Snap
  • Zwanger
  • kind
  • afvallen
  • niet
  • oud
  • oordelen
  • gaat
  • derde
  • vanzelf

Te oud?

39 jaar of "ouder"

Wanneer ben je "te oud" om nog een gezin te stichten of uit te breiden? 

Heb je daar wel eens je oordeel overgehad? Ik eigenlijk niet. Al wordt er nu wel naar mij gekeken. Ben nu 39 en wil nog 1 jaar proberen om nog een kindje te krijgen. Al ben ik daar nu ook wel over aan het twijfelen om dat misschien nog iets langer door te laten lopen. 

Maar nu even terug over "te oud" en de oordelen. 

Als je een oordeel over hebt. Heb je dan wel eens met de mama to be gesproken wat de reden is dat ze er nu mee bezig is? Heb je wel eens gevraagd waardoor ze nog geen kindje hebben? 

Net zo als mensen die bewust kiezen om geen kinderen te krijgen worden ook veroordeeld. Ik heb daar respect voor en snap het ook wel. Gelukkig hebben we allemaal nog steeds recht op onze eigen meningen en overtuigingen. 

Ben al heel vaak nagekeken en gedaan omdat ik nog geen kinderen had. Mijn naaste wisten dat het niet vanzelf bij me gaat. Ben er 14 jaar mee bezig geweest om zwanger te worden. Dan verlies je ook nog eens je kindje met een zwangerschap van 22 weken. Niets was er met hem mis. Maar mijn lijf deed niet wat het hoorde. 

In al die jaren heb ik me klote gevoelt en voelde ik me alles dan vrouwelijk. Nu waren er ook genoeg andere omstandigheden die er bij hielpen maar dit was wel een hoofdoorzaak. Kon niet doen waar ik voor was. Voorplanting. Had zoveel liefde te geven maar niets om te delen. Ja mijn man. Waar ik al 20 jaar mee samen bent. Dus die heeft alles meegemaakt. 

Ik ben meerdere malen bij de fertiliteitspoli geweest. Kreeg te horen ja je moet afvallen en je hebt pcos. Maar eerst afvallen dan gaan we je behandelen. Afvallen lukte tot een zekere hoogte. Jaren mee bezig geweest. Maar niet voldoende. Uiteindelijk mocht ik 3x een ronde clomid doen. Die had geen effect. Kreeg het advies van ga maar afvallen en kom maar terug als het gelukt is. 

In de tussentijd raakte ik zelf in depressies en zette dit wel door maar op een lager pitje. Uiteindelijk kwam voor mij de keuze van een operatie te laten doen om af te vallen en dan daarna te kijken of het zou lukken. Maar met de operatie mocht ik 2 jaar niet zwanger worden. 

Ik was toen al 32 jaar. Wetende dat de wachttijd van de operatie ook nog 6 maanden was. Hebben we het wel over nog 2 1/2 jaar niet zwanger mogen en kunnen worden. Maar ik was op het punt na 10 jaar dit te doen en te accepteren. 

Dus na 1 1/2 jaar nog niet genoeg afgevallen na de operatie mochten we toch het traject in. De artsen gingen er vanuit dat het niet zou lukken vanwege mijn overgewicht. Mijn gewicht voor de operatie was rond de 170 kilo en weeg nu rond de 110 kilo. Maar ze wilde me het liefst op 90-100 kilo hebben. Maar gelukkig de arts bij de poli wilde me helpen. De eerste poging met clomid was raak. Verbaast en superblij we waren eindelijk na 14 jaar zwanger. Ik was toen 36 jaar. Mijn zoontje is geboren met 22 weken omdat de bevalling al was begonnen en ze niets meer voor mij en hem konden doen. ( zal nog wel een keer het verhaal vertellen). 

Afscheid nemen van iets wat je zo verlangde wat zo gewild en welkom was. Waar je zoveel liefde voor hebt. Maar ik wilde door. Want we wisten niet wanneer er weer een kindje mocht komen en mijn leeftijd daar een grote rol in ging spelen. 

