{{ message.message }}
{{ button.text }}

Wanneer ga je naar de huisarts?

Afbeelding blog 'Wanneer ga je naar de huisarts?' Achtergrond blur afbeelding

Na het schrijven van ons verhaal over onze weg naar kindergeluk heb ik besloten om jullie iets meer te gaan vertellen over hoe je in de medische malle molen terecht komt.

Er zijn verschillende redenen hoe je hier terecht komt. Ik denk dat ik wel met enige zekerheid kan zeggen dat de stellen die besluiten te stoppen met de pil of andere voorbehoedsmiddelen de deur uit te zetten er helemaal niet vanuit gaan dat ze uiteindelijk aanmoeten kloppen bij de huisarts.

Ik denk dat ik voor iedereen mag spreken dat als je deze beslissing gemaakt heb je maar een telefoontje wil plegen naar de huisarts….het telefoontje waarin je verteld zwanger te zijn en vraagt: Wat NU?

Helaas is het zo dat 1 op de 6 stellen voor een heel ander telefoon gesprek de huisarts moeten bellen. Namelijk dat ze al geruime tijd bezig zijn om een kindje te krijgen en dat het nog steeds niet gelukt is.

In de meeste gevallen zal de huisarts aangeven dat het gebruikelijk is om te wachten tot je het een jaar zelf geprobeerd heb. Hoewel dit natuurlijk heel erg lang klinkt zeggen de meeste gynaecologen dat het gemiddeld een jaar duurt voordat je zwanger zal zijn. Het kan eerder en het kan ook een paar maanden langer duren. Tot die tijd is er geen reden om aan te nemen dat je niet vruchtbaar bent.

Wat kan je zelf doen om de kansen te vergroten?

Het makkelijkste en goedkoopste is een temperatuurkaartje bij te gaan houden. Je meet dan je temperatuur elke dag op het zelfde tijdstip voor je uit je bed gaat. Deze temperatuur vul je in op een grafiek en na een paar periodes zal een arts, en jij zelf ook, goed kunnen zien of je een eisprong hebt gehad en wanneer deze geweest is.

Ook kan je kiezen voor ovulatie testen. Deze kan je bij de drogist kopen en tegenwoordig zijn er ook veel  websites waar je ze voor een prikkie kan kopen. Wel is het heel belangrijk dat je goed de gebruiksaanwijzing leest. Het kan namelijk heel makkelijk dat je de dag van je LH-piek, deze word gemeten door deze testjes, mist en dan ben je nog niet veel wijzer.

De kansen dat je per periode zwanger raakt is, bij gezonde stellen, 20% en dit is natuurlijk al helemaal niet veel. Dus als je graag zwanger zou willen worden zou ik zeggen ga temperaturen en ovulatietesten doen. Je vergroot de kansen zeker hier mee J

Is het ondanks dit na een jaar niet gelukt of je hebt duidelijk klachten, zoals buikpijn, dan zal de arts je eerder door verwijzen naar een gynaecoloog. Ook als je zelf het gevoel hebt dat er iets niet klopt of eerder geholpen wil worden zou ik zeggen: bel de huisarts en bespreek het. Vaak helpt het als je zelf al getemperatuurt hebt of ovulatie testen hebt gebruikt en is de huisarts eerder geneigd om je door te verwijzen naar de gynaecoloog. Volg altijd je eigen gevoel en ga niet af op wat anderen zeggen of doen. Ik zelf heb te lang afgewacht.......

In mijn volgende blog zal ik vertellen wat je allemaal kan verwachten bij je eerste bezoek aan de gynaecoloog.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je