Snap
  • bevallen
  • Bevalling
  • wanneerbevallen

Met hoeveel weken bevallen

Wanneer zal de kleine geboren worden?

Yes, je bent met verlof! Nu zal de kleine niet lang meer op zich laten wachten. Alhoewel… de meeste vrouwen gaan rond 34-36 weken met verlof, maar bevallen pas met 40-41 weken. De vraag die iedere zwangere vrouw zichzelf dan ook stelt (vooral in de laatste weken): "Wanneer zal de kleine worden geboren?"

Uiteraard heb je een uitgerekende datum waar je heel erg naar toe leeft, maar feit blijft dat slechts 4-5% van de vrouwen op de uitgerekende datum bevalt. Het vaststellen van de vermoedelijke geboortedatum houdt wetenschappers dan ook al tijden bezig. Er zijn twee factoren die het lastig maken om de 'grote datum' te bepalen. 1. Het moment van conceptie en 2. De tijd die je kindje nodig heeft om te volgroeien. De meeste vrouwen hebben veertien dagen na de eerste dag van hun laatste menstruatie hun eisprong. Dit is echter niet bij alle vrouwen het geval en dat maakt het moeilijker om de uitgerekende datum vast te stellen. Gelukkig kan men via een echo redelijk goed inschatten hoe oud je kindje op dat moment is. De tweede factor, wanneer je kindje klaar is om geboren te worden, is lastiger te voorspellen. Elk kindje komt wanneer hij er klaar voor is en niet eerder.

Met hoeveel weken bevallen de meeste vrouwen?

De meeste vrouwen bevallen tussen de 37 en 42 weken. Dat is dus drie weken vóór en twee weken ná de uitgerekende datum. Ben je zwanger van je eerste kindje, dan is de kans het grootst dat je iets na de uitgerekende datum bevalt.

Daarnaast speelt je ras ook een rol. Een gemiddelde zwangerschap duurt 266 dagen na bevruchting (of 280 dagen vanaf je laatste menstruatie). Witte vrouwen die hun eerste kindje krijgen, moeten gemiddeld acht dagen langer wachten tot hun kindje is geboren dan het gemiddelde. Bij je tweede kindje als witte vrouw kun je rekenen op drie extra dagen zwangerschap. Voor niet-witte vrouwen ligt de bevallingsdatum gemiddeld drie dagen eerder dan voor witte vrouwen.

Wanneer ben jij bevallen? Laat het weten in de reacties!

3 weken geleden

38+0 na spontaan gebroken vliezen. Eerste kindje.

11 maanden geleden

40+2

2 jaar geleden

26+2 hier 🙋‍♀️🥺

7 jaar geleden

de eerste met 39 weken, tweede 38.3 weken em de derde met 38.2 weken. nu afwachten wanneer nummer vier zich meld ben bijna 37 weken nu. is dus spannend:-)