{{ message.message }}
{{ button.text }}

What to wear..?

'Zwangerschapskleding.. lastiger dan lijkt!

Afbeelding blog 'What to wear..?' Achtergrond blur afbeelding

Kleding.. het is zonder zwangerschap soms al lastig om te iets te vinden wat bij je lichaam past, wat jouw smaak is en dan ook eens beschikbaar is in jouw maat. Nog even los van het budget en oorsprong van de kleding. 

Laat ik voorop stellen: ik heb geen gekke maten, heb een gemiddeld postuur voor een Hollandse jongedame. Nu tijdens mijn zwangerschap heb ik vooral een buik gekregen en zijn mijn borsten een maatje meer, de rest is redelijk hetzelfde gebleven. 

Mijn kleren die ik droeg voor mijn zwangerschap zijn al sinds zo halverwege de zwangerschap allemaal opgeborgen, want hoe frustrerend kan het zijn als je sochtends moet opschieten en een kast vol met kleren ziet waar je het grootste deel niet van past. Na 1 lekkere huilbui hierover tijdens een opschietactie sochtends, want ja, hormonen,  had ik besloten dat ik mezelf dat niet meer aan wou doen en heb besloten dat alles wat ik niet meer pas direct op zou bergen. Dat zien we wel weer terug als het oude figuur terug is. 

Ondertussen moest er toch wat gedragen worden, haha. Ten eerste moet ik zeggen dat ik gezegend ben met vrouwen in mijn omgeving met redelijk dezelfde postuur als mij, die af en toe stapeltjes met zwangerschapskleding meegeven (om te lenen). Hier zat altijd wel wat tussen wat past, ideaal, en wel zo duurzaam! 

Ik vind het lichaam van een zwangere vrouw prachtig. Zo ook mijn eigen lichaam, ik kan er echt van genieten als ik die vormen in de spiegel zie. Echter, met niet goed passende kleding, ben je net een zoutzak.. en zo voel ik me dan ook. 

Goed zittende kleding versterkt je uitstraling en laat je sterker voelen. Poweerrrr !! Dat kan je af en toe wel gebruiken zo tijdens de zwangerschap, met die vermoeidheid, misselijkheid en emo-buien, etc. 

 Maar goed, even to the point. Ik ben tegen verschillende lastige punten aangelopen tijdens het aanschaffen of matchen van kleding voor mijn zwangere lichaam. Dit begon met de broeken. Het eerste wat ik merkte was dat mijn normale Skinny jeans en andere spijkerbroeken al snel niet meer lekker zaten bij mijn buik. Dit was denk ik al met zo'n 8 weken. De baby is dan nog erg klein, maar de baarmoeder groeit en de organen in je buik worden toch al lekker gereorganiseerd. Een beetje extra ruimte qua broekrand was zeer welkom. Dus ik ging zoeken naar zwangerschapsbroeken. Ik woon in een landelijke omgeving. Dus als ik naar en fysieke winkel zou gaan om zwangerschapsbroeken te gaan passen, was de kans groot dat ik bekenden tegen zou komen. Die dan uiteraard meteen weten dat ik zwanger ben. Los van het feit dat er überhaupt zeer weinig aanbod is qua kleding voor zwangeren hier in de omgeving. Dus het werd: online shoppen. Na een tijdje online gezocht te hebben, leek H&M een goede optie. Gewoon een stapel verschillende zwangerschapsbroeken op rekening bestellen en dan zit er vast wel wat tussen. Dat bleek zeker wel. Maar wat ze er niet bij vertellen, is hoe groot de zwangerschapsrand in de broek is. Voor het begin van de zwangerschap is een klein randje voldoende, maar als je gegeven moment met een toeter loopt, wil je liever dat de band over je hele buik loopt. Aldus, dat is mijn ervaring. Hierin wordt in de verscheidene online shops weinig tot geen aandacht aan besteedt, helaas. Dus het is bestellen, passen en de rest maar weer terugsturen. 

