{{ message.message }}
{{ button.text }}

Wat doet een onregelmatige cyclus allemaal met je?

Nooit gedacht dat zo iets simpels mij zo in de war kon krijgen..

Afbeelding blog 'Wat doet een onregelmatige cyclus allemaal met je?' Achtergrond blur afbeelding

Van alles onder controle naar geen idee meer waar je aan toe bent..

Een onregelmatige cyclus. Het doet meer kwaad dan het woord misschien doet vermoeden. En als ik er even aan terug denk bij mezelf dan roept het ook zoveel onzekerheid, wantrouwen en onrustigheid met zich mee.

Waarom? Ik slikte de pil en plande daarmee ook altijd mijn stopweek in. Letterlijk, want ik keek altijd even wat er in welk weekend te doen was aan feestjes en dan plande ik het zo dat ik op zondag ongesteld werd en dan maandag wel weer redelijk kon functioneren. Lekker makkelijk, lekker overzichtelijk ook.

Toen ik stopte met de pil om een zwangerschap uberhaupt een kans te geven vond ik dat hele loslaten hiervan misschien wel het moeilijkste. Met het weggooien van dat kleine pilletje was ook die controle weg. En het eerste wat ik deed was opzoeken hoelang dat ontpillen zou moeten duren.

Geen duidelijk antwoord, wel vond ik dat een ‘normale cyclus’ duurt tussen de 28 en 35 dagen. Op dag 29 nog niet ongesteld, testen dan maar? Even wachten nog, dag 32 doen? Uiteindelijk dag 29,32,35,38,42,43,48 etc allemaal getest. Niet zwanger, niet ongesteld.

Waar ik het meeste last van had toen ik onregelmatig ongesteld was?

- De onzekerheid wanneer het ging komen.

- Geen controle hebben over mijn vruchtbare periode (ik bedoel je kan vanaf dag 13 ovulatie testen gaan gebruiken, maar als je op dag 28 nog geen smiley hebt dan wordt dat best een ding).

- Altijd maar die tampons mee nemen, in iedere broekzak/jas/tasje.

- Bij ieder krampje rennen naar de wc.

- Zag ik daar nu wat rood op het papiertje? Nog even een keertje kijken?

- Al die zwangerschapstesten die ik toch maar voor de zekerheid ging doen

Eigenlijk gewoon de hele onzekerheid. Was ik nu wel zwanger? Was ik wel vruchtbaar geweest? Kon ik wel naar dat feestje of zou ik daar ineens mega ongesteld worden? Altijd maar die vragen die in je hoofd blijven spelen, waar je gewoon weg geen antwoord op krijgt van Dr. Google. Wat ik nu weet is dat het lichaam je daar wel antwoorden op kan geven, maar ja.. Voordat je die handleiding kan lezen ben je wel even verder.

En dat duurde mij dus te lang. Want zwanger willen worden wil je niet pas over een paar jaar. Zodra je stopt met anticonceptie moet het nu. Ondanks dat ik heus wel wist dat het even kan duren en ook even tijd nodig heeft. Maar dat onthouden al die stemmen in je hoofd simpelweg niet. Die willen het nu, en duidelijk graag.

Ik ben ontzettend blij dat ik een manier gevonden heb waardoor ik zelf meer rust kon ervaren. Waardoor ik leerde wat er gebeurde in mijn lichaam en ik daar op in kon spelen. Niet alleen omdat ik dat wilde weten, maar ook omdat het zoveel houvast geeft als je ergens concreet mee bezig kan zijn. Het hele zwanger worden is onzeker en instabiel, het werkte voor mij zo mega goed om iets concreets om handen te hebben. Me te verdiepen in iets anders dan ‘tips om zwanger te worden’.

En natuurlijk was dat wel waar ik mee bezig was, maar de druk lag daar minder op. Moeilijk uit te leggen, maar het voelde wel zo. Het gaf positieve energie, aan alle kanten want al snel merkte ik de eerste verschillen in mijn lichaam. f

Het aan de slag gaan met mijn hormoonbalans heeft mij ontzettend veel over gebracht. Ik paste mijn voeding en supplementen aan en weet jij wat het mij opleverde?

- Een maandelijkse cyclus van 31 dagen

- Een duidelijk eisprong moment

- Herkenning in de symptomen van mijn lichaam voor de eisprong en voor mijn menstruatie

- Geen gereken meer en onzekerheid over wel/niet testen

- Stabiel humeur

- Geen PMS klachten meer

En uiteindelijk ook nog een zwangerschap. Dat is natuurlijk het allermooiste, maar ook de andere resultaten vind ik nog steeds verbluffend. Dat het zo simpel kon zijn, dat kon ik niet geloven. Van een cyclus die schommelde van 53 dagen naar 44 dagen naar 33 dagen naar 48 dagen, ineens naar stabiel 31 dagen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn en als ik het niet zelf mee had gemaakt had ik dat misschien ook wel gedacht.

Of op z’n minst gedacht dat dit vast weer zo’n verhaal is van iemand die alleen nog maar bleekselderij eet en de hele dag aan yoga en meditatie doet (sorry voor iedereen die daar heel blij van wordt, maar ik zocht een stereotypering). Maar dat ben ik niet. Ik ben een vrouw van 32 jaar, hou van wijn en lekker eten. Ik vind koken fantastisch maar sinds ik 2 kinderen heb wil ik vooral dat het voedszaam, lekker en snel is. Ik ben dol op gezelligheid en hapjes, hou van beweging maar ben ook heel lui (sportschool? Waar is dat?) en eet met liefde pizza en sushi. En dat alles kan dus naast die voordelen die ik net genoemd heb. Want als ik iets belangrijk vind voor mezelf maar ook voor andere, dan is het wel dat je kan leven en lekker in je vel zit.

Zoveel resultaat door simpele aanpassingen in voeding en leefstijl. Geen gedoe, geen lastige menu’s en boodschappen maar weten wat werkt voor mij lichaam en hormonen. Hoe bijzonder is het? Niet heel bijzonder, iedereen kan het. Je moet alleen de juiste knoppen in jouw lichaam weten te activeren. En daar help ik je graag bij.

Volg jij mij al op instagram (www.instagram.nl/lotte_vithr)? Daar deel ik regelmatig tips en tricks over hoe en wat. Leuk om je daar te zien! 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je