{{ message.message }}
{{ button.text }}

Levenslessen die ik leerde van deze HG zwangerschap

#HGzwangerschap

Afbeelding blog 'Levenslessen die ik leerde van deze HG zwangerschap '

Het heeft lang geduurd voordat ik het positieve van deze ellendige zwangerschap in ging zien. Ik kon niet genieten van het groeiende leven in me. Hoe vaak ik ook oppeppende woorden van mensen te horen kreeg, ik liet het langs me heen gaan. Niemand begreep hoe ik me echt voelde. 

Inmiddels tik ik vandaag de 27 weken zwangerschap aan. En ik moet zeggen; ik kan weer lachen! Langzaam aan komt de oude Laura terug! Dagenlang lig ik op de bank mijn groeiende buik te strelen. Ik geniet van de schopjes die ik krijg. Trots maak ik foto’s en filmpjes en fantaseer over het leven met ons kleine mannetje. 

De misselijkheid is in de middag en avond soms een paar uurtjes op de achtergrond. Wat een opluchting! Deze tijd moet ik slim indelen, want als ik iets doe is het snel te veel. Vroeger deed ik alles; én, én, én. Nu is het of, of of. Het lukt me om een half uur te wandelen of iets in het huishouden te doen of naar 1 winkel te gaan. Daarna lig ik weer kokhalzend en uitgeput op de bank, maar hé er zit vooruitgang in. 

Gister ben ik eindelijk weer eens bij mijn ouders thuis geweest. Dat was pas de 2e keer in een half jaar tijd. Ze wonen namelijk op een half uur rijden en dat was de afgelopen maanden echt te ver. In de auto genoot ik van de muziek op de radio, de zon die door het raam naar binnen viel en mijn maag die zich rustig hield. Ik bedacht me hoe gelukkig ik me voelde en alles wat ik geleerd heb van deze zwangerschap. Tijd om die levenslessen met jullie te delen. 

1. Pas als je echte donkere tijden in je leven gekend hebt, waardeer je geluk en gezondheid des te meer. Ik zag mijn leven altijd als vanzelfsprekend en stond er niet bij stil dat het ook anders kon zijn. Oprecht is gezondheid het allerbelangrijkste en staat dit in nauwe verbinding met geluk. In de tijd dat ik ontzettend ziek was, was ik ook niet gelukkig. Ik heb veel meer respect gekregen voor chronisch zieken mensen, want men wat moet dat zwaar zijn.

2. Echte vrienden staan ook voor je klaar in mindere tijden, ondanks hun drukke leven en eigen problemen. Ik ben ontzettend dankbaar voor alle lieve vriendinnen in mijn leven! Ik hoor wel eens dat je echte vrienden op één hand kunt tellen, maar ik heb er echt veel meer. Ook zeiden mensen; je leert pas echt wie je vrienden zijn op momenten dat je ze nodig hebt. Ik ben in positieve zin verrast! Want hoe druk mijn vriendinnen het ook hebben, stuk voor stuk blijven ze langs komen, kaartjes sturen en bellen. Ook nu ik al maanden thuis zit. Hier ben ik ontzettend dankbaar voor en het sleept me door de moeilijke momenten heen.

3. Het is heel belangrijk om je grenzen aan te geven en voor jezelf op te komen. Dit wist ik natuurlijk al, maar regelmatig liet ik toch dingen gebeuren. Ik ben geen haantje de voorste die mijn mening doordrukt of anders behandeld wil worden. Toch heb ik tijdens deze zwangerschap regelmatig de stoute schoenen aan moeten trekken, in het belang van mezelf. Afgelopen maandag stond de glucosetolerantietest gepland. Ik zag erg op tegen deze test, zag het al helemaal voor me hoe ik het drankje eruit braakte in de wachtkamer. Normaal zou ik deze angsten voor mezelf houden en gewoon doorzetten, omdat het van me verwacht wordt. Toch ben ik na gaan denken wat mij zou kunnen helpen. Als ik op een bedje zou kunnen liggen en mijn rust kan pakken, heeft de test veel meer slagingskans, dan wanneer ik in een drukke wachtkamer moet zitten. Zenuwachtig heb ik gebeld met “diagnostiek voor u”, maar het was geen enkel probleem! 

4. Moeilijke tijden maken of breken je relatie. Godzijdank is Martijn een topper en heeft dit alles ons alleen maar sterker gemaakt. Ik geloof goed dat relaties sneuvelen wanneer een van beide ziek wordt. Want echt opwindend is het niet om meerdere keren per dag een kotsemmer te legen, je vrouw te moeten douchen terwijl ze huilt en kokhalst. En iedere avond zelf te moeten koken na een lange werkdag. Alle aandacht gaat naar de zieke partner en de ander moet zichzelf als het ware even wegcijferen. Dat vergt veel doorzettingsvermogen, kracht en positiviteit. 

Ondanks de rotte tijd heeft deze zwangerschap mij ook aan mijn persoonlijke ontwikkeling laten werken, al dan niet noodgedwongen. Hoe diep de put ook is, hou vol, er is licht aan het eind van de tunnel! 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je