigde ik met 28 weken tweelingzwangerschap bijna in tranen bij mijn chef aan dat ik óp was en ging ik met vervroegd verlof. Nu ben ik 38 weken en werk nog steeds een beetje, gewoon vanuit huis. Ik weet dat je een eenlingzwangerschap niet kunt vergelijken met een tweelingzwangerschap (maar dan ook écht niet), maar toch denk ik dat ik ook dit keer allang de handdoek in de ring had gegooid als ik mijn zwangere lijf nog dagelijks naar een kantoor had moeten slepen.

Dat de coronamaatregelen zwangere vrouwen goed doen, blijkt trouwens ook uit de cijfers: sinds corona worden er zo’n twintig procent minder premature baby’s geboren. Er wordt nu onderzocht hoe dit kan, maar persoonlijk heb ik wel een idee. Wij zwangere vrouwen liggen thuis lekker te cocoonen met onze babybuiken terwijl onze partners zich eindelijk bewijzen als geëmancipeerde wederhelften die wel degelijk vijftig procent van het huishouden kunnen dragen, mits ze maar niet hele dagen op kantoor hoeven zitten. Ik chargeer een beetje, maar ik denk dat we na corona best eens een onderzoekje kunnen doen naar hoeveel zwangere vrouwen er nog meer opbloeien van het verplichte thuiszitten. 

Fotografie: @studiocharissa

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je