{{ message.message }}
{{ button.text }}

Mama worden zonder mama en kraamtranenonzin.

''Hoe zou zij het hebben gedaan? Zou ze trots op me zijn? Hoe heeft zij dit ervaren? Iedere kersverse mama wilt haar mama.''

Afbeelding blog 'Mama worden zonder mama en kraamtranenonzin.' Achtergrond blur afbeelding

Mama worden zonder mama, tijdens mijn zwangerschap kreeg ik de vraag zo vaak. "Je zal je moeder nu wel extra missen, of niet?" Ik heb nooit eerlijk antwoord gegeven. Want 1) Soms voel ik me er schuldig over, maar ik denk niet iedere dag meer aan haar. 2) Dus mijn eerlijke antwoord zou "Nee" zijn, en ik geloof niet dat dat het antwoord is of was waar mensen op zaten te wachten. Dus om niet totaal gevoelloos over te komen praatte ik maar mee. "Ja, maar dat is toch niet zo gek" was geloof ik mijn meest gegeven antwoord. En daarmee was de kous meestal (gelukkig) ook wel af.

Tot aan dag 5 na de bevalling. Het vloog me letterlijk naar mijn strot, en ik heb het nergens ook maar enigszins aan zien of voelen komen. Het stemmetje in mn hoofd. Die ik herkende van vroeger. En zo vaak heb proberen te verdringen. "Ik mis mama." En daar waren ze, de welbekende "kraamtranen" waarvan ik had gezworen tegenover mijn kraamverzorgster dat ik ze zo'n onzin vond en dat zoiets tussen je oren zat. Ik keek haar aan en zeg: "Volgens mij moet ik mn woorden terugnemen" en hoppa, weer een golf van waterlanders.

Hoe zou zij het hebben gedaan? Zou ze trots op me zijn? Hoe heeft zij dit ervaren? Iedere kersverse mama wilt haar mama. Hoe je het nu went of keert. Of ze nu, om welke reden dan ook, wel of niet in je leven is. Iedere mama verlangt naar haar, al is het maar een flits van een seconde. Ik heb ontzettend veel lieve mensen om me heen, maar toch is het nèt niet genoeg. Even voelde ik me weer 12. Ik heb de hele dag zitten janken. Met resultaat, de volgende dag was het onbehaaglijke gevoel dat ik had verdwenen.

Ik WEET dat ze trots op me is. Daar hoef ik geen moment aan te twijfelen. Ik WEET dat ze, op de één of andere manier wel in de buurt is. Ik weet het, omdat ik mijn "signaal" al heb gehad. En ik ben absoluut geen "zweefteef", maar bij onze eerste echo kwam haar geboortedatum, 13 juni tevoorschijn als uitgerekende datum. Dat was voor mij het teken, dat alles goed zit.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je