Ok, de broeken zijn in huis. Nu werden langzamerhand mijn bloesjes, truien en truitjes te kort. Echter, mijn buik was nog niet zo groot om echte zwangerschapstruien en T-shirts te gaan dragen. Je weet wel, die met die plooien aan de zijkant. Ik heb het wel besteld en gepast, maar nee, dat was echt too much. Alsof ik in de waan was dat ik al een hele buik had. Het zat simpelweg echt niet mooi. Mijn oplossing werd uiteindelijk: kleding voor lange mensen bestellen. Bij Zalando heb je de optie om kleding voor lange mensen te selecteren. Ideaal! Zo heb je net even die extra lengte om over je buik te trekken en niet die gekke plooien. De armen zijn wel wat langer, maar die stropen we dan maar ff op. 

Toen kwam de tijd van de bh's. Sommige bh's werden te klein en andere werden eindelijk goed gevuld (iedereen heeft denk ik wel een paar net anders vallende bh's in de kast).  Een vriendin had mij aangeraden om een voedingsbh te kopen, zodra de normale bh's die ik had niet meer zouden passen. In het mom van: dan heb je die alvast. En ze zaten best lekker volgens haar.  Dus ik ging op zoek naar een voedingsbh. Wat een ramp is dat. In de meeste winkels hebben ze maar 1 soort voedingsbh. En deze is vaak in de stijl van de bh's die mijn oma droeg (en zij heeft de WO2 nog meegemaakt). Ze zijn wit of zwart, vaak zonder padding, met brede banden over de schouders en strak zittend rondom mijn borstkas. Ik krijg het al snel benauwd met die kleine in mijn buik die al mijn organen omhoog duwt (ook maaaaagzuur hierdoor) dus dat strakke rondom de borstkas was iets wat ik al heel snel niet meer kon handelen. Ik had namelijk al 1 voedingsbh gekocht, met padding en die enigszins leek op een T-shirt bh ( was nog wel ok), maar nadat ik meermaals sochtends de bh na een half uur toch terugwisselde naar mij oude bh (hij zat gewoon echt niet lekker) heb ik deze voorgoed verbannen. Dus ging de zoektocht verder. Ik dacht, Livera, een winkel waar dames met verstand rondlopen. Ik vroeg naar de voedingsbh, waarop ik de vraag kreeg of ik al bevallen was. Ik wijzende naar mijn buik, zei: 'nee, ik moet nog! Ik ben nu 25 weken.' Waarop zij zei: 'oh maar dan geef ik je nog geen voedingsbh mee! Je borsten gaan nog zo enorm groeien, dat zou oplichting zijn als ik je nu een voedingsbh zou verkopen.' Ze liet de enige voedingsbh die ze hadden zien, maar dit was inderdaad weer eentje zonder padding, en in de stijl van die van mijn oma. Jakkes. Bij de Hunkemöller hadden ze overigens ook maar 1 soort, met dezelfde ouderwetse stijl. Hoedan?? 

Uberhaupt vraag ik mij af, waarom ze bij de Livera mij dat niet willen verkopen.?! Mijn berekening is als volgt, let op: normaal heb ik een B85, nu ben ik 1 maat groter (met 28 weken) en zit ik op C90. Stel, ik groei nog verder (of krijg vollere borsten als de melkproductie wordt aangeslingerd) dan lijkt het mij dat ik niet groter wordt dan D95. Ik kan voor deze D95 nog geen bh kopen inderdaad, want die maat heb ik nog niet. Wel heb ik nu een nieuwe bh nodig, in C90. Waarom zou dit niet een (mooie) voedingsbh mogen zijn? In het begin van het borstvoeding geven zal ik idd misschien op D komen, of wie weet nog groter, maar in de loop der maanden dat ik borstvoeding geef, zullen ook mijn borsten langzaamaan slinken (als ik de vrouwen om mij heen mag geloven). Dan kom je uiteindelijk toch weer uit op die C. Als ik dan nu niet een voedingsbh met maar C90 zou kopen, dan zou ik na die enkele maanden borstvoeding geven weer een nieuwe bh moeten aanschaffen. En daarna kunnen mijn borsten nog meer slinken, terug naar de B85. En wat heb ik dan aan een 'normale' bh van C90? Dan zou ik die dus nu alleen kopen voor deze weekjes tot de melkproductie mijn borsten nog groter laten worden? Snap je hem nog? Haha

