{{ message.message }}
{{ button.text }}

Veel te vroeg geboren

wat er met je gebeurt als je kindje prematuur en dysmatuur geboren word

Afbeelding blog 'Veel te vroeg geboren'

Dag lieve mensen,

Omdat ik maar weinig over dit onderwerp tegenkom en het toch best wel veel gebeurt wil ik mijn persoonlijke verhaal vertellen over de geboorte van onze middelste zoon xeander Quinten. Geboren op 11-09-2009 geboren met 30 weken zwangerschap en een gewicht van 1050 gram.

De zwangerschap van xeander liep verre van goed. Met 7 weken kreeg ik mijn verjaardag een zware bloeding en er werd gevreesd dat het een miskraam zou worden. twee weken in onzerheid zitten maar met negen weken een nieuwe echo. Godzeidank alles was goed met onze uk toch wel goed gegroeid en een goede hart actie. Wel was er een hematoom te zijn naast de placenta. Deze loste op in de weken die daarop volgenden. Maar toch ergens in mijn gevoel merkte ik dat het niet goed zat. Ik heb deze zwangerschap week na week als zeer spannend ervaren. Met de 20 weken echo zag alles er goed uit alleen zijn beentjes waren wat aan de korte kant, maar ja papa en mama zijn beiden niet zo groot dus was dit niet iets om je druk om te maken. Opgelucht toch geprobeerd te genieten al hoe wel mijn gevoel dat het niet goed zat elke dag weer aan het licht kwam.

Op 8 september moest mijn vriend overwerken dus besloot ik om samen met mijn oudste bij mijn ouders te eten had geen zin om voor ons tweetjes te koken dus daar maar mee gegeten. Na het eten moest ik naar de wc en verloor in eens heel veel water was wel helder dus ik schrok me vliezen zouden toch niet gebroken zijn ik ben nog niet eens 30 weken zwanger. Me moeder gevraagd ja neem maar contact op met de verloskundige, dit gedaan kon gelijk komen, mijn vriend op gehaald van werk en hu p daar heen, hij heeft gelijk gekeken met een echo en de vliezen waren niet gebroken, maar constateerde dat onze uk veel te klein was en heeft een meting gedaan van de doorbloeding van de placenta, deze was niet goed. Met spoed werden wij naar ZGT almelo gestuurd.

Hier werden we gelijk opgevangen door een gynaecoloog deze heeft met een speciaal echo apparaat dezelfde meting gedaan en kwam tot de conclusie dat de placenta niet goed is. Ik werd per direct opgenomen en mocht niks meer alleen nog maar plat liggen, en af en toe naar de wc. Voortdurend lag ik aan de ctg en er was wel degelijk te zien dat de hartslag van ons ukkie elke keer weg viel op woensdag was ik er klaar mee want het voelde niet goed, en heb er vanaf dat moment op gestaan dat ik overgebracht werd naar zwolle, omdat ze hier gespecialiseerd zijn in geboorte van prematuur en dysmature kindjes. Na veel ruzie maken werd ik woensdag avond alsnog met spoed en hoge snelheid naar Zwolle gebracht omdat het steeds slechter ging.

Daar aangekomen werd ik ook continu aan de ctg gelegd, snachts mocht mijn vriend blijven maar is toch naar huis gegaan naar onze oudste zoon, om vervolgens de volgende dag weer te komen omdat er een echo zou worden gemaakt door een gespecialiseerde arts op dit gebied, hier kwam uit dat onze uk op dat moment 948 gram woog veel te klein dus voor bijna 30 weken, er werd besloten om te kijken hoe lang het goed zou blijven gaan met de kleine er werden regelmatig ctg's gemaakt om de hartactie in de gaten te houden. Vrijdags zouden we een rondleiding smiddag's krijgen over de nicu een speciale afdeling voor zieke en veel te vroeg geboren kindjes, alleen die rondleiding hebben we nooit gehaald.  

Om 10 voor Twee smiddag's kreeg ik erge buikpijn eerst dacht ik dat het kwam omdat ik niet naar de wc kon van het vele liggen, maar dit was niet het geval de pijn ging niet weg, toch maar op alarm drukken want dit voelde niet goed en me buik bleef ook hard, zuster kwam binnen en zag het gelijk al ze heeft gelijk geprobeerd om me aan de ctg te krijgen maar kon geen hartslag vinden, toen gingen alle alarm bellen af binnen een minuut tijd stonden er 10 mensen in mijn kleine kamertje, gyn, arts assistenten zusters etc etc, echo werd er bij gehaald en dopler met de dopler en de echo was er nog een hartslag te zien van 36 bij de kleine, dit is niet goed op de echo was ook te zien dat de placenta een stuk losgelaten was. Met alle spoed werd er een katheter in gebracht en werd ik naar de ok gebracht. 

