{{ message.message }}
{{ button.text }}

Schildklierproblemen voor en na de zwangerschap

De schildklier speelt ook een belangrijke rol voor, tijdens en na de zwangerschap. Schildklieraandoeningen hebben dus een grote invloed. Zow

Afbeelding blog 'Schildklierproblemen voor en na de zwangerschap' Achtergrond blur afbeelding

De schildklier speelt ook een belangrijke rol voor, tijdens en na de zwangerschap. Schildklieraandoeningen hebben dus een grote invloed. Zowel wat betreft het verloop van de zwangerschap als de ontwikkeling van het kind.

In de brochure Schildklier en Zwangerschap vindt u informatie over de functie van de schildklier, over de invloed van schildklierziekten op de zwangerschap en op de ontwikkeling van het ongeboren kind. Ook vindt u informatie over eventuele schildklierklachten die kunnen optreden na de bevalling.
Op deze pagina's vindt u een uitwerking en samenvatting van de brochure.

De meeste schildklieraandoeningen ontstaan langzaam en sluipend en kunnen soms al jarenlang bestaan voor ze worden vastgesteld. Een zwangerschap kan een schildklierziekte uitlokken, kan de aandoeningen verergeren of juist tijdelijk verminderen. Er zijn veel oorzaken van een verstoorde schildklierfunctie. De schildklier werkt daarbij te langzaam of te snel.

Een te langzaam werkende schildklier (hypothyreoïdie) wordt behandeld met synthetisch schildklierhormoon (tabletjes levothyroxine).
Een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) wordt behandeld met schildklierremmende medicijnen, met radioactief jodium of door het verwijderen van (een deel van) de schildklier.

Een vrouw die zwanger is, mag echter niet worden behandeld met radioactief jodium.

De schildklierfunctie wordt getest via bloedonderzoek. Hierbij worden de TSH- en FT4-waarden bepaald. Op grond van deze waarden en de klachten van de patiënt wordt de behandeling vastgesteld.

Het is belangrijk dat je schildklier goed werkt voordat je zwanger word. Ook kan het dat je na een zwangerschap een schildklieraandoening ontwikkelt. Ben je opeens erg moe of heb je andere 'vage' klachten? Ga hier zelf achteraan door naar de huisarts te gaan!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je