{{ message.message }}
{{ button.text }}

Neus maag sonde

Hoe vaak kun je deze verliezen in een weekend?

Afbeelding blog 'Neus maag sonde' Achtergrond blur afbeelding

31 januari

Half tien melden in het ziekenhuis. De diëtiste had overlegd met de gynaecoloog. Ze zijn bang voor het refeeding syndroom. Wanneer je al een tijd niet hebt kunnen eten en je met sondevoeding weer terug voeding binnen krijgt is het belangrijk dat dit niet te snel gaat. De bedoeling is dat ze dagelijks bloedwaarden prikken om te kijken hoe mijn lichaam hier op reageert, naast de eerste dagen een thiamine injectie.

Ik was ondertussen al volledig uitgedroogd. Dinsdag het laatste infuus gehad, maar geen idee wanneer ik voor het laatst iets binnen heb gehouden. Mijn lichaam is op, bizar wat je in nog geen twee weken in kan leveren.

Het is druk op de afdeling. Ik krijg een kamer en mag mijn spulletjes neerleggen. Kamer 33, de kamer naast de hoekkamer, een kamer waar ik achteraf ruim drie weken zal verblijven. Een mooi uitzicht op de weg, waar ik mijn collega’s iedere dag aan kan zien komen rijden en weer kan zien vertrekken. (Nu, bijna een jaar na datum, kan ik een review schrijven over bijna alle kamers in het Amphia, mocht je de beste kamer willen hebben, let me know, ik zal je de goede nummers doorgeven;))

Om twaalf uur komen ze bloedprikken, om half een komt de voedingsassistent. De eerste kennismaking met M., de man die net het beetje extra geeft aan de patiënt, waardoor het bijna een feestje was om je eten te krijgen. Maar helaas, ook dat belande rechtstreeks in de toilet, en al vrij snel kwam de verpleging met een nieuwe lading aan bakjes, die ik er per uur bijna doorheen werkte.

Om twee uur werd de eerste keer de sonde geplaatst. Ik schrok ervan. Ook mijn zoon heeft een tijdje een sonde gehad die ik uiteindelijk zelf in mocht brengen. Ik vond hem al ontzettend stoer, maar nu ik het zelf mocht ervaren was ik nog trotser op hem. Het was echt niet heel erg, maar fijn is anders.

Deze sonde heeft er precies een half uur ingezeten, en voordat we een dag verder waren stond de teller al op acht. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit niet verwacht had. Ik dacht sonde erin, we gaan het rustig opbouwen en ik ga de rest van de zwangerschap gewoon met sonde mijn ding doen. Geen moment dat ik van te voren heb gedacht dat dit niet zou gaan lukken.

Ook zaterdag werd hij zes keer ingebracht en ik werd met de minuut slechter. Het was op, er zat echt niets meer in mijn lichaam en het spugen liep op naar twintig keer per uur. Het lijkt oprecht overdreven als ik het zo opschrijf, maar het was echt zo, het voelde bijna fijn als ik een minuut of tien niet gespuugd had.

Zondag nogmaals geprobeerd, weer acht nieuwe pogingen. Uit bed komen was geen optie meer, continue knallende hoofdpijn.

De vraag zofran werd ondertussen gesteld en de arts van dienst kwam langs en besprak heel rustig wat de opties waren. In de avond beslis ik dat het even genoeg is. Na 22 keer de neusmaagsonde in lijkt het toch niet de oplossing te zijn voor mij.

Wat zijn de andere opties.... en waar doe je goed aan met 7.5 weken zwangerschap?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je