Snap
  • Zwanger
  • Gezond

Mondverzorging tijdens de zwangerschap

Juist als je zwanger bent is het belangrijk je gebit goed te verzorgen. Vanwege hormoonschommelingen heb je namelijk meer kans op ontstoken tandvlees. Dit treedt vooral op tussen de tweede en achtste maand.

Het is dus slim om je gebit goed schoon te houden. Poets je tanden twee maal per dag gedurende twee minuten, reinig dagelijks de ruimte tussen je tanden en kiezen met tandenstokers en beperk het aantal eet en drinkmomenten tot 7 per dag.

Wat je waarschijnlijk niet ontgaan is, is dat het gebruik van een elektrische tandenborstel effectiever werkt dan een handtandenborstel. Deze borstel maakt snellere en verschillende borstelbewegingen en reinigt in die tijd je gebit beter. 

Als je zwanger bent en je moet een röntgenfoto laten maken of je hebt een verdoving nodig, meldt dan altijd aan de tandarts dat je zwanger bent. Een rontgenfoto zal, tenzij het echt niet anders kan, worden uitgesteld tot na de zwangerschap en ook sommige medicatie wordt afgeraden. Door aan de tandarts te melden dat je zwanger bent, kan hij hier de medicatie op afstellen.

Tandartsverzekering

Omdat je tijdens de zwangerschap meer kwaaltjes hebt dan als je niet zwanger bent is het verstandig te bekijken of je verzekering hier wel goed op aansluit. Je wilt niet onverwachts een grote financiële tegenslag krijgen, puur omdat je je niet goed ingelezen hebt over de juiste tandartsverzekering.

Het is goed om te weten dat de tandartsverzekering geen eigen risico van toepassing is. Orthodontie is bijvoorbeeld niet gedekt in de tandartsverzekering, maar wel in de aanvullende verzekering. 

 

9 jaar geleden

Ook al een tijd verzekerd bij ZK, blijf ik zeker volgend jaar ook nog bij.

9 jaar geleden

Al jaren verzekerd bij Zilveren Kruis, bevalt me heel goed!

9 jaar geleden

Goed om te weten, ik was me er (nog) niet van bewust dat ik meer kans zou hebben op ontstoken tandvlees, nu ik zwanger ben