Snap
  • Zwanger

To speen or not to speen, that's the question!

Biedt je wel of niet een speen aan, en wat is nu de beste oplossing?

Een baby heeft zuigbehoefte. In elk geval, dat is wat iedereen altijd zegt. Zuigen doen ze het is zelfs een groot deel van het bestaan van dit kleine wezentje. Maar wat is nu een handige manier om aan deze zuigbehoefte tegemoet te komen?

Eigenlijk iedereen om mij heen zei ‘biedt die kleine een speen aan, dan kan ze lekker sabbelen en is ze rustig’. ‘Ze’ is dochterlief. Een ruime twee jaar geleden zette ik de eerste, soms wat onzekere, stappen op het mamapad. Eén van de eerste dingen die ik tegenkwam was het aanbieden van de speen. In tegenstelling tot het dilemma borstvoeding versus kunstvoeding had ik hier eigenlijk niet heel uitgebreid over gedacht. Laat staan met manlief over gesproken.
Maar ja ‘iedereen’ zei dat een speen de oplossing was, zelfs de kraamverzorgster. Dus hebben we een speen uitgepakt die we, heel slim van de fabrikant, gratis in zo’n babydoos hadden gekregen. Na heel veel proberen, met verschillende vormen van speen, gaven we de moed op.
Het enige, maar dan ook het enige waar dochterlief op wilde sabbelen en wat ze in haar mond hield, was mijn pink. Mijn pink ja. Niet die van mijn man, alleen die van mij. En heel soms die van mijn moeder of zusje, tot ze door leek te hebben dat ik er niet aan vast zat. Dan werd de pink er weer vakkundig uitgewerkt. Spenen, daar moest ze niks van weten!

Hoeveel mensen in het eerste jaar niet aan me gevraagd hebben of ze geen speen had. Alsof alle kindjes een speen moeten hebben. Alsof dat de enige manier is om je kindje rustig te houden. Misschien kwam het wel doordat ze tot een maand of 9 niet door de nacht sliep en ‘men’ het zielig vond voor ons. Als goedbedoeld advies omdat we er zo moe uitzagen. Want ja als een kindje ergens op kan sabbelen, dan zijn ze rustig en slapen ze vast de nacht door.

We spoelen even heel snel door naar nu, een ruime twee jaar later met een zoontje van 8 maanden die wel een speen heeft. Ook deze combinatie van onze genen slaapt nog niet door de nacht, alle spenen die de zuigbehoefte bevredigen ten spijt. Of misschien wel dankzij deze spenen.
Elke nacht moeten we er op dit moment wel een keer of 6 -4 op een goeie nacht- uit om panisch te zoeken naar een speen. Hopend dat de lichte onrust zich niet omzet in de enorme keel die de kleine man kan opzetten, want dan zijn we verloren. Al heel wat nachtjes heeft één van ons geprobeerd zoonlief te troosten als hij weer eens overstuur was omdat wij zijn speen nergens konden vinden –Serieus, hoe komt dat ding halverwege de kamer terecht, projectielspeenspugen?!-. Nachtelijke kwartiertjes zonder slaap, waarna wij ook weer tot rust moesten komen om in slaap te kunnen vallen, om vervolgens dit nog een keer –of meer- te herhalen.

De speen heeft in mij een volgeling verloren. Misschien toch liever de eerste drie maanden met een pink in de babymond om de zuigbehoefte tegemoet te komen, dan elke nacht op spenenjacht. Ergens diep vanbinnen hoop ik dat 9 maanden ook nu de magische grens gaat zijn, dat mijn nachtrust dan weer komt. En anders vliegt die speen misschien wel het raam uit en gaan wij een aantal dagen en nachten doorbijten totdat de jongeman ook zonder zijn speen in slaap valt.

Nu jij. Speen of niet? En ben je blij met de gemaakte keus?

8 jaar geleden

Grappig he, hoe kindjes zo kunnen verschillen. allebei hebben ze jouw genen, maar het zijn zulke andere karaktertjes! Ik ben er nog niet helemaal uit wat we met de speen doen. Afgelopen nacht sliep meneer ineens ruim 6 uur achter elkaar door, een unicum! ik hoop echt dat hij dit aan gaat wennen:)

8 jaar geleden

thanks! Dat zijn goede adviezen! Met mijn moeie hoofd had ik nog niet bedacht dat ik ook gewoon een paar spenen ergens kon neerleggen! Blond ja :)

8 jaar geleden

Hier liefst geen spenen... Dochter nu 2,5 wilde ook alleen pink en later de duim. Nu zoon 9 weken alleen tijdens huil uurtje speen verder niet ook snachts niet en nee hij slaapt niet door, komt nog gemiddeld 2 x ik geef bv. Hij gaat denk ik ook duimen alleen kan hem nu nog niet vinden...

8 jaar geleden

Vanwege reflux hebben zowel onze dochter als onze zoon al vrij vroeg een speen gekregen. Rond een jaar overdag afgebouwd en voordat ze anderhalf waren alleen nog maar bij het slapen. Daar waar we bij onze dochter er maar een enkele keer 's nachts uit moesten, omdat ze wakker werd, omdat de speen weg was, is onze zoon ondanks speen tot bijna 2 jaar slecht blijven slapen. Het is het ene kind voor het andere en het heeft niets te maken met wel of geen gebruik van de speen. Wel ben ik op een gegeven moment bij onze zoon het tutlapje waar de speen aan vastzit, vast gaan maken aan zijn slaapzak en nu aan zijn pyjama (slaap inmiddels zonder slaapzak) en dat heeft er wel voor gezorgd dat ik er 's nacht voor het zoekraken van de speen in ieder geval niet meer uit hoef. Met 2 jaar heeft onze dochter (nu 4 jaar) ook met slapen geen speen meer gekregen en zij heeft slecht 1 keer een kwartiertje gehuild en toen was ze er klaar mee. Onze zoon (nu 2 jaar) moet er nu alleen voor het slapen nog vanaf, maar omdat hij zo'n slechte slaper is en het nu eindelijk sinds een tijdje goed gaat, hadden we het afgelopen 3 weken in de vakantie willen proberen, maar we stellen het nog heel even uit. Het voordeel van een speen is wel dat het "makkelijk" af te leren is dan de vingers, want die hebben ze altijd bij zich en kunnen ze te pas en te onpas in de mond stoppen. Ben er ook geen voorstander van om de speen te lang te gebruiken, zeer zeker overdag niet. Het is geen gezicht als oudere kindjes overdag nog met een speen rondlopen. Is ook niet goed voor de spraakontwikkeling en het gebit, maar dat is duimzuigen ook niet. Ik ben in ieder geval blij (geweest) met de speen. In jouw geval zou er nu ook voor kiezen om cold turkey te gaan en hem helemaal geen speen meer te geven en hopelijk dat hij dan snel helemaal zonder kan (zonder al te veel slapeloze nachten). Succes ermee.