Snap
  • Zwanger

Vondelingenkamers, goed idee?

Afgelopen dinsdag was er helaas weer een kindje te vondeling gelegd. Mede door dit nieuws wil oprichter van de vondelingenkamers, Barbara Muller, in alle grote steden zo’n kamer.

Zwangere vrouwen kunnen vanaf volgend jaar anoniem bevallen in een nieuw centrum. Hier is de mogelijkheid om direct hun kind af te staan voor adoptie. Hiermee wilt Barbara voorkomen dat pasgeboren baby’s te vondeling worden gelegd of, in het ergste geval, doden.

Barbara denkt met het systeem, naar Duits voorbeeld, tientallen levens te kunnen redden.

Wat vind jij? Goed idee?

Bron: RTL Nieuws

BEKIJK OOK: Opa en oma vergeten kleinkind in auto; kind sterft

8 jaar geleden

Ik ben wel voor. Het is natuurlijk erg dat het nodig is, maar beter een vondelingkamer, dan een baby ergens dumpen. Ik hoop dat het helpt!

8 jaar geleden

Heel dubbel dit. Ja en nee. Ja,omdat het mooi is dat vrouwen naar deze plek zouden kunnen gaan,in plaats van de baby bij iemand in z'n tuin te dumpen,of soms zelf erger. Nee,omdat de drempel om een kind op te wereld te zetten en het dan 'weg te doen' zo wel veel lager word. In beide gevallen geldt,achter elk gedumpt kindje zit een verhaal. Dat praat het absoluut niet goed,geloof me,ik krijg pijn in hart als ik denk aan een baby dumpen of te vondeling leggen. Ik zou eerder pleiten voor betere,langere nazorg voor vrouwen die net bevallen zijn. Want laten we nu niet te luchtig doen over het moederschap,het is gewoon verdomd zwaar. Als je in een normale situatie zit,kan je er al makkelijk doorheen zitten,laat staan als je problemen heb. Ook tijdens de bevalling mag de zorg voor de moeder wel wat beter. Nu is het nog te veel op alleen de baby gericht. Laat ik afsluiten met dit:ikzelf als mama zijnde kan me niet voorstellen hoe je je kind kan dumpen. Je bent in mijn ogen dan of heel harteloos of ontzettend wanhopig. Uiteindelijk is het zielig voor alle betrokkenen. Een kind,die later te horen krijg dat hij/zij gedumpt is,een vrouw met het eeuwige schuldgevoel dat ze haar eigen kind gedumpt heeft,en een adoptieouder die zijn kind moet vertellen hoe het begin van zijn leventje was. Triest.

8 jaar geleden

Ik vindt het ook een goed idee. Naast de grote steden zou er ook in de wat kleinere steden zo'n vondelingen kamer moeten komen. Stel je krijgt een kindje in mijn omgeving (Ede) zou het fijn zijn als je niet eerst 15-20 km zou moeten reizen (Arnhem) om je kindje te vondeling te kunnen leggen. Als ik de juiste handvatten zou krijgen (om de moeder eventueel op te vangen) en er een ruimte gemaakt wordt zou wat mij beterft hier best wel een kamer/tuinhuisje in de tuin mogen staan.