{{ message.message }}
{{ button.text }}

"... maar gelukkig heb je twee gezonde kinderen."

"Je moet blij zijn dat je twee gezonde jongens hebt." Iets wat ik vaak hoor. Maar wat als je nog een kinderwens hebt die niet wordt vervuld?

Afbeelding blog '"... maar gelukkig heb je twee gezonde kinderen."' Achtergrond blur afbeelding

De laatste tijd valt het me steeds meer op. Ik loop niet echt te koop met nog een kinderwens, behalve hier dan omdat ik hier lekker van me af kan schrijven, maar als ik hier dan toch over vertel dan krijg ik die standaard reactie: "Ah joh! Gelukkig heb je twee gezonde kinderen. Wees er dankbaar voor." Heel vervelend! Net als wanneer je bij bijvoorbeeld een miskraam standaard te horen krijgt: "Het was waarschijnlijk niet goed dus is het maar beter zo." Reacties waar je heeeelemaal niet op zit te wachten.

Vorige week werd één van mijn blogs gedeeld op Facebook. Geeft niet. Ik ben nog redelijk anoniem en de mensen die er op reageerden kende ik dan ook niet. Dat daar dan toch een reactie tussen stond als "gelukkig heb je twee gezonde kinderen" verbaasde me dan ook niets. Ik trok me er niets van aan. Eigenlijk kon ik me de reactie wel voorstellen. Totdat ik afgelopen week met een vriendin in de auto zat en ik toch in het kort vertelde hoe we nu zo liepen te "martelen". Ze liet er geen gras over groeien en gooide er meteen achteraan: "... maar gelukkig heb je twee gezonde kinderen. Geniet daar dan maar van." Okee... Dus ik mag er geen moeite mee hebben dat onze derde kinderwens niet in vervulling gaat? 

Afgelopen week vroeg iemand anders mij of ik nog steeds een wens had voor een groot gezin. Ik zei dat ik dit nog steeds had. Ze vroeg hoe oud ik inmiddels was en toen ik vertelde dat ik 31 jaar was kwam er van haar kant meteen achteraan dat ik dan wel mocht opschieten, want eigenlijk was ik al oud. En dat zijn momenten dat ik het allerliefst vertel hoe de vork in de steel zit.

Twee jaar geleden was ik zwanger, kort nadat ik gestopt was met de pil. Ik heb geen moeite gehad met zwanger worden en nu was ik zwanger en raakte ik het net zo snel weer kwijt. En zie de gevolgen... Ik ben een dankbaar mens hoor. Ik ben über dankbaar dat ik twee gezonde knapen heb en deze kinderwens zit mijn liefde voor hun echt niet in de weg. Soms wanneer ik zo'n reactie krijg van "je hebt twee gezonde kinderen" voelt het alsof ze eigenlijk zeggen dat ik mijn kinderen tekort doe door mijn kinderwens. Het kwetst me. En mij vast niet alleen. Ik ben benieuwd of er meerdere mama's zijn die al kindjes hebben, gaan voor nog een kindje wat dus moeilijk lijkt te gaan. Hoe gaan jullie hier mee om? Zou ik misschien toch mijn wens maar aan de wilgen moeten hangen?

Ik weet dat er mensen zijn met veel ergere problemen. Dat snap ik allemaal. Mensen die voor een eerste kindje gaan, mensen die hun kindje hebben verloren. Wat dat betreft mag ik echt niet klagen en daar ben ik me van bewust. Toch is dit mijn persoonlijke dingie waar ik toch mee rond loop. Ik wil er niemand mee kwetsen..

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je