{{ message.message }}
{{ button.text }}

Wat een super werk doet de verloskundige toch

​Op zich is er niks mis met een sceptisch oog. Zelf ben ik ook al regelmatig op mijn werk getypeerd als iemand die sceptisch of negatief is.

Afbeelding blog 'Wat een super werk doet de verloskundige toch'

Ik noem het liever een kritische blik, de beren op de weg van te voren zien zodat je ze kunt aanpakken en ze je niet verassen. Het houdt mij namelijk niet tegen om iets te doen, ik wil gewoon goed voorbereid zijn.

Maar de klaag/zeur cultuur die wij hier in Nederland hebben irriteert mij soms wel. Begrijp mij niet verkeerd ik doe het vaak net zo hard aan mee maar vind het niet echt een fijne eigenschap van mijzelf.

Ik zal een voorbeeld geven waar ik gisteren tegen aanliep:

Als je zwanger bent krijg je veel zorgen erbij. Hoe gaat het met je kindje in je buik, hoe gaat het met jezelf. Daarvoor ga je regelmatig naar de verloskundige die controleert hoe het met je gaat. Naar mate je verder in je zwangerschap komt wordt dit frequenter. Tussendoor kun je nog naar het echobureau om verschillende testen te laten uitvoeren zodat zoveel mogelijk risico's al op tijd worden gezien. Door de meeste mensen wordt dit als erg prettig ervaren, zo kun je je zekerder voelen over je zwangerschap, kun je je vragen kwijt bij een professioneel persoon en hoor je regelmatig even of het nog steeds goed gaat.

Maar nu gebeurt het natuurlijk ook soms dat de verloskundige minder positief nieuws heeft. Dat ze iets zien wat niet helemaal goed is. Vaak weten ze het niet zeker en laten ze verder onderzoek plaats vinden als ze iets zien. Voor de zekerheid. Je zou zeggen dat het fijn is dat een verloskundige zo zorgvuldig is en het zekere voor het onzekere neemt op dit gebied, daarvoor zijn ze juist. Daarom verbaasd het mij zo dat ik al meerdere zwangere vrouwen heb horen klagen als de verloskundige iets zei over voeding, rust, extra controles of zelfs een overplaatsing naar de gynaecoloog. Ze worden bestempeld als paniekzaaiers om niks. 

Ik snap het best dat je niet wilt horen dat er misschien iets mis is. Dat je niet zit te wachten op extra controles of een overplaatsing naar het ziekenhuis en dat het niet fijn is om in onzekerheid te zitten over je kindje als er daarna niks aan de hand blijkt te zijn. Maar zou je dan liever hebben dat de verloskundige niks zou doen, niks zou zeggen en het risico maar voor lief neemt zonder jou hierin mee te nemen? Nee, natuurlijk niet. Dus waarom noem je diezelfde grondige verloskundige die er speciaal voor de gezondheid van jou en je kindje is dan paniekzaaiers. Ik snap het niet. Echt niet. 

Bij mijn eerste zwangerschap was er ook een vermoede door de verloskundige dat mijn zoontje niet genoeg groeide. Hierdoor moest ik een extra echo laten maken bij het echobureau. Daar werd vast gesteld dat er niks aan de hand was. En nee, ik was niet geïrriteerd naar de verloskundige ik was juist dankbaar dat ze ook bij een vaag vermoeden toch zo grondig te werk gaan. Ook mocht ik opeens niet meer thuis bevallen wat ik zo graag wou omdat ik in week 41 opeens een hoge bloeddruk kreeg, ook al voelde ik geen van de symptomen en had ik een prima bevalling die ook goed thuis was gegaan. Ook hier werd ik niet geïrriteerd of boos naar de verloskundige maar snapte ik heel goed dat het net zo goed wel mis had kunnen zijn, ook al was dat bij mij misschien niet het geval. Beter het zekere voor het onzekere nemen.

Het zelfde geld voor voedingsadviezen of rust adviezen. Ze zeggen het niet om je te pesten. Als de verloskundige hier iets over zegt zal het wel een goede reden hebben. Een te hoge of lage bloeddruk, kans op zwangerschapsdiabetes, harde buiken, wat dan ook. Dat het niet altijd makkelijk is om je aan de adviezen te houden snap ik best. Maar dat je de verloskundige als de boosdoener afstempelt dat snap ik niet.

Zelf ben ik enorm blij met mijn verloskundige. Ze zijn grondig, vriendelijk, nemen de tijd voor je, ook al betekend dat soms dat ik best lang moet wachten omdat de afspraken van de vrouwen voor mij zo nu en dan best kunnen uitlopen maar liever dat dan dat je een nummertje bent voor ze en ze de klok belangrijker vinden dan de zorg die elke moeder en kind nodig hebben.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je