{{ message.message }}
{{ button.text }}

Koester je lichaam!

Geef jezelf en je lichaam meer aandacht, zeker met Valentijnsdag ;-)

Afbeelding blog 'Koester je lichaam!'

Jouw lichaam

Ons lichaam is ‘ons vervoersmiddel’ dat ons overal brengt en altijd bij ons is. Je kunt er niet even uitstappen als je er de balen van hebt. Je wordt geboren in jouw unieke lichaam en ooit verlaat je het leven met datzelfde lichaam. Sommigen zijn er blij mee en sommigen niet. De één accepteert haar lichaam zoals het is, de ander heeft een droombeeld dat wel of niet realistisch is. Ons lichaam veranderd naarmate we ouder worden en soms ook door ziekte of gebreken. Er zijn factoren die invloed hebben op je lichaam en lichaamsbeleving die je zelf niet in de hand hebt. Er zijn ook factoren die je wel in de hand hebt. Ook al heb je van alles op je lichaam aan te merken en misschien voel je je soms zelfs door je lichaam in de steek gelaten… Je kunt je lichaam maar beter koesteren en er goed voor zorgen. Iets dat zo dichtbij je staat verdiend liefde, respect en verzorging.

Je zelfbeeld en zelfrespect

Als je goed voor je lichaam zorgt, heeft dat effect op je lichaam en geest. Je kunt er zelfs een persoonlijke verandering door ondergaan. Sta jij wel eens stil wat jij tegen jezelf zegt over jezelf, over je eetgedrag en je lichaam? Al die tetterende stemmetjes in je hoofd, leiden tot gevoelens. En jouw gevoelens bepalen heel vaak je gedrag. En nog belangrijker het bepaald in grote mate wie jij bent! En denk niet dat dit alleen te maken heeft met hoe slank je bent. Het heeft vooral te maken met het beeld dat je van jezelf hebt. De verwachtingen die je hebt en hoe hoog je voor jezelf de lat legt. Zo kan de één met maatje S ontevreden en onzeker zijn, terwijl een ander met maat XL straalt en geniet van het leven.

De innerlijke dialoog

Iedereen voert innerlijke dialogen met zichzelf, soms zelfs tegenstrijdige dialogen. Als je wilt afvallen herken je dat vast en zeker. Je denkt teveel in wat je niet mag en als het dan misgaat, zijn er de stemmetjes vol verwijt en met spijt. Bijvoorbeeld; je zit gezellig met je partner of vriendin op het terras, dan is het toch gezelliger om samen dat biertje of wijntje te drinken. Ach denk je, ‘dan kan dat borrelhapje er ook nog wel bij’. Zulke besluiten nemen we soms razendsnel en zonder er even bewust over na te denken. Die bewustwording komt dan later, vaak met gevoelens van spijt. Als we te vaak onbewust en vanuit een impuls handelen, dan geven we de regie uit handen.

Stemmetjes in ons hoofd

De stemmetjes in ons, vertegenwoordigen allemaal een subpersoonlijkheid. We bestaan eigenlijk uit meerdere ‘ikken’. De Italiaanse psychiater Roberto Assagioli gebruikt daarvoor een metafoor met een bus. Hij vergelijkt de persoonlijkheid met een bus vol ikken. Jij zit aan het stuur als chauffeur en de ikken zijn jouw passagiers. Elke ik heeft andere wensen en ideeën. De pleaser wilt het iedereen naar de zin maken, de innerlijke criticus vraagt zich af of het allemaal wel goed zal gaan en of er toch niet beter een andere route gekozen kan worden. De pusher wil zo snel mogelijk door en recht op het doel af. De ikken zijn soms erg opdringerig en duwen jou als chauffeur dan aan de kant om het stuur over te nemen. En zo gebeurt het dat er dingen gebeuren, waar je je achteraf van afvraagt ‘huh, waarom neem ik nou dat lekkers, terwijl ik weet wat mijn doel is en ik het heel belangrijk vind om dat te bereiken’.

Neem de regie

Het was één van je ikken die de regie overnam. We hebben allemaal die ikken-subpersonen in ons. En welke primair aanwezig is, verschilt van persoon tot persoon. Bij de één treedt het slachtoffer meer op de voorgrond, bij de ander de perfectionist. Het kan natuurlijk ook afhankelijk zijn van de situatie of gebeurtenis, welke op de voorgrond treedt. We zijn allemaal anders en door onze karaktereigenschappen en onze levenservaringen, wordt bepaald welke ikken zich vooral laten zien. Misschien zijn er zelfs ikken die de rol van de chauffeur hebben overgenomen, zonder dat jij je daar bewust van bent. Het is goed om na te gaan of jouw ikken je in de weg staan op weg naar je doel. Dan is het tijd om de ikken die je waarschijnlijk onbewust verbannen hebt naar de achterbank, weer voorin plaats te laten nemen.

De innerlijke criticus

De meeste mensen die willen afvallen, hebben vooral last van de innerlijk criticus. Afvallen gaat niet vanzelf, vooral als je niet werkt aan bewustwording. Verandering gaat samen met bewustwording, anders is de kans dat een afslankpoging niet lukt groter.  Onthoud, je kunt pas iets veranderen als je bewust bent waar het misgaat. 

Bewustwording

Let er de komende week eens op welke ikken jij in jezelf herkent. Hoe vaak geef jij als chauffeur je stuur uit handen? Bijvoorbeeld aan het slachtoffer, de innerlijke criticus, de pleaser, pusher en de rationele denker. Denk ook na welke ikken-subpersonen je nu mist, maar hard nodig hebt als je jouw doel wilt bereiken. Welke ikken zouden de regie moeten nemen op weg naar succes? Ikken die je kunnen helpen zijn bijvoorbeeld de relativeerder, de relaxte, de gefocuste, de levensgenieter, de praktische. Er zijn er veel meer te bedenken. Leuk als je hieronder een reactie achterlaat waarin jij jezelf herkent of welke jij nog kunt bedenken. Om balans te vinden en om jouw lichaam te kunnen koesteren, is inzicht in jouw ikken van belang. Wil je kiezen voor een nieuw leven, dan vergt dat ook moed om afscheid te nemen van wat je niet meer wilt. De sleutel tot succes zit in jou!

Je wilt iets veranderen, je wilt een betere versie worden van jezelf. Maar in de kern ben je natuurlijk al prachtig zoals je bent! Het gaat nooit om wat een ander van jou of jouw lichaam vindt, het draait om jouw relatie met je lichaam. Dat begint met zelfkennis en wat je nu allemaal tegen jezelf zegt. Weet dat je daarin elke dag opnieuw een keuze hebt. Een mooie quote die ik onlangs hoorde ‘I Love my Body and my Body Loves me’. Zeg het elke dag tegen jezelf, dat ben je waard!

Ik help je graag een stukje verder op je pad. Krijg meer inzicht in jezelf met mijn gratis Ebook ‘de 10 afslankvalkuilen en hoe je die kunt voorkomen’. Schrijf je via de link in: https://health2happiness.nl/gratis-e-book/

Ik wens je een hele fijne Valentijnsdag morgen, met vooral heel veel liefde voor jezelf en je lichaam! 

Veel liefs,

Mandy

P.S. Je hoeft het allemaal niet alleen te doen. Sluit je aan bij de gratis community op Facebook, in de groep Afvallen zonder Dieet. https://www.facebook.com/groups/afvallenzonderdieet/

I Love my Body and my Body loves me! Louise Hay

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je