{{ message.message }}
{{ button.text }}

Wanneer vertellen dat je zwanger bent?

Afbeelding blog 'Wanneer vertellen dat je zwanger bent?'

Met mijn vorige zwangerschap had ik precies hetzelfde. Met een positieve zwangerschapstest in mijn handen en dan direct de vraag: "Geheimhouden tot de eerste twaalf weken voorbij zijn of direct bekendmaken?"

Het liefst opende ik direct Facebook om een foto te plaatsen van mijn zwangerschapstest, zo blij was ik, maar we besloten dat niet te doen. We gingen het geheimhouden, de eerste twaalf weken. Waarom wist ik toen nog niet eens, had ooit gehoord dat het gebruikelijk was in Nederland. In andere culturen is het namelijk helemaal niet gebruikelijk om het geheim te houden, maar deel je dit direct met iedereen. Dus het is ook maar net welke cultuur je hebt meegekregen.

Geheimhouden, iets waar ik nooit heel goed in ben geweest en ik merkte dat mijn stralende gezicht me alsnog verraadde. We besloten het de mensen om ons heen gewoon te vertellen, dus naaste vrienden en familie. Als reactie kreeg je dan van sommige mensen: "Vertel je het nu al? Ik zou dat dus nooit doen en echt wachten tot ik twaalf weken zwanger ben". Altijd mensen die nog nooit zwanger zijn geweest, die nog helemaal niet weten hoe het is om een gat in de lucht te springen met zo'n test en dat je vervolgens niemand hebt, behalve je eigen man/vriend, om het mee te delen.

En misschien is de één beter in geheimhouden dan de ander, ik zag er het nut niet van in om het geheim te houden voor de mensen om ons heen. Als het in de eerste 12 weken alsnog fout ging wilde ik dit ook graag met hen delen en niet zelf met dit verdriet rondlopen. Toen ik met negen weken een termijnecho had en zag dat alles goed was met de kleine baby, besloten we het aan iedereen te vertellen. Dus ook op internet.

Met deze zwangerschap deden we het weer precies op dezelfde manier. Vandaag ben ik twaalf weken zwanger van ons 'Hummeltje', dus we hebben de twaalf-weken-mijlpaal weer gehaald, maar de mensen om ons heen weten het al sinds week vier en de mensen op internet sinds ik negen weken zwanger ben.

Iedereen is anders, vertelt het op zijn eigen manier, waar en wanneer. Hoe ging dit voor jou? Heb je het echt de eerste twaalf weken geheimgehouden, ook voor je naaste vriendin en familie, of het ook gewoon verteld?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je