Aug 2017 was ik opnieuw zwanger van onze prachtige dochter. Zij is wel goed te wereld gekomen en is nu al 14 maanden oud. Maar ja in de tussen tijd ben ik 39 jaar. Ben ik dan te oud voor nog een kindje. Moet ik het wel doen. Laat ik de sociale druk mij klein krijgen en me spijt laten krijgen van welke keuze ik dan ook maak op dat vlak. 

Nee. Ik wil het nog een periode proberen. Maar hoe lang weet ik niet. Nu zitten we in de eerste ronden zoals ik in een andere blog vertelde. 

Nee ik voel me niet te oud voor kinderen. Kan er volop van genieten en haar een hoop liefde geven. 

Maar wanneer ben je dan te oud? Als je niet meer vruchtbaar bent? Helaas zijn er mensen die helemaal niet vruchtbaar zijn. Ben je dan ook te oud? Er zijn mensen die er nog niet aan toe waren en op mijn leeftijd pas er aan toe zijn. Ben je dan ook te oud? 

Probeer niet te oordelen maar ga een gesprek desnoods aan. Mama's onder elkaar. Elkaar helpen. Hoor elkaars verhaal aan. Heb er begrip voor. Luister zonder te oordelen. 

Laat de persoon zelf beslissen wanneer ze te oud is voor een kindje.

gr Regina

4 jaar geleden

Ik zou zeggen go for it! Leeftijd is maar een getal en het leven loopt helaas niet altijd zo hoe je het had gewild. Hier ook zo mijn eigen verhaal en met 34 voor het eerst moeder geworden en mijn man pas met 46 en 36 bijna 37 en 48 toen onze tweede geboren werd. Super dankbaar voor onze 2 meiden.

4 jaar geleden

Lekker doen wat je hart je ingeeft! Het is jouw leven en daar heeft niemand iets over te zeggen! Heel veel succes en ik hoop dat je spoedig weer zo een klein mensje in je armen mag hebben!

4 jaar geleden

Ik denk dat je “te oud” bent wanneer je dat zelf zo voelt! Ik ben op mijn 33 voor het eerst moeder geworden, deels door omstandigheden en deels omdat ik en mijn man er nog niet aan toe waren. Wij wouden eerst alles op orde hebben in ons koophuis. Dat we eenmaal besloten om er voor te gaan was ik snel zwanger en is na 9 maanden onze eerste dochter geboren. Inmiddels ben ik moeder van twee prachtige, gezonde dochters van bijna 3 en ruim 11 maanden. Ik ben nu 36 en bij mij en mijn man kriebelt het voor een derde. Ik vind het “ouder” moeder zijn juist heel erg fijn en trek me dan ook niks aan van wat andere mensen er van vinden! Doe vooral wat voor jou goed voelt!

4 jaar geleden

Hoi Regina, hier zo iemand die pas laat een kinderwens kreeg. Mijn man en ik zijn al vanaf mijn 16e samen, dus daar heeft het niets mee te maken. Maar pas op mijn 35e kwam mijn kinderwens opzetten. Na 9 maanden zelf proberen kwam ik op mijn 36e in de medische molen terecht. Er bleek sprake van PCOS, ook mijn gewicht is aan de hoge kant. Na 9 maanden was ik op mijn 37e na de 3e IUI zwanger van onze zoon. Na zijn geboorte kriebelde het meteen voor nummer 2, daarom niet meer gestart met anticonceptie. Maar ook nu ging het niet vanzelf. Weer het traject in van IUI’s, maar 1,5 jaar en 8 IUI’s later was ik nog niet zwanger. We kregen tijdens die 1,5 jaar al een aantal keer het advies om ICSI te gaan doen omdat de zaadkwaliteit inmiddels ook een grote rol speelde, maar we hebben lang getwijfeld of we dat traject wel in wilden. Uiteindelijk besloten om 1 poging te proberen, zodat we zeker wisten alles geprobeerd te hebben. 3 maanden voor mijn 40e verjaardag zijn we gestart. En onze 1e poging was meteen raak. Inmiddels ben ik 40 en 30 weken zwanger van ons 2e kindje. Doe vooral wat goed voelt voor jou/jullie! Leeftijd zegt niet alles. En anderen hebben toch wel een mening... Gr. Ellen