Snap
  • Zwanger

"... maar gelukkig heb je twee gezonde kinderen."

"Je moet blij zijn dat je twee gezonde jongens hebt." Iets wat ik vaak hoor. Maar wat als je nog een kinderwens hebt die niet wordt vervuld?

De laatste tijd valt het me steeds meer op. Ik loop niet echt te koop met nog een kinderwens, behalve hier dan omdat ik hier lekker van me af kan schrijven, maar als ik hier dan toch over vertel dan krijg ik die standaard reactie: "Ah joh! Gelukkig heb je twee gezonde kinderen. Wees er dankbaar voor." Heel vervelend! Net als wanneer je bij bijvoorbeeld een miskraam standaard te horen krijgt: "Het was waarschijnlijk niet goed dus is het maar beter zo." Reacties waar je heeeelemaal niet op zit te wachten.

Vorige week werd één van mijn blogs gedeeld op Facebook. Geeft niet. Ik ben nog redelijk anoniem en de mensen die er op reageerden kende ik dan ook niet. Dat daar dan toch een reactie tussen stond als "gelukkig heb je twee gezonde kinderen" verbaasde me dan ook niets. Ik trok me er niets van aan. Eigenlijk kon ik me de reactie wel voorstellen. Totdat ik afgelopen week met een vriendin in de auto zat en ik toch in het kort vertelde hoe we nu zo liepen te "martelen". Ze liet er geen gras over groeien en gooide er meteen achteraan: "... maar gelukkig heb je twee gezonde kinderen. Geniet daar dan maar van." Okee... Dus ik mag er geen moeite mee hebben dat onze derde kinderwens niet in vervulling gaat? 

Afgelopen week vroeg iemand anders mij of ik nog steeds een wens had voor een groot gezin. Ik zei dat ik dit nog steeds had. Ze vroeg hoe oud ik inmiddels was en toen ik vertelde dat ik 31 jaar was kwam er van haar kant meteen achteraan dat ik dan wel mocht opschieten, want eigenlijk was ik al oud. En dat zijn momenten dat ik het allerliefst vertel hoe de vork in de steel zit.

Twee jaar geleden was ik zwanger, kort nadat ik gestopt was met de pil. Ik heb geen moeite gehad met zwanger worden en nu was ik zwanger en raakte ik het net zo snel weer kwijt. En zie de gevolgen... Ik ben een dankbaar mens hoor. Ik ben über dankbaar dat ik twee gezonde knapen heb en deze kinderwens zit mijn liefde voor hun echt niet in de weg. Soms wanneer ik zo'n reactie krijg van "je hebt twee gezonde kinderen" voelt het alsof ze eigenlijk zeggen dat ik mijn kinderen tekort doe door mijn kinderwens. Het kwetst me. En mij vast niet alleen. Ik ben benieuwd of er meerdere mama's zijn die al kindjes hebben, gaan voor nog een kindje wat dus moeilijk lijkt te gaan. Hoe gaan jullie hier mee om? Zou ik misschien toch mijn wens maar aan de wilgen moeten hangen?

Ik weet dat er mensen zijn met veel ergere problemen. Dat snap ik allemaal. Mensen die voor een eerste kindje gaan, mensen die hun kindje hebben verloren. Wat dat betreft mag ik echt niet klagen en daar ben ik me van bewust. Toch is dit mijn persoonlijke dingie waar ik toch mee rond loop. Ik wil er niemand mee kwetsen..

7 jaar geleden

Ja ik heb onderzoeken gehad. Begin dit jaar een echo gehad waar niets op te zien was. Later dit jaar bloed geprikt en ook geen verstoring in de hormonen te zien. Wat er dus in de loop van de cyclus is gaat is volgens de gynaecoloog een oorzaak door overgewicht. Dus ben nu al een aantal maanden aan het afvallen. Inmiddels ruim tien kilo kwijt maar nog zonder resultaat. Ik mocht ergens eind november weer een bellen met de gyn maar was er wel een beetje klaar mee dus heb geen afspraak meer gemaakt. Wie weet komt dat nog wel.

7 jaar geleden

Hier ook een zoon en dochter en wij voelden ons ook nog niet compleet als gezin. Bij de 3e zwangerschap kregen wij ook opmerkingen als je hebt al alle smaken of "oei dat was ZEKER een ongelukje". Echt zo dom! Net of mijn jongste zoontje nu een kopie van zijn oudere broer is?! Geslacht maakt niet uit, het zijn gewoon 3 verschillende kinderen. Of wat van deze: "nu je broer een 4e heeft, willen jullie zeker ook nog een 4e?" Nee met 3 zijn wij compleet, het is geen wedstrijd hoor?! Je kunt je gevoel niet uitzetten. Of je een kinderwens in vervulling wilt laten gaan is enkel iets tussen jou en je partner (en eventueel kinderen) en van niemand anders. En als je dat graag wilt, dan hoop ik van harte dat die wens in vervulling mag gaan.

7 jaar geleden

Ja, omdat ik onverklaarbaar onvruchtbaar was, zijn ze wel een handje gaan helpen. Heb je wel onderzoeken gehad?

7 jaar geleden

Wauw! Wat super zeg! Hoopvol verhaal. Moesten julloe een medisch traject in? Ik word voorlopig niet geholpen omdat alles eigenlijk goed is.