{{ message.message }}
{{ button.text }}

Klassieke Zwarte Piet niet welkom op Haagse scholen

De klassieke Zwarte Piet is op geen enkele basisschool in Den Haag meer welkom. Einde Piet of zijn er aanpassingen mogelijk?

Afbeelding blog 'Klassieke Zwarte Piet niet welkom op Haagse scholen'

Gisterochtend ontving ik al via What's app boze berichtjes. Hoe kunnen ze dit nu doen? War blijft er van ons feest over? Waarom wel luisteren naar hen en niet naar ons? Ik kreeg zelfs linkjes van de verschillende artikelen. Na mijn werk besloot ik de berichten te lezen. Wat staat er nou daadwerkelijk en wat willen ze?

Zwarte Piet

Sommige mensen voelen zich gediscrimineerd door zwarte piet. Ik ken zelf een verhaal van een jongetje dat uit werd gemaakt voor Zwarte Piet. Kijk, dan worden er mensen gekwetst. Is Zwarte Piet wel discriminerend? Sommige zien Zwarte Piet als een slaaf. Een slaaf van Sinterklaas. Maar waarom is dat zo? Het komt voornamelijk door hun uiterlijk. Helemaal zwart, rode lippen, kroeshaar en oorbellen. Precies zoals vroegere slaven.

Schoolbestuur

Maar wat willen de besturen uit Den Haag? Zwarte Piet verbieden? Nee, dat willen ze niet. Na goed gelezen te hebben zie ik dat ze het uiterlijk willen veranderen. De rode lippen, het zwarte gezicht, de oorbellen en het kroeshaar. Dus Piet mag gewoon blijven, maar dan net even anders. Is dat zo erg?

De Zwarte Piet van nu

Ik denk niet dat dit heel erg is. De meeste Zwarte Pieten zijn al bruin gemaakt... scheelt al iets. Ook het gebruik van de rode lippen wordt minder en dan het haar. Ik zie vaak de leukste creaties voorbij komen. Sluik haar, vlecht erin, rastacoupe of leuke staartjes. Kijk, het begin is er.

Elkaar tegemoet komen

Is er een manier om elkaar tegemoet te komen? De Pieten lichtbruin maken? Het haar veranderen? Er is toch wel iets te vinden? In ieder geval blijkt dat Piet niet weg moet,  maar dat het bestuur het fijn vindt wanneer er aanpassingen worden gemaakt. Lijkt mij wel een optie of niet?

Wat vind jij? Moeten scholen zich aanpassen?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je