Snap
  • Zwanger
  • Bevalling
  • voorbereiding
  • zwangerschapscursus
  • ontspannenbevallen

Ontspannen bevallen...

anno 2020.

Zwanger zijn en bevallen in 2020 is geen vanzelfsprekendheid. Althans, dat vond ik toch. Half februari maakten wij bekend dat we ons tweede kindje mochten verwachten en kort erna kwam de lockdown (hier in België toch). Concreet betekende dit voor ons van alles! Ik ging alleen naar de echo's, familie zag de buik niet 'live' groeien, babyshoppen deed ik enkel online, ... Buiten deze dingen, had ik me na Lily een aantal dingen voorgenomen die ik graag anders had gedaan deze keer. Ik wilde graag een gender reveal en een babyshower. Natuurlijk kwam hier niets van in huis. En toen we onze bubbel weer mochten uitbreiden, waren we vooral dankbaar dat we weer mensen mochten zien.

Opvolging door de vroedvrouw ging volledig online. Niet erg, maar ergens wel jammer. En toen kwam 'Birth and Balance' op mijn pad. Een complete online zwangerschapscursus! Ideaal. Bij Lily volgde ik geen zwangerschapscursus. Ik liet alles over me heen komen. Dat was ik weer van plan, maar ergens wist ik natuurlijk al een beetje beter wat me te wachten stond en dat kon wel eens wat spanning met zich meebrengen. Ik schreef me in. Idealiter volg je elke week één les. Ik had nog maar twee weken tot de bevalling en kreeg dus de boodschap te volgen wat me interessant leek. Dus dat deed ik.

Ik volgde de cursus alleen. Tom stond hier niet zo voor te springen, en dat was ook oké. Ik denk niet da thij het heeft doorgehad, maar af en toe liet ik wat dingen los over wat ik graag zou willen tijdens de bevalling. Zo was hij op de hoogte, maar was het niet zo schools van "jij moet dit en dat, en dat, ...".

Dat ik werd ingeleid stond al vanaf het begin vast. Dus wat dat betreft kon de bevalling mij niet echt overvallen. En eerlijk, bij Lily ging de bevalling zo vlot en 'pijnloos' (voor zover dat kan), dat ik wel zeer kritisch stond tegenover deze cursus. Ik ben ook totaal geen zweverig type. Ik weet nog dat ik startte met de introductie en direct via Instagram een berichtje stuurde: "Twee zinnen en ik was al mee!". En dat bleef zo. Bij een heel aantal dingen dacht: "niks voor mij", maar bij een aantal dingen dacht ik: "ja! wel voor mij!". Zo heb ik vooral veel gehad aan praktische tips en weetjes. Bijvoorbeeld het 'weetje' hoe weeën nu eigenlijk werken. Ik heb vol bewondering geluisterd en tijdens de bevalling nog aan terug gedacht.

Mijn bevalling ging goed. Heel goed! Ik dacht met momentjes terug aan de cursus 'Ontspannen bevallen'. Ik kan met recht zeggen dat mijn bevalling ontspannen was. Komt dat allemaal door de cursus? Nee. Was het een mooie voorbereiding op de bevalling? Zeker wel!

Even zag het er naar uit dat een aantal zaken, waaronder zwangerschapscursussen, weer 'live' mochten doorgaan. Voor wat ik heb begrepen, kan dat (hier) niet. Dan kan ik iedereen deze online cursus aanbevelen. Het is een mooie voorbereiding.

Liefs,

Nadieh