{{ message.message }}
{{ button.text }}

Verantwoord televisie kijken

Televisie kijken, mijn kinderen doen dit nauwelijks. De televisie gaat hier alleen aan als ze ziek zijn of soms als ik aan het koken ben.

Afbeelding blog 'Verantwoord televisie kijken'

De kinderprogramma’s van tegenwoordig vind ik stom. Ja echt! De beelden flitsen in een raptempo aan je voorbij; hoe kan een kind dan toch begrijpen waar het over gaat? Vroeger hadden we programma’s als Pippi Langkous, Madelief, Barbapapa, Musti, Tik Tak, Kabouter Plop, en ga zo maar door. Programma’s met -naar mijn mening- nog enigszins een boodschap en een educatieve draai. Oké, om het even te relativeren; ja, de wereld verandert en ja, mijn kinderen zullen opgroeien in een maatschappij waar nou eenmaal alles gehaast gaat. (Helaas!) Ook van kinderen wordt er tegenwoordig verwacht dat ze snel informatie kunnen verwerken. Maar moet ik hen daar nu al mee confronteren? Als het niet nodig is, vind ik van niet. Kinderen worden in het dagelijks leven al overspoeld met allerlei prikkels van buitenaf. Als er een wat drukker filmpje op televisie te zien is, en dan heb ik het over harde geluiden en snel wisselende beelden, merk ik dat ook meteen aan hen. Ze nemen het over. De programma’s van Zappelin vind ik voor de leeftijd dat zij nu hebben, het meest geschikt. Dit zijn -over het algemeen- programma’s waar ze spelenderwijs iets van kunnen leren. Sesamstraat bijvoorbeeld. Ze hebben steeds een ander thema. Het is leerzaam, interactief en leuk!

Peuters kijken steeds vaker televisie. Voor veel ouders is de televisie een hele fijne uitkomst, en dit begrijp ik heel goed. Ze zijn dan even stil en vragen niet om jouw aandacht. Tóch geloof ik dat als je je kinderen op jonge leeftijd al laat wennen aan te vaak televisie kijken, dat dit beschadigend kan zijn voor het lichamelijke welzijn en concentratievermogen. Een terechte vraag is dan, wat is te vaak? Ik denk dat je dit alleen als ouder zelf goed kan inschatten, afhankelijk van welke afspraken er zijn en wat voor kind je hebt. Het ene kind is er gevoeliger voor dan de ander. Persoonlijk denk ik dat peuters nog geen beeldscherm nodig hebben. Hier zullen ze -zodra ze naar school gaan- ongetwijfeld mee in aanraking komen. Peuters horen te spelen, met speelgoed. Gewoon ,zoals wij dat vroeger ook deden. Zelf je fantasie gebruiken. Torens en hutten bouwen, dansen om de tafel, onzichtbare taartjes eten met de poppen en boekjes voorlezen aan je knuffels. Dàt vind ik véél gezelliger om naar te kijken dan twee kinderen die voor de televisie zitten.

Wat vind jij? Laat jij je peuter(s) televisie kijken? Wat en hoe vaak?
(Lees de complete blog op www.buttydaantje.nl)

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je