Ik was er dus nog steeds van overtuigd dat ik wel een voedingsbh moest gaan kopen. Eentje die lekker zit, mooi staat door mijn kleding heen en ook zonder kleding mijn man nog doet laten kijken ;). Ik heb nu eindelijk eentje gevonden bij de H&M. Een zwarte, met kant, geen dikke banden en wel padding. Er zitten alleen geen beugels in, maar door de vorm van de bh staat hij toch erg mooi. Toppertje.! Ondertussen heb ik, op aanraden van Claudia de Breij (bron: het boek ' krijg nou tieten'), een setje tussenstukken voor mijn oude bh's gekocht. Zo kan ik die ook nog een tijdje dragen. Scheelt weer ! Overigens, ik heb ze bij bol.com besteld, want die van de Hunkemöller hebben scherpe randjes die weer enorm doen jeuken, haha. Wat een gedoe allemaal joh. 

Dan denk je, broeken, shirts, bh's, alles heb je wel nu toch? Nou nee.. wat dacht je van onderbroeken? De helft van mijn onderbroeken/strings/boxers zitten simpelweg te strak rondom mijn buik. Dus ook daar gingen we naar op zoek. Ook deze hoeven niet meteen in oma stylo.. letten jullie ff op? Kledingproducenten? Dus dan maar 'normale' slipjes bestellen van een maatje groter. 

De basis was nu in huis. Echter kwam het voorjaar nu, inclusief de bijbehorende bruiloftsfeesten! Super gezellig! Maar enorm lastig om daar een passende jurk voor te vinden als je zwanger bent. Zwart of wit valt überhaupt al af voor een bruiloft, toch? Dus iets met een kleurtje, maar ook niet te knal, want je bent al extra aanwezig met je buik. Het voorjaar doet wat die wil met het weer, dus niet te bloot, maar ook geen warme wollen jurken. Het viel mij sowieso op dat veel zwangerschapsjurkjes best kort zijn (wie wil dat??) en vaak tot de nek gesloten zijn. Laat mij nou ff mijn mooie nieuwe decolleté willen showen, hahah. Nee, grapje. Maar een v-hals staat mij simpelweg wel het mooist. Met die grotere borsten en buik en iets vollere toet, lijk ik alleen maar dikker als de hals helemaal dicht is. Al met al, aardig wat wensen voor de jurk, zo langzamerhand. En er is best veel online te vinden, maar ieder heeft ook zo zijn eigen smaak. Na echt uren/dagen zoeken en surfen, had ik eindelijk op een Britse website leuke jurkjes gevonden (seraphine com). De levertijd maakte het wel spannend, want de bruiloft kwam al erg dichtbij, maar het was gelukt! En wat stonden ze mooi de jurkjes. Scheelt toch hè, dat je je een beetje mooi voelt op zo'n feestelijke dag. Die foto's gaan nog lang terug komen, wie weet worden ze zelfs hier en daar aan de muur gehangen. 

En dan nu komt de volgende uitdaging: het was met Pasen al echt lekker weer en ik heb simpelweg nog helemaal niks qua rokken, korte broeken of iets anders luchtigs wat mij past.... So wish me luck!! 

Overigens, het lijkt nu alsof ik een hele berg kleding heb aangeschaft.  Maar ik heb goed op de prijzen gelet en geprobeerd om kleding uit te zoeken die goed te matchen is met elkaar en daardoor veel minder nodig heb. Het enige waar ik helaas niet echt op heb gelet is de oorsprong van de kleding. Dat zou het echt te lastig maken.. 

Al met al, er zijn nog behoorlijk wat gaten te vullen in de markt der zwangerschapskleding als je het mij vraagt. 

 

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je