{{ message.message }}
{{ button.text }}

Waar bevallen, ziekenhuis of hotel?

Afbeelding blog 'Waar bevallen, ziekenhuis of hotel?'

Waar bevalt ‘t het beste?

Heb jij een romantisch beeld van je bevalling? Waarschijnlijk niet. Het is iets dat erbij hoort. Je denkt misschien wel na over hoe je wilt bevallen (in bad, in bed, op een baarkruk?), maar de plaats van je bevalling is ook niet onbelangrijk. Zijn er complicaties waardoor je in het ziekenhuis moet bevallen? Of is de keus aan jou? Welke mogelijkheden zijn er dan? Thuis, in het ziekenhuis (klinische of poliklinisch), in een kraamhotel? Wat kost dat?

Heerlijk in je eigen bed

Het fijne, veilige en vertrouwde idee van je eigen huis om in te bevallen, is voor veel vrouwen een argument om thuis hun kindje op de wereld te zetten. Geen doktoren om je heen, geen onbekende omgeving, niet constant aan een apparaat dat de weeën registreert en direct na je bevalling heerlijk in je eigen bed bijkomen, zonder eerst nog naar huis te moeten rijden. Klinkt aantrekkelijk. Thuisbevallingen in Nederland zijn veilig en worden deskundig begeleid. Als je zwangerschap goed verloopt en de verloskundige er vertrouwen in heeft, dan is een thuisbevalling een prima idee. Dat vindt ook de verzekering; de bevalling wordt volledig vergoed

Geen keus; naar het ziekenhuis

Soms heb je geen keus, en moet je wel naar het ziekenhuis. Bijvoorbeeld omdat er zwangerschapssuiker of– vergiftiging is geconstateerd. Of omdat er iets mis is met de baby en er medische hulp aanwezig moet zijn direct na de geboorte. Je hebt dan geen keuze! Omdat je bevalling aantoonbaar in het ziekenhuis moet plaatsvinden, zal de verzekering dit vergoeden. Dit heet een medische indicatie.

Vlekkeloze zwangerschap, toch naar het ziekenhuis

Zelfs als alles goed gaat met je zwangerschap kun je een voorkeur hebben voor een ziekenhuisbevalling in plaats van een thuisbevalling. Je kiest dan voor een poliklinische bevalling; wel in het ziekenhuis, maar gewoon onder begeleiding van je ‘eigen’ verloskundige. Vertrouwd en toch dichtbij de eventuele hulp van een gynaecoloog of dichtbij een operatiekamer in het geval van een spoedkeizersnede. Je betaalt dan wel een bedrag voor je bevalling dat niet wordt vergoed door de zorgverzekering.

Je laten verwennen in het kraamhotel

Dan is er nog een optie; het geboortecentrum. Wel eens van gehoord? Beval je in een geboortecentrum, dan heb je thuis geen nasleep van de bevalling. Het gebeurt allemaal buiten de deur. Tegelijkertijd doet de omgeving van een geboortecentrum niet erg medisch aan. Het is dan ook niet te vergelijken met een ziekenhuis. Na de bevalling kun je blijven om uit te rusten en bezoek te ontvangen. Je bent echt gast in een soort hotel, die lekker in de watten wordt gelegd. Ook bij een bevalling in een kraamhotel vergoedt de verzekering niet alles, omdat het niet gaat om noodzakelijke medische omstandigheden.

Kortom: het is verstandig om na te denken waar je wilt bevallen. Als je in de positie verkeert dat je kunt kiezen, bepaal dan wat het beste voelt voor jou en je partner.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je