{{ message.message }}
{{ button.text }}

Verhouding vetzuren in voeding belangrijk tijdens zwangerschap

Afbeelding blog 'Verhouding vetzuren in voeding belangrijk tijdens zwangerschap' Achtergrond blur afbeelding
Het slikken van omega-3 visolie-vetzuren door zwangere vrouwen lijkt geen effect te hebben op de hersenontwikkeling van het kind. Wel vond onderzoekster Saskia van Goor van het Universitair Medisch Centrum Groningen dat de verhouding tussen verschillende vetzuren in de voeding van zwangere vrouwen belangrijk is voor de vroege hersenontwikkeling van het kind. Op 13 april 2011 promoveert Van Goor op de resultaten van haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Omega-3 en omega-6 vetzuren zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Vergeleken met de Oertijd eten we momenteel veel minder van deze vetzuren, terwijl ons lichaam nog wel grotere hoeveelheden nodig heeft. Om te zorgen dat een kind direct na de geboorte voldoende vetzuren heeft, hebben in dit onderzoek hun moeders deze vetzuren gekregen. In het onderzoek van Van Goor kregen vrouwen tijdens de zwangerschap en de eerste drie maanden na de bevalling, capsules met DHA (komt voor in vis, omega-3), een tweede groep slikte DHA en AA (AA komt voor in vlees en eieren, omega-6), en een derde groep kreeg geen van deze vetzuren. Uit het onderzoek bleek dat de verhouding tussen deze vetzuren vlak na de geboorte mogelijk een rol speelt in de hersenontwikkeling van het kind. Dit heeft Van Goor beoordeeld na 3 maanden en na 18 maanden. Een duidelijke conclusie kan echter niet getrokken worden, omdat na 18 maanden geen verschillen werden gevonden tussen de groepen kinderen.

Advies

Dat omega-3 vetzuren belangrijk zijn voor een gezonde (hersen)ontwikkeling is al langer bekend. De gedachte dat dit is te bereiken door het louter slikken van een DHA-supplement (of visolie) tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding, wordt door dit onderzoek niet bevestigd. Ook andere onderzoeken laten hooguit kleine positieve effecten van DHA op de ontwikkeling van kinderen zien. Daardoor stelt Van Goor dat toevoeging van enkelvoudige voedingsstoffen zoals omega-3, bijvoorbeeld door het slikken van visoliecapsules, waarschijnlijk minder effect heeft dan een goed gevarieerde voeding met verschillende typen voedingsstoffen. Gezonde voeding met de aanbevolen twee keer per week vis, in combinatie met een gezonde leefstijl, is volgens Van Goor het beste advies voor zwangere vrouwen en hun kinderen.

Curriculum Vitae

Saskia van Goor (Groningen, 1979) studeerde farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij voerde haar promotieonderzoek uit bij de afdelingen Laboratoriumgeneeskunde en Ontwikkelingsneurologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De titel van haar proefschrift is “Long-chain polyunsaturated fatty acids in pregnancy and lactation”. Van Goor werkt inmiddels als apotheker bij de Proeftuin Farmacie Groningen. Promotors: F.A.J. Muskiet, M. Hadders-Algra. Copromotores: D.A.J. Dijck-Brouwer, J.J.H.M. Erwich, A. Schaafsma.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je