Snap
  • Zwanger

Klassieke Zwarte Piet niet welkom op Haagse scholen

De klassieke Zwarte Piet is op geen enkele basisschool in Den Haag meer welkom. Einde Piet of zijn er aanpassingen mogelijk?

Gisterochtend ontving ik al via What's app boze berichtjes. Hoe kunnen ze dit nu doen? War blijft er van ons feest over? Waarom wel luisteren naar hen en niet naar ons? Ik kreeg zelfs linkjes van de verschillende artikelen. Na mijn werk besloot ik de berichten te lezen. Wat staat er nou daadwerkelijk en wat willen ze?

Zwarte Piet

Sommige mensen voelen zich gediscrimineerd door zwarte piet. Ik ken zelf een verhaal van een jongetje dat uit werd gemaakt voor Zwarte Piet. Kijk, dan worden er mensen gekwetst. Is Zwarte Piet wel discriminerend? Sommige zien Zwarte Piet als een slaaf. Een slaaf van Sinterklaas. Maar waarom is dat zo? Het komt voornamelijk door hun uiterlijk. Helemaal zwart, rode lippen, kroeshaar en oorbellen. Precies zoals vroegere slaven.

Schoolbestuur

Maar wat willen de besturen uit Den Haag? Zwarte Piet verbieden? Nee, dat willen ze niet. Na goed gelezen te hebben zie ik dat ze het uiterlijk willen veranderen. De rode lippen, het zwarte gezicht, de oorbellen en het kroeshaar. Dus Piet mag gewoon blijven, maar dan net even anders. Is dat zo erg?

De Zwarte Piet van nu

Ik denk niet dat dit heel erg is. De meeste Zwarte Pieten zijn al bruin gemaakt... scheelt al iets. Ook het gebruik van de rode lippen wordt minder en dan het haar. Ik zie vaak de leukste creaties voorbij komen. Sluik haar, vlecht erin, rastacoupe of leuke staartjes. Kijk, het begin is er.

Elkaar tegemoet komen

Is er een manier om elkaar tegemoet te komen? De Pieten lichtbruin maken? Het haar veranderen? Er is toch wel iets te vinden? In ieder geval blijkt dat Piet niet weg moet,  maar dat het bestuur het fijn vindt wanneer er aanpassingen worden gemaakt. Lijkt mij wel een optie of niet?

Wat vind jij? Moeten scholen zich aanpassen?

8 jaar geleden

Altijd dat gezeik. Waarom zwarte piet weg laten? Het is altijd zo geweest. Zo jammer. Ik zag laatst een foto van een gekleurde man die als zwarte piet op de foto ging omdat hij het gezeik zat was. genoeg gekleurde mensen die het wel een geweldig feest vinden. Laten we het dan vooral zo houden!

8 jaar geleden

altijd weer het zelfde liedje ! weer een discussie. Ik vindt dat dit een Nederlands feest is en dat dit zo moet blijven ook, vindt niet dat de scholen zich moeten aanpassen , en daar bedoel ik mee dat de pieten niet gekleurd moeten zijn. wel misschien hier en daar een zwarte veeg in het gezicht ik denk dat we het verhaal moeten aanpassen, dat zwarte piet is zwart door het roet van de schoorstenen, aangezien we niet veel of totaal geen schoorstenen meer hebben dan gaat de roet in het gezicht van piet langzaam weg zo dat er misschien binnekort een witte piet met een veeg in het gezicht bestaat. Maar vindt het allemaal onzin, het is ons feest wij accepteren toch ook die van hun en de rest. ze zijn niet eens stil op 4mei hoe bedoel je respect !! dan moeten wij ook gaan demonstreren over dat kwaku feest. en de dieren bescherming bellen op 4okt vorig jaar was het offerfeest ( dierendag ) Ohh soms maak ik me zo kwaad om die ... regering en al die mensen..

8 jaar geleden

Eens met de voorgaande reacties! Zwarte vegen vind ik een prima idee! Het verhaal gaat toch namelijk ook dat zwarte Piet zwart is omdat hij door de schoorsteen naar beneden komt! Verder vind ik wat onze blogster schrijft ook hartstikke leuk: allerlei verschillende kapsels! Die mondjes kunnen misschien ook best iets minder rood en wat is er mis met grote creolen? Ik vind het belachelijk als ik een Piet met een blauw gezicht zie; gaat toch nergens over? Ik zal mijn kind niet van school houden als er geen zwarte Pieten meer rond huppelen want hij is nog zo klein dat hij het toch allemaal niet begrijpt en iets heeft meegekregen van deze discussies. Het is en blijft een feest voor de kinderen, wat mij betreft! Ik ben het er mee eens dat het wel ver gaat; als je hier over valt, kan je op iedere slak zout leggen maar ja, die mensen bestaan nu eenmaal. Ik hoop dat de school van mijn kleuter er een gulden middenweg in kan vinden en dat ik geen Pieten tegen kom met gele, oranje, groene en blauwe gezichten!

8 jaar geleden

Pff je wordt er toch moe van? Dadelijk mogen we niks meer. Zwarte Piet is allang niet meer zwart. Lekker die Piet op school houden en anders is mijn dochter ziek op die dag