{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kinkhoest en het Vaccin

Wat doet het vaccin, wat gebeurt er en hoe werkt het bij zwangere vrouwen?

Afbeelding blog 'Kinkhoest en het Vaccin'

Naar aanleiding van verschillende reacties onder mijn blogs, heb ik besloten dat er meer duidelijkheid nodig is met betrekking tot het kinkhoest vaccin wat beschikbaar is voor zwangere vrouwen. Deze blog bevat feiten, inclusief bronvermeldingen, en is minder gebaseerd op mijn mening. De kennis die ik door deze blog met je wil delen, komt voort uit mijn ervaring.

RIVM
Ik vind het jammer dat mensen meningen uiten zonder zich goed in te lezen over de feiten. De website van het Rijksinstituut volksgezondheid en milieu is een betrouwbare bron en hier staan relevante onderzoeken en informatieve artikelen op. Let hierbij wel goed op de publicatiedatum van het artikel. Artikelen ouder dan 2 jaar zijn verouderd. De medische wereld gaat sneller dan wij, als niet-medici, denken. 13 maart 2019 is een artikel geplaatst over de werking van het kinkhoest vaccin tijdens de zwangerschap. Als je verder zoekt, vindt je informatie over het vaccinatieprogramma en de ziektebeelden.

In begrijpelijke taal
Er wordt gereageerd dat het vaccin niet werkt. Dat het niet bij je kindje komt en het niet zou werken. Tijdens je zwangerschap deel je bloed met je kindje. Het vaccin wat je kan krijgen voor de opbouw van afweer tegen kinkhoest, komt via de navelstreng bij je kindje. Want als stoffen in je bloed niet bij de baby in je buik zouden komen, zouden zwangere vrouwen ook rustig alcohol kunnen drinken en kunnen roken. Alcohol en nicotine komt ook in je bloed, dit is schadelijk voor je ongeboren baby, dus waarom zou een vaccin niet door de navelstreng stromen. Ons lichaam is slim, maar er is echt geen deurtje in de navelstreng die zegt 'deze stoffen wel, die niet'. Alles wat je als zwangere vrouw neemt en wat in je bloed komt, raakt je baby. Het kinkhoest vaccin dus ook. 
https://www.rivm.nl/kinkhoest/kinkhoestvaccinatie-voor-zwangere-vrouwen

Afweer en immuunsysteem
Hoe werkt het aanmaken van afweer?
Het vaccin wat je ingespoten krijgt, is een virus of bacterie. De vaccins in Nederland zijn dode vaccins. Dus geen levende bacteriën of virussen. Het is geen lichaamseigen cel, dus je lijf gaat het afbreken. Je witte bloedlichaampjes (soldaatjes) gaan aan het werk om het virus of de bacterie op te ruimen. Dit kost energie en je kan je hierdoor ziek, vermoeid en-/of zwak voelen. Door het kinkhoest vaccin kan je gaan hoesten. Net zoals je lichte griep klachten krijgt na de griepprik. Dit is normaal en heel goed van je lijf, want zo bouw je afweer op. Zoals ik al eerder zei, je lijf is slim. 

Immuun en afweer zit in je bloed. Dit deel je met je baby. Dus ook de afweer die je hebt opgebouwd naar aanleiding van het kinkhoest vaccin, komt bij je baby, via je bloed. Hierdoor is je kindje met jouw opgebouwde afweer, beschermd in de eerste 3 maanden van zijn/haar leven. Tussen de 6 en 9 weken wordt de eerste vaccinatie binnen het vaccinatieprogramma van de RIVM aangeboden. De vaccinatie is compleet en de afweer is het beste wanneer het hele programma doorlopen is.
Er worden 4 entingen met DKTP gegeven bij baby's onder de 11 maanden. 
https://rijksvaccinatieprogramma.nl/infectieziekten/kinkhoest

Werking
Dat je het vaccin gehad hebt, wil niet zeggen dat je er niet ziek van wordt. Je kan de ziekte alsnog in een mildere vorm krijgen. Het vaccin beschermd je tegen het virus of bacterie in de rauwe vorm. De kans op overlijden is zeer klein. 

De enting die je als baby krijgt, werkt 15 jaar, maar zwakt na een jaar of 8 af. Dit komt mede door de toenemende Kinkhoest bacterie in onze maatschappij. Daarom is deze enting niet voldoende tijdens een zwangerschap, omdat je vaak ouder bent dan 15 als je zwanger wordt. De bacterie muteert en verandert. Het vaccin wordt hierop aangepast.

En ik?
Nee, ik heb de vaccinatie niet gehad tijdens mijn zwangerschap. Ik wist niet wat ik nu weet. Net zoals zovelen wist ik de gevaren niet en is er grote onbekendheid over kinkhoest en het ziektebeeld hiervan. Zeker bij hele kleine baby's.

Helaas weet ik er op dit moment meer van dan ik zou willen. 
Dit helpt mij wel om andere nieuwe mama's en jonge gezinnen te informeren over de gevaren.

Onze Tess komt nooit meer thuis. Haar bedje zal altijd leeg blijven. Ik hoop met mijn verhaal, informatie en ervaring andere kindjes te kunnen redden van deze stille moordenaar. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je