Snap
  • Zwanger

Vruchtbaarheidsbehandelingen (IVF, ICSI, IUI)

Wanneer zwanger worden niet vanzelf gaat, en je samen met je partner hebt besloten om een ander traject in te gaan, dan komen er enorm veel dingen op je af. Als je huisarts je doorverwijst, krijg je eerst een aantal vruchtbaarheidsonderzoeken om te kijken wat de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid kan zijn. Daarna kun je eventueel starten met een vruchtbaarheidsbehandeling

Behandelingen

Een aantal behandelmogelijkheden op een rijtje:

  • IVF/ICSI;
  • Invriezen van menselijk eicellen en embryo’s;
  • Invriezen van sperma;
  • Kunstmatige inseminatie.

IVF/ICSI

Bij IVF (in vitro fertilisatie, dit betekent letterlijk: bevruchting in glas) vindt de bevruchting plaats in een laboratorium. Als er embryo’s (eerste ontwikkelingsstadium na de bevruchting) ontstaan, worden deze na een paar dagen teruggeplaatst in de baarmoeder. Na ongeveer 2 weken weet je of je zwanger bent.

ICSI (intracytoplasmatische injectie) lijkt hier erg op, maar hier wordt met een injectienaald 1 zaadcel rechtstreeks in de eicel gebracht.

Je hebt recht op 3 IVF-pogingen per zwangerschap zolang je nog geen 43 bent. Een poging bestaat uit de volgende fasen:

  • Rijping van eicellen. Dit gebeurt door een behandeling met hormonen;
  • Het verkrijgen van rijpe eicellen (follikelpunctie);
  • Bevruchting van eicellen en het opkweken van embryo's in het laboratorium;
  • De terugplaatsing van een of twee ontstane embryo's in de baarmoeder.

Invriezen van humane eicellen en embryo’s

Je kunt op medische indicatie je eicellen of embryo’s (eerste ontwikkelingsstadium na de bevruchting) laten invriezen. Ze kunnen dan op een later in de baarmoeder teruggeplaatst worden teruggeplaatst. Voorbeelden van medische indicaties:

  • Chemokuren
  • Bestralingstherapie
  • Bepaalde erfelijke aandoeningen en stofwisselingsziekten

Invriezen van sperma

Moet je partner een medische behandeling ondergaan (bijvoorbeeld een operatie of chemokuur) waardoor hij onvruchtbaar kan worden, dan kun je sperma laten invriezen.

Kunstmatige inseminatieNaast de IVF/ICSIbehandelingen (bevruchting buiten het lichaam, in een laboratorium) zijn er nog andere behandelingen voor de vrouw die de vruchtbaarheid bevorderen. Deze worden in Nederland als reguliere zorg gedaan en worden vergoed.

Enkele voorbeelden zijn:

KI (Kunstmatige Inseminatie): hierbij wordt zaad van de partner kunstmatig in de baarmoedermond ingespoten (inseminatie betekent "inspuiten").

KID (Kunstmatige Inseminatie Donor): dit is een bevruchtingspoging met donorzaad. De kosten van de donor en het donorzaad worden niet vergoed. Dit moet anders geformuleerd. Kosten van donorzaad vergoeden klopt niet. Wat voor kosten heb je dan aan zaad?

UI (Intra Uteriene Inseminatie al dan niet met donorsperma: hierbij wordt het zaad niet in de baarmoedermond gespoten, maar rechtstreeks in de baarmoeder.

Heb je zelf moeite met zwanger worden of zijn jullie al bezig met een behandeling? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Ook als je vragen hebt, kun je ze hieronder stellen!

6 jaar geleden

Na anderhalf jaar te hebben geprobeerd op natuurlijke wijze, gestart met het IUI traject. Mijn partner en ik waren geen goede match. Ze hebben toen aangegeven dat het via IUI wel zou moeten lukken. De eerste 2 keer mislukte, en ondanks dat we nog 4 IUI's, 6 IUI's met hormonen en IVF hadden, zakte me de moed in de schoenen. De derde IUI was het raak, dubbel want de inseminatie vond plaats op mijn opa's sterf dag! Nu trotse moeder van een 3 jarige meisje. Ik miste een klankbord, een persoon die naar mij luisterde, iemand buiten mijn partner.

7 jaar geleden

Twee icsi kindjes mogen krijgen en 6 jaar daarna een spontaan wonder. Vrahen stel ze gerust.

8 jaar geleden

Lieve allemaal, Na een ICSI traject nu 25 weken zwanger. Ik deel vandaag een positief verhaal op mijn blog hierover: http://www.lifestyleandglamour.nl/wat-als-zwanger-worden-niet-vanzelf-gaat/#respond

9 jaar geleden

Erg duidelijk dit! Dank