{{ message.message }}
{{ button.text }}

Waarom je niet moet genieten van je zwangerschap

Geluk forceren word je namelijk niet beter van.

Afbeelding blog 'Waarom je niet moet genieten van je zwangerschap' Achtergrond blur afbeelding

Misleidende titel? Misschien. Maar ik heb wel je aandacht ;-) Vergis je niet, ik bedoel hiermee niet te zeggen dat genieten verkeerd is. Ik wil ervoor pleiten dat het niet MOET.

Als je aankondigt dat je zwanger bent krijg je een berg aan felicitaties over het algemeen. Soms ook gecombineerd met 'en geniet ervan hè!' Heel aardig bedoeld. 

Toch heeft het soms (onbedoeld) een nare lading. Want als jij al wekenlang kotsend in bed ligt, geniet je dan wel? Of als je zwangerschap de vorige keer is misgelopen, neemt die angst dan niet een grotere plek in? Voordat er nu mensen zeggen 'ja, maar dan kun je helemaal niets meer zeggen!', natuurlijk mag je iemand toewensen dat ze ervan kunnen genieten. Soms kun je door een paar woorden anders te kiezen al zo'n fijnere boodschap geven. 'Ik hoop dat je er van kunt gaan genieten' is al veel neutraler en minder 'dwingend'.

Maar goed, eigenlijk was dat mijn punt niet eens. Het gaat mij meer om hoe hard en veroordelend we soms kunnen zijn naar elkaar en onszelf. Veel vrouwen durven niet te zeggen dat ze een zwangerschap zwaar vinden. Want dan ben je ondankbaar. Als je niet geniet, dan faal je. Terwijl dankbaarheid en je hondsberoerd voelen echt tegelijkertijd kunnen bestaan.

Het wordt zo'n hoge standaard ineens. Je moet genieten! Ik heb de eerste drie maanden vaak huilend op de bank gezeten. Ik was zo extreem moe dat ik vrijwel niets meer kon. Aangezien ik onafhankelijk zijn heel erg fijn vind, vond ik het enorm lastig om mijn man alles te laten doen. Ik faalde als vrouw, tenminste, zo voelde het. Ik genoot niet, het voelde meer als overleven.

Inmiddels geniet ik regelmatig van de zwangerschap. En hoe dat komt? Doordat ik geaccepteerd heb dat het niet alleen maar leuk is. Ook ik mag een baaldag hebben als mijn bekken mij ontiegelijk veel pijn bezorgd. Ook ik mag verdrietig zijn als ik terugdenk aan de lange weg hier naartoe. Ook ik mag mij angstig voelen als ik nachtmerries heb over vroeggeboorte. En doordat ik die dingen toe sta wanneer ik ze voel, kan ik juist ook intens genieten als ik de baby's voel schoppen! Kan ik ook huilen van geluk! 

Volgens mij is dat de sleutel: accepteer alle gevoelens die je hebt. Neem de tijd om even te balen, verdrietig te zijn of bang. Praat erover, schrijf het van je af of huil het eruit. Je zult merken dat er des te eerder weer ruimte is voor de fijne emoties en dat je die nog intenser kunt beleven. Hoe meer je forceert, hoe moeilijker het wordt. Maar ook als het helemaal niet lukt om te genieten, dat mag! Jij bent 100% normaal, ok zoals je bent en een fantastisch mens. Ook als je niet geniet. Al gun ik het iedereen natuurlijk van harte, het MOET niet.


*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je