Snap
  • Zwanger

Vrouwen moeten meer baby’s baren

In Nederland kent men geen geboortepolitiek, maar eigenlijk zou daar verandering in moeten komen.

Er worden in ons kleine landje té weinig baby’s geboren.

Vergrijzing

Robin Fransman, jarenlang adjunct-directeur bij Holland Financial Centre en schrijver van het boek ‘Sparen is geen deugd’, vindt dat wij vaker kindjes moeten krijgen. Zo kunnen we de vergrijzing in Nederland tegengaan.

Als er in deze tijd te weinig kinderen worden geboren en er te veel oudjes zijn gaat het later lastig worden. Later zal de last voor jongeren hoger zijn en krijgen ouderen op den duur minder zorg.

Te weinig kids

Nederland kent een hoog geboortecijfer, maar toch worden er met gemiddeld 1,7 kind te weinig kinderen geboren. Om het stabiel te houden moeten vrouwen gemiddeld 2,1 kind ter wereld brengen.

Geen maatregelen

Fransman vraagt zich in zijn boek af waarom Nederland geen maatregelen invoert voor ouders. In Scandinavië worden vrouwen wél gestimuleerd een kindje op de wereld te zetten. Waar blijft de gratis kinderopvang, de kinderbijslagbonus bij het derde kind en het langer zwangerschapsverlof?

Zou jij eerder een gezinnetje starten of je gezin uitbreiden als Nederland deze maatregelen wel zou nemen? Laat het ons weten!

Bron: Telegraaf

8 jaar geleden

ik ben niet van Nederland maar van Belgie. Hoe de regeling bij jullie is weet ik dus niet maar ook bij ons zou het anders mogen. Financieel is een kindje of meerdere kindjes al zwaar voor sommige koppels zoals bij mijn zus. Als de tweeling ziek word is dit een hap uit hun budget. Zet daar deze zomer de opvang bij en denk dat mijn zus dan veel zwarte sneeuw gaat zien. En vrees dat dit bij vele gezinnen is, we komen zelf uit zo een gezien met vier kids en enkel een vader. Hebben een mooie tijd beleefd maar met geen zakgeld. Dit is nu bij vele nog zo dus ja laat de moeders langer thuisblijven maar geef ze er ook iets voor, mijn zus krijgt een appel en een ei om een paar maand langer bij de tweeling te kunnen blijven. Hun keuze is rap gemaakt geen geld om nog een derde spruit te krijgen. EN dan spreekt er nog niemand over IVF of ADOPTIE dit kost ook al handen vol geld voor koppels die graag ouder wil worden

9 jaar geleden

Wij zijn gezegend met 2 prachtige kinderen. 1 van de redenen dat het bij 2 blijft is idd wel geld. We werken allebei en de kinderopvang is niet goedkoop. Mochten de regels hiervoor in Nederland veranderen dan zouden we wel nog eens nadenken over onze keuze. In ons hart is nog ruimte genoeg. Dan moet het nog wel lukken bij ons want, vanzelf gaat het niet. En de regels van zwangerschapsverlof mogen van mij sowieso aangepast worden. Mocht je wel wat langer thuis willen blijven dan 10/12 weken na je bevalling dan zit je wel zonder inkomen. (tijdelijk) Ik had graag 12 weken na de bevalling thuis willen blijven maar omdat ik eerder moest stoppen met werken, moet je automatisch 6 weken van te voren inleveren. Wat dus inhoud dat je er nog 10 na hebt. Ik heb een weekje vakantie erbij aangeplakt, maar het is niet veel. De regelingen hier in Nederland mogen van mij verbeterd worden op gebied van opvang en verlof.

9 jaar geleden

Gratis opvang hoeft van mij als huismoeder niet, geef iedereen hogere toeslag, dan kunnen ze.zelf bepalen of ze het in opvang investeren of aan de toekomstige studie van het kind.

9 jaar geleden

Ik ben heel erg gelukkig en gezegend met mijn lieve gezonde dochter. Heb de wens om nog een tweede en misschien nog wel een derde, maar als hoofdverdiener en met mijn man zonder werk weet ik niet of dit een optie gaat zijn. ik vraag me wel eens af hoe anderen dat doen die beide niet werken en toch meer als twee kinderen hebben rondrennen. vind het nu al puttig om de touwtjes aan elkaar te knopen. dus als men het makkelijker zou maken met betrekking tot opvang of andere hulp... dan zou mijn twijfels in ieder geval een stuk kleiner zijn.