{{ message.message }}
{{ button.text }}

'Steeds meer kleuters niet zindelijk'

Kinderartsen maken zich grote zorgen. Steeds meer kleuters zijn nog niet zindelijk waardoor juffen en meesters druk zijn met poep- en plasbroeken.

Afbeelding blog ''Steeds meer kleuters niet zindelijk''

Zit jouw kind nog in de luiers? Bestel nu eenvoudig de goedkoopste luiers online!

Kinderarts Michael Groeneweg van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam laat RTL Nieuws weten dat hij steeds vaker kinderen ziet die rond hun derde nog niet zindelijk zijn. "Het is een groeiend probleem."

Maatschappelijke trend

In jaren '80 was 1 op de 11 kleuters nog niet zindelijk in de eerste groep van de basisschool. Nu is dat naar schatting 1 op de 5 of 6, zegt Groeneweg. Hij denkt dat het hier om een maatschappelijke trend gaat. ""Je ziet dat ouders tegenwoordig steeds vrijer zijn in de opvoeding: ze laten het kind meer bepalen. Terwijl het voor het zindelijkheidsproces juist belangrijk is om het kind structuur te bieden met bijvoorbeeld beloningen."

Kinderen worden geweigerd

Steeds meer scholen weigeren kinderen die nog niet zindelijk zijn. "Dat is vervelend, maar ik snap het wel: als juf of meester heb je de tijd niet om in een klas van 30 kinderen 5 kinderen te verschonen. Dat gaat ook ten koste van het lesgeven." Een meisje wordt gemiddeld rond de 2,5 jaar zindelijk, jongens doen daar normaal gesproken een paar maanden langer over.

Slecht voor gezondheid

Ook voor de gezondheid van het kind is laat zindelijk worden niet goed. "Het plassen is vaak geen probleem. Maar poepen wel. Veel kinderen zijn onzindelijk omdat ze niet durven te poepen op de wc. Ze houden het op en raken verstopt of doen het in de luier. Kinderen die later zindelijk worden, houden vaak hun hele lagereschoolcarrière verstoppingsproblemen."

Zaak is dus om je kind op tijd zindelijk te krijgen. Op zoek naar tips? Lees hier ons artikel over zindelijk worden.

Bekijk hier alle luier aanbiedingen!

Bron: RTLnieuws.nl

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je