{{ message.message }}
{{ button.text }}

Toezicht op ongeboren baby's, overdreven of nodig?

De discussie of ongeboren kindjes ook onder toezicht gesteld moeten kunnen worden, als de moeder er een zeer ongezonde levensstijl op nahoud

Afbeelding blog 'Toezicht op ongeboren baby's, overdreven of nodig? '

Begin juli is onderzoek verricht naar de mogelijkheden om een ongeboren kind onder toezicht te plaatsen. Een moeder van 4 in Zuid-Holland, zwanger van de vierde, zorgde zeer slecht voor zichzelf en haar kinderen. De kinderen werden hierin echter geholpen door buren, maar het ongeboren kind had zwaar te lijden onder de ondervoeding. 

De baby is uiteindelijk zeer verzwakt geboren en uiteindelijk gestorven. Kinderrechter Sonja de Pauw Gerlings, vond dat het hier van zeer groot belang was geweest om het ongeboren kind al onder toezicht te plaatsen. Hierbij zouden instanties de moeder kunnen bewegen tot een gezondere levensstijl en toezicht houden op de gehele situatie. 

De kinderrechter trekt deze nog iets door en vind dit ook van toepassing op moeders die drugs of alcohol gebruiken of heel zwaar roken. 

Tja, ik vind het een lastige. Mijn eerste gevoel zegt, ja doen! En uiteraard zal er per case bekeken moeten worden in hoeverre het ongeboren kind in gevaar word gebracht. Maar als naar redelijkheid verwacht kan worden dat de baby in gevaar is, is het dan inderdaad niet de plicht van de overheid om hier in te grijpen? 

Je zit hier natuurlijk ook met de discussie, dat iedereen maar zwanger kan/mag raken. Gewenst of ongewenst. En dan is het maar de vraag of de moeder het belang van een gezonde levensstijl inziet. Maar uiteindelijk kan de baby hier niets aan doen. 

Als een moeder dan niet kiest voor aborteren, maar er vervolgens een gevaarlijke levensstijl op na houd? Ja, ik denk dat het heel goed kan zijn om dan in te kunnen grijpen. Uiteraard blijft de macht hierin gelimiteerd. En de kinderrechter stelt ook dat het moet beginnen bij vrijwillige inzet van hulp. Maar toezien hoe het uit de hand loopt en vervolgens niets doen, is geen optie meer.

Uiteraard hoor ik nu al de discussie oplaaien, over de macht van de regering en hoever gaan ze? Ja, dat kan ik mij voorstellen. Maar als het gaat om deze cruciale vorm van onveiligheid voor een kind, vind ik dat de regering zijn macht mag inzetten. 

Een hoop overwegingen, maar uiteindelijk denk ik toch dat de veiligheid van de baby het zwaarst telt toch? 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je