Snap
  • Zwanger

Wat zeg je als...

Als een positieve zwangerschapstest al snel in een drama eindigt, als een zwangerschap een mooie droom blijkt te zijn. Wat zeg je dan?

Iemand in mijn omgeving kreeg in week 8 van haar zwangerschap bloedingen en hoorde bij de echo dat het vruchtzakje leeg was. Een aantal weken nadat ze een positieve test in haar handen gehouden had, spatte een droombeeld dat al vorm begon te krijgen ruw uiteen. Ook al was ze ergens wel bang dat het niet goed was, er blijft altijd hoop. Zeker als er bij een eerdere zwangerschap ook bloedverlies was. Wat is de realiteit dan hard. Als omstander wil je zo graag iets betekenen voor degene die dit meemaakt, maar hoe?

Ik heb een miskraam -gelukkig- nooit mee hoeven te maken. Ik probeer me in te leven hoe het voelt. Mijn moederhart en empathie brengt me vast een heel eind, maar echt begrijpen, echt meevoelen, kan ik niet. Dat gevoel kent alleen de mama die dit kindje droeg –en alle mama’s die met haar dit al eens mee moesten maken-.

Mijn hart huilt voor deze vriendin. Mijn hart huilt voor andere vriendinnen die in verschillende fasen van hun zwangerschap de – lang verwachte- droom boos verstoord zagen worden. Ik probeer mijn medeleven zo goed mogelijk te tonen, maar vind dat o zo moeilijk. Het gebeurt niet vaak, maar ik weet niet goed wat ik zeggen moet. Ik stamel wat, ik probeer meevoelend te reageren, ik vraag hoe het gaat en erken dat de wisselende emoties bestaan mogen. Ik luister, ik huil met en voor hen en kan alleen maar hopen dat ze zich gesteund voelen.

Lieve mama die nu zo worstelt en lieve mama’s die ooit in deze vreselijke positie waren, ik hoop dat je weet dat ik –en met mij heel veel andere mama’s, vriendinnen en andere mensen om je heen- met je meeleef. Misschien stel ik niet altijd de juiste vragen en gebruik ik niet altijd de juiste woorden, maar ik hoop dat je weet dat ik er voor je wil zijn. Ik doe mijn best om dat zo veel mogelijk te laten weten, maar hier heb je het zwart op wit.
Verdriet is nooit gek, rouw is een akelig ding en pijn is nog net zo stom als het vroeger was toen je als kind weer eens je knieën open haalde. Ik wil je een zakdoek brengen om de tranen te drogen, een schouder om op uit te huilen een oor om naar je te luisteren. Kom alsjeblieft als je het nodig hebt, ik wil naar je luisteren en zal ernaar vragen. En als ik niks vraag, mag je nog steeds vertellen of bij me uithuilen. Ik stuur je een omhelzing om je te troosten. 

8 jaar geleden

Wat ontzettend mooi verwoord...zelf een miskraam gehad bij 7,5 week zo pril. Maar blijft in je hart... Maar nogmaals wat heb jin dit mooj gezegt voor alle vrouwen hier

8 jaar geleden

Dank je wel! Goed verwoord. Schrijf dit met tranen in de ogen. Inmiddels zijn wij 3 jaar en herhaalde miskramen verder en zijn we in de vooronderzoeken beland. Het is en blijft zwaar. Ongeacht dat alles om je heen verder gaat. We zitten zo in een emotionele achtbaan. Ik weet dat het voor omstanders moeilijk is om 'goed' te reageren. Zelf weet ik dat soms ook niet goed. Maar een arm schouderklopje. Of gewoon de tekst: " ik ben er voor je" zegt al genoeg.

8 jaar geleden

Lieve dames, wat een mooie reacties! Dank jullie wel voor je openheid en jullie complimenten. :)

8 jaar geleden

Ik sluit me hier helemaal bij aan. Ik heb in totaal 5 miskramen gehad en eigenlijk was alles wat ze zeiden niet goed, hoe goed bedoeld ook. Waar ik het meest aan het gehad waren de mensen die gewoon luisteren en een arm om mijn schouder sloegen. Laat haar weten dat je er voor haar bent als ze je nodig heeft. Gewoon een schouder om op te huilen, een luisterend oor. Die goed bedoelde adviezen heb je weinig aan. Daarmee komt de zwangerschap niet terug. Dat is net zoiets als wanneer iemand zegt hij had in elk geval een mooie leeftijd als je opa van 90 overlijdt. Dit is in elk geval mijn ervaring. Als ik tips of advies wil vraag ik er zelf wel om. Ik moet nu gewoon even mijn verdriet kwijt. Ik hoop voor je vriendin dat het uiteindelijk net zo afloopt als bij mij. Je weet ik heb er nu 2 prachtige kindjes zitten en nummer 3 kan ook elk moment komen. Ze moet de moed dus niet opgeven, want een miskraam wil niet zeggen dat het nooit lukt.