Daar aangekomen wilde mijn bed niet omhoog en ben ik zelf maar op de tafel geklommen infuus werd aangesloten en voelde het prikkende spul me aders in gaan en ik was weg. om 14:14 is onze zoon Xeander Quinten geboren hij ademde niet hij moest gereanimeerd worden (ik heb dit niet mee gekregen want ik ben volledig onder narcose geweest.) en zijn apgar score was 1 na 5 minuten was dit een 5 gelukkig hij ademde.

Om 8 uur savonds was ik eindelijk wakker genoeg om kennis te maken met onze zoon die veel te vroeg geboren is. God wat een klein hummeltje. Hoe gaat dit in godsnaam goedkomen met hem. 

Hij heeft twee weken in zwolle gelegen. Waarna hij naar een Deventer over is gebracht dit is een High care ziekenhuis. Dit omdat hij goed groeide en het steeds beter ging hij mocht zelfs over van volledige beademing naar de cpap dit zijn sprieten in de neus.

Nadat hij vier weken in deventer was werd hij erg ziek en ze konden niet vinden wat het was hij lag aan het randje van de dood, dit was in de periode dat ook de mexicaanse griep is komen opzetten, maar dit had hij niet er was wat anders aan de hand twee weken in spanning gezeten en toen kwam naar voren dat hij het entro virus had, na de juiste antibiotica knapte hij ziender oog op. 

En bleef maar groeien op 20 november op zijn uitgerekende datum mocht hij dan eindelijk naar huis na 10 weken ziekenhuis.

Maar daarmee eindigde helaas voor ons de ellende niet. Na twee weken thuis lag hij weer in het ziekenhuis hij had een long ontsteking en het ging niet goed met hem en hij werd weer opgenomen om zo na twee weken weer naar huis te mogen. 

Dit is al met al twee jaar zo gegaan en wij zijn zelf totaal niet tevreden met het doen en laten van deventer ziekenhuis we hebben overmaals gevraagd voor een second opnion in groningen omdat zei gespecialiseerd zijn in longen.

Na twee jaar is xeander voor de laatste keer heel erg ziek geworden, hij hard hoge koorts en kreeg een stuip en kwam er niet meer uit met spoed naar almelo gescheurd. En daar aangekomen kregen ze hem er niet meer uit. Ze hebben hem kunstmatig in coma gebracht en Groningen is gebeld hij werd opgehaald door twee gespecialiseerde artsen.

In groningen aan gekomen werd hij overal op gestest en hij bleek dit keer wel de mexicaanse griep te hebben ze hebben long foto's gemaakt en er is uit gebleken dat xeander ernstige longschade heeft door de beademing toen hij nog maar zo klein was dit noemen ze BPD de kans was erg klein dat hij weer boven op zou komen want maar 10% van de mensen met long problemen overleeft de mexicaanse griep. Maar god zei dank na 5 dagen begon hij op te knappen en na 10 dagen groningen werd hij weer terug gebracht naar Almelo daar heeft hij ook nog vier weken gelegen. 

Al met al is hij er gelukkig boven op gekomen en is nu een gezonde vier jarige boy die naar school gaat niet achter loopt alleen een beetje aan de kleine kant is.

Emotioneel en fysiek en financieel heeft dit ons als ouders echt gesloopt. Ik heb hierdoor een zware depressie gehad en heb zelf ondervonden dat er weinig hulp is voor mensen in dit soort situatie zowel emotineel niet maar financieel ook niet, want er word gewoon dood leuk gezegd had je je ervoor moeten verzekeren ja je gaat er ook echt van uit dat dit gebeurt.

Achteraf is ook gebleken dat ik een bloedziekte heb en die ziekte zorgt ervoor dat je placenta niet goed aanhecht. Ik ben in 2013 bevallen van een gezonde zoon met 37+1 en hij woog 3060 gram en was 48 cm

Dit is xeander quinten nu 4 jaar oud samen met zijn kleine en grote broer

Groetjes Veroniek

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je