{{ message.message }}
{{ button.text }}

Kinderen, geen kinderen, waar word je gelukkig van?

Ben je gelukkiger als je geen kinderen hebt? Of moet je een heel huis vol kinderen hebben? Wat maakt je nou gelukkig?

Afbeelding blog 'Kinderen, geen kinderen, waar word je gelukkig van? '

Uit recent onderzoek blijkt dat jonge stellen zonder kinderen zichzelf het hoogste gelukscijfer geven. Daarbij zijn het vooral de hoger opgeleide met een werkende partner, omdat veel binnen handbereik ligt. Denk aan geld, financiële zekerheid, regie over je eigen leven, etc. 

Als ik terug denk aan die periode, snap ik het wel. De tijd dat al het geld alleen voor jullie eigen onderhoud en plezier was. Uit eten wanneer je maar wilt, gecombineerd met een bezoekje aan de bios of het casino. En dat was nog maar een simpele zaterdagavond. Onverwachts je spullen pakken en lekker een weekendje weg. Heerlijk was die tijd ja! 

En dan ben je opeens op zoek naar iets nieuws, een nieuwe fase in jullie leven en kom je uit op kinderen. Samen bespreken of we er al aan toe zijn. Willen we dit al? Hoe gaat ons leven er dan uit zien? Het moet toch geweldig zijn, zo een klein humpie die écht van jullie samen is. Een mooi klein kindje waarin jullie met z'n tweetjes gecombineerd zijn? Wat een mooi idee! 

En toen was het humpie er. En daar begonnen de nachtvoedingen, de vroege ochtenden, de onzekerheden over de opvoeding ook mee. Ik geniet er onwijs van, maar hoe beoordeel ik m'n geluk ten opzichte van 3 jaar terug? Was ik gelukkiger voordat de kindjes er waren? Of ben ik nu gelukkiger? Ik denk dat ik nu ook heel gelukkig ben, maar op een hele andere manier. Ineens wil ik niet meer elk weekend uit of een filmpje pakken. Nee, ik wil lekker door een dierentuin wandelen en in de avond lekker op de bank hangen met m'n vriend. M'n leven is veranderd en m'n definitie van plezier is veranderd. Maar voel ik me minder gelukkig? Nee, ik denk het niet. Maar ik snap wel dat mensen de periode vóór de kinderen missen en daardoor hun gelukscijfer lager inschatten. 

Maar is het hebben van kinderen nu meteen, einde geluk? Nee, uit een ander onderzoek bleek dat als je dan aan kinderen begint, je vooral een heel elftal kinderen zou moeten krijgen. Vooral gezinnen met 4 kinderen zijn zeer gelukkig. Waarschijnlijk omdat ze erg gewend zijn aan stress en chaos en daardoor een dikke huid hebben. Daarnaast zouden deze ouders ook oprecht genieten van deze chaos.

Conclusie, voor optimaal geluk, blijf kinderloos of neem er minstens 4! Wie gaat mijn vriend vertellen dat er niet alleen een derde, maar zelfs een vierde moet komen?! Hahah 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je