Snap
  • Zwanger

Uit eten met kinderen, een do of een don't?

Als het aan de kinderen ligt rijden we meteen naar het dichtstbijzijnde pannenkoekenhuis. Maar er zijn toch ook andere alternatieven?

Joepie, we gaan uit eten! Als het aan de kinderen ligt rijden we meteen naar het dichtstbijzijnde pannenkoekenhuis. Want daar kun je fijn spelen, rondrennen en als er tijd is nog een hapje van je feestpannenkoek smikkelen die bomvol poedersuiker, stroop, snoepjes en kleine prullaria – ik bedoel natuurlijk een leuk speeltje - ligt. Of wat dacht je van een van de welbekende fastfoodketens. Je weet wel, waar ze naast frietjes ook van die oh zo gezonde salades verkopen. En de gekleurde ballen je om de oren vliegen. Als onze peuter de kans krijgt om te kiezen waar hij zou mogen eten, dan zou hij maar wat graag naar de grote blauwe Zweedse blokkendoos gaan: 'Want daar kan ik zo fijn spelen mama'. Uhm ja schat.

Ik heb wel eens op tv een mama horen zeggen dat zij gewoon met haar twee kindjes (3 en 5 jaar) naar een sterrenrestaurant gaat. Omdat zij en haar man dat ook deden voordat ze kinderen hadden. Nu mogen (of moeten?) hun schatjes mee. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het prima dat deze ouders dat doen. Maar ik heb zo'n vaag vermoeden dat het gros van de Nederlandse gezinnen liever niet met hun kroost in een poepiesjiek restaurant zit. Dit behoeft vast geen uitleg.

Als wij uit eten gaan doen we dat of gezellig met z'n tweetjes of met vrienden. Maar uit eten met onze Peuter en Diva is natuurlijk ook leuk. De uitkomst: een wokrestaurant! We nemen mee: een tas vol luiers, billendoekjes, toetendoekjes, schone kleertjes, een plastic schort voor Diva, een slabber voor Peuter, een setje plastic bestek, wat (kleur)boekjes en potloodjes. Oh en laten we vooral opa en oma en de suikertante met haar vriend niet vergeten. De suikertante van onze kids is gek op haar neefje en nichtje en doet precies wat Peuter haar vraagt. Ondertussen heeft Diva dikke pret met opa. Conclusie: papa en mama kunnen rustig eten. Heeft jouw kind geen suikertante of laat je haar thuis? Dan zijn dit de andere wokvoordelen op een rij:

  • er is altijd wel iets wat je kind lust,
  • je kan zo vaak opscheppen als je wilt,
  • uuuuuren wachten voordat je je eten hebt hoeft niet,
  • er is altijd wel een kindvriendelijke plekje aanwezig,
  • omdat alle gasten regelmatig heen en weer lopen naar het buffet, valt het niet op als jouw kind niet stilzit en af en toe de benen wil strekken.

Ook voor de niet-wokkers een paar handige tips als je uit eten gaat:

  • Zoek van tevoren op het grote www naar een kindvriendelijk restaurant in de buurt. Vermijd te lange autoritten.
  • Neem wat te spelen mee voor de kids. Een spelcomputer is prima, maar zorg dan wel dat het geluid uit staat zodat andere gasten er geen last van hebben. Een (kleur)boekje doet het ook altijd goed. Trouwens, de meest kindvriendelijke restaurants hebben wel een kleurplacemat en een doosje met potloden.
  • Als kinderen trek hebben willen ze eten. Niet over een kwartier, niet over vijf minuten, nee NU! Hongerige kinderen veranderen ter plekke in monsters. Om gegil en drama te voorkomen zorg je dat je op tijd in het restaurant bent. Want voordat je je eten opgediend krijgt, is het toch vaak later als gedacht.
  • Vraag bij het reserveren voor de zekerheid nog even na of het een kindvriendelijk restaurant is en of ze een kindermenu hebben. Ook handig om te weten of er een aparte verschoningsruimte is. Niets zo vervelend om je kind op de grond te verschonen. Of erger, tussen de andere etende gasten.
  • Nog een allerlaatste tip: Ga niet gestrest weg! Kinderen voelen die spanning en gaan dat zeker (mis)gebruiken tijdens het eten. Maak er een gezellige avond van, geniet en prijs je kinderen als ze het goed doen. Echt, uit eten gaan met kinderen is heus ontspannend.

Als mama zou ik jullie graag een paar leuke adresjes willen geven van kindvriendelijke restaurants. Een moeilijke opgave, want wat ik leuk vind, hoeft een ander niet leuk te vinden. Mijn advies is om even achter de pc of smartphone te kruipen, naar google te surfen en de combinatie kindvriendelijk uit eten of kindvriendelijke restaurants + je woonplaats/provincie in te tikken en er rollen genoeg tips over je beeldscherm. Mijn allerlaatste en beste tip is: gebruik je vrienden-, familie- en kennissennetwerk. Zij zijn immers ook ervaringsdeskundigen en kunnen je voorzien van heel veel tips zodat je zelf niet het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Of durf het te vragen via Social Media, plaats een oproepje op Facebook of Twitter. Gegarandeerd dat je antwoord krijgt.

En jij, heb jij een leuke uit-eet-tip of restaurant-tip voor andere mama's?

Eet smakelijk!!

Wij gingen eigenlijk ook nooit wokken, maar omdat er bij ons in de buurt een erg wokrestaurant zit (Wapen van Rosmalen in Rosmalen), gaan we daar wel eens heen. De kinderen zitten netjes aan tafel, lopen netjes mee naar het buffet, kunnen zelf kiezen (vindt vooral Peuter erg leuk) en opscheppen. Veel eetplezier!

Helemaal mee eens! Ik en mijn broers en zusje werden vroeger ook gewoon meegenomen als we uit eten gingen. Wel kindvriendelijk, want met vier koters in een sjiek restaurant kun je niet echt rustig eten. Maar een pizzeria, Griek of Steakhouse ging altijd prima. En gezien de slaaptijd van de kids gaan wij ook geregeld met ze lunchen, dat gaat inderdaad super. Jong geleerd is oud gedaan!

9 jaar geleden

Ons zoontje is nu 18 maanden oud en kan al aardig met een vork en lepel overweg. Wij gaan 's avonds nog niet echt uit eten met hem, maar dat is meer vanwege zijn bedtijd. Lunchen of 's middags uit eten gaat prima. We gaan niet naar toprestaurants maar de italiaan, chinees, brasserie, bistro, tapas, sushi zijn allemaal goed te doen. Ben zelf niet zo'n fan van pannenkoeken en wok. Heb altijd een tas met boekjes, kleurtjes, en autootjes bij me zodat hij zich prima kan vermaken. Bij ons in de buurt zit ook een brasserie waarin je plaats kan nemen aan het raam in een loungehoek. Wij kunnen lekker eten en hij vermaakt zicht prima rond de tafel en op de bank. Ik ben ook van mening als je het nooit doet, hij er ook nooit aan zal wennen. En hij zal ook moeten leren dat hij in een restaurant aan tafel moet blijven zitten en niet lukraak mag rondhollen of schreeuwen. Werd zelf ook al als peuter meegenomen uit eten en mijn vriend ook.

9 jaar geleden

Wat een goed advies, ik heb zelf nooit aan een wokrestaurant gedacht. Daar loopt inderdaad iedereen door elkaar en heb je geen wachttijden. Voor kinderen dus ideaal!. Misschien dat wij binnenkort ook maar eens uit eten gaan met de kids bij een wokrestaurant. Het is alweer veel te lang geleden!