Snap
  • Zwanger

Waarom we schattige dingen wel ‘op kunnen vreten’

De uitspraak dat je iemand wel kan opvreten als je een schattige baby, oma of kitten ziet heet in nette taal ‘schattige agressie’.

In het vakblad Psychological Science is onlangs een onderzoek verschenen van de universiteit van Yale dat gaat over deze 'schattige agressie'.

Cute agression

Uitspraken als ‘opeten’ en ‘doodknuffelen’ vallen allebei onder de term ‘cute agression’. Dit houdt in dat mensen intense emotionele ervaringen verwerken door er precies tegenovergesteld op te reageren. Dit helpt weer om rustig te blijven.

Het onderzoek

In de eerste fase van het onderzoek werden 143 personen bestudeerd terwijl ze iemand na een lange tijd terug zagen, naar een feel good film keken en een baby vasthielden.

Mensen die negatief of agressief reageerden in de ene situatie bleken zich ook van hun ‘gemene’ kant te laten zien op andere momenten.

In de tweede fase van het onderzoek kregen 300 proefpersonen foto’s van baby’s te zien. Hoe schattiger de baby’s waren, hoe agressiever de personen reageerden.

Jezelf in balans brengen

Het blijkt een manier om emotionele pieken wat af te zwakken. Als je negatief reageert op een overvloed aan positieve gevoelens, breng je jezelf weer in balans.

Ook andere situaties laten zien dat omgekeerde reacties ons in balans houden, bijvoorbeeld als je huilt op een huwelijk.

Betrap jij jezelf ook op cute agression? Laat het weten in een reactie.

Bekijk hier meer actuele artikelen van Mamaplaats!

Bron: Relatieblog

9 jaar geleden

Uhm, tja wel op een begrafenis geweest dat iemand in de lach schoot van emotie ( niet omdat diegene grappig vond) en me moeder lacht als ze zenuwachtig word. Me vriendinnetje begon vroeger heel blij me te slaan (niet gemeen) als we iets leuks gingen doen....zoiets? Ja wel als ik me dochter iets nieuws zie doen dan ben ik zo blij en vind het zo schattig dan komen er bij mij gekke geluiden uit :-)

9 jaar geleden

Cute agression? Ik wist niet dat het bestond. Moet wel zeggen dat ik ook zo in elkaar zit ja, haha ;-)