Verhouding vetzuren in voeding belangrijk tijdens zwangerschap

Het slikken van omega-3 visolie-vetzuren door zwangere vrouwen lijkt geen effect te hebben op de hersenontwikkeling van het kind. Wel vond onderzoekster Saskia van Goor van het Universitair Medisch Centrum Groningen dat de verhouding tussen verschillende vetzuren in de voeding van zwangere vrouwen belangrijk is voor de vroege hersenontwikkeling van het kind. Op 13 april 2011 promoveert Van Goor op de resultaten van haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Omega-3 en omega-6 vetzuren zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Vergeleken met de Oertijd eten we momenteel veel minder van deze vetzuren, terwijl ons lichaam nog wel grotere hoeveelheden nodig heeft. Om te zorgen dat een kind direct na de geboorte voldoende vetzuren heeft, hebben in dit onderzoek hun moeders deze vetzuren gekregen.
In het onderzoek van Van Goor kregen vrouwen tijdens de zwangerschap en de eerste drie maanden na de bevalling, capsules met DHA (komt voor in vis, omega-3), een tweede groep slikte DHA en AA (AA komt voor in vlees en eieren, omega-6), en een derde groep kreeg geen van deze vetzuren. Uit het onderzoek bleek dat de verhouding tussen deze vetzuren vlak na de geboorte mogelijk een rol speelt in de hersenontwikkeling van het kind. Dit heeft Van Goor beoordeeld na 3 maanden en na 18 maanden. Een duidelijke conclusie kan echter niet getrokken worden, omdat na 18 maanden geen verschillen werden gevonden tussen de groepen kinderen.
*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.
Alle reacties (1)