{{ message.message }}
{{ button.text }}

Onvruchtbaarheid van mannen

Afbeelding blog 'Onvruchtbaarheid van mannen'
Onvruchtbaarheid Bij ongeveer 30% van de stellen waarbij het zwanger worden niet wil lukken, ligt de oorzaak bij de man. Het komt bijna nooit voor dat er sprake is van algehele onvruchtbaarheid, maar wel van verminderde vruchtbaarheid. Een onderzoek kan vaststellen of de man verminderd vruchtbaar is. Wat kan er allemaal mis gaan? Er kunnen verschillende dingen misgaan of mis zijn. Zo wordt verminderde vruchtbaarheid vaak veroorzaakt doordat de beweeglijkheid en de vorm van de zaadcellen niet optimaal is. Dit komt vaak door een storing in de sperma productie. De oorzaak kan niet altijd worden achterhaald. Verminderde vruchtbaarheid kan ook liggen aan de hoeveelheid goede zaadcellen. Mogelijke oorzaken kunnen bijvoorbeeld ontstekingen in de zaad- of de bijballen zijn (bijvoorbeeld wanneer hij vroeger de bof heeft gehad), een operatie omdat de teelballen niet volledig waren ingedaald of chemotherapie. Wat kan nog meer invloed hebben op de kwaliteit van de zaadcellen?
  • Roken
  • Drugs
  • Stress
  • Slechte voeding
  • Te vaak klaarkomen (meerdere keren per dag)
  • Werken met chemische stoffen
  • Te hoge temperatuur in de zaadcellen
  • Alcohol
Vruchtbaarheidsonderzoek bij de man begint met de volgende onderzoeken:
  • Lichamelijk onderzoek: hierbij wordt er gekeken naar afwijkingen van de geslachtsorganen, beharing en littekens.
  • Zaadonderzoek: Hier wordt het zaad onderzocht op aantal spermacellen, beweeglijkheid en vorm.
Mannen kunnen over een paar jaar eigen vruchtbaarheid meten Onderzoeker Loes Segerink van de Universiteit Twente ontwikkelde een vruchtbaarheidschip waarbij het aantal zaadcellen geteld worden. De hoeveelheid zaacellen bepaalt onder andere de kwaliteit van het sperma. Op de chip zit een vloeistofkanaal waar elektroden in zijn geplaatst. De zaadcellen passeren vervolgens de elektroden en worden zo geteld. Op deze manier wordt de kwaliteit van het sperma vastgesteld. Met de thuistest krijgt de gebuiker al binnen een minuut de uitslag. De chip kan in een klein apparaatje worden geschoven voor eenmalig gebruik. Volgens de onderzoeker zal het nog wel 5 jaar duren voor de thuistest op de markt is.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je