Snap
  • Zwanger
  • Bevalling
  • zwanger
  • pijn
  • podcast
  • bangvoorbevalling

Je maakt je eigen pijnstiller

Welke hormonen zijn er werkzaam tijdens de bevalling

Wat is het eerste waar je aan denkt bij het woord ‘bevalling’?

Ik denk zelf aan ‘pijn!’.

Vanuit verhalen van anderen en verhalen in films en de media weten we gewoon dat een bevalling pijn doet. Ik heb zelfs weleens gehoord: ‘de ergste pijn ooit’.

Tijdens mijn opleiding als verloskundige had ik al geleerd over het hormoon ‘endorfine’. Maar pas tijdens mijn hypnobirthing opleiding begreep ik pas echt goed hoe ons lichaam reageert op onze emoties en gemoedstoestand.

Van jongs af aan associëren we de bevalling met ‘pijn’. Dit is gewoon een gegeven en om die reden kan er in je bewustzijn ook niks anders zijn dan ‘pijn’ tijdens de bevalling.

Het is daarom ook logisch dat zoveel vrouwen tegen de bevalling opzien of er zelfs heel erg bang van zijn.

Echter, wanneer je bang of gespannen bent, dan maakt je lichaam stresshormonen aan. De bekendste is adrenaline. Adrenaline zorgt ervoor dat de afweersystemen in je lichaam worden geactiveerd. Je bent namelijk bang en je lichaam denkt daarom dat je in gevaar bent en gered moet worden. Je lichaam probeert je te redden door meer zuurstofrijk bloed naar je afweersystemen te sturen. Je ademhaling wordt sneller en hoger en je hart gaat sneller kloppen.

Je baarmoeder is echter geen afweersysteem. En daarom wordt je baarmoeder tijdelijk afgekapt van de zuurstofrijke bloedvoorziening. Je aderen rondom de baarmoeder bevatten dus minder zuurstof waardoor de baarmoeder haar werk niet meer goed kan doen. Dit resulteert in pijnlijke krampachtige weeën. Ook komt er via de placenta minder zuurstofrijkbloed naar de baby toe en dit is soms te zien als ‘dipjes’ in de hartslag van de baby.

Doordat de baarmoeder haar werk niet goed kan doen, opent de baarmoedermond ook minder goed of niet. Ofwel, je ontsluiting gaat niet zo snel. Dit wordt vaak geconstateerd door je zorgverlener en dan ga je het protocol ‘niet vorderende ontsluiting’ in. Dat houdt in dat er medisch wordt ingegrepen om de ontsluiting weer op gang te brengen. Vaak door het kunstmatig breken van de vliezen of het toedienen van kunstmatige weeënopwekkers.

Wanneer er eenmaal een interventie heeft plaatsgevonden is de kans groter dat er meerdere volgen. En zo heb je kans op zo’n horrorbevalling zoals je misschien wel uit je omgeving gehoord hebt. Ik denk dat als zorgverleners zich wat meer zouden richten op de oorzaak in plaats van op de klacht zelf, er heel wat medische interventies voorkomen kunnen worden.

Gelukkig kan het ook heel anders! Echt waar.

Wanneer je je namelijk kan ontspannen dan maakt je lichaam hele andere hormonen aan. Als je ontspannen bent dan maakt je lichaam oxytocine aan. Dit is het liefdes, bindings en knuffel hormoon. Het komt vrij wanneer je met iemand knuffelt kust of vrijt en zorgt dan voor dat fijne, beetje verliefde gevoel.

Maar oxytocine zorgt er ook voor dat je baarmoeder samentrekt. Normaal gesproken, als je baarmoeder samentrekt, dan heb je een orgasme! Oxytocine zorgt dus voor je orgasme. Maar tijdens de bevalling zorgt het voor goede weeën en na de bevalling zorgt het voor de toeschietreflex van de borstvoeding.

Wanneer oxytocine lekker door je lichaam stroomt dan maakt je lichaam ook endorfine aan. En dat is het hormoon wat we graag willen hebben! Endorfine is namelijk een krachtige natuurlijke pijnstiller die zelfs krachtiger werkt dan morfine.

Oxytocine en endorfine werken met elkaar samen en bouwen zichzelf op. Er wordt dus steeds meer pijnstillend hormoon aangemaakt, om de steeds kracht wordende weeën op te vangen. Op deze manier zijn er vrouwen die hun bevalling als extatisch of zelfs orgastisch ervaren. Of in ieder geval, zonder pijn.

Allemaal heel leuk in de theorie natuurlijk. Maar, hoe kun je nou ontspannen als je zoveel pijn hebt?

Dat heeft vooral te maken met onze mindset en verwachtingen. Als je pijn verwacht is het ook pijn wat je zult ervaren.

Met goede ademhalingstechnieken kun je je heel diep ontspannen. Ook zijn er bepaalde ontspanningstechnieken die je jezelf kunt aanleren en die je kunt toepassen tijdens de bevalling.

Ook speelt goede voorbereiding een belangrijke rol in de beleving van de bevalling, Als je weet wat er allemaal met je lichaam gebeurt en de verschillende fases van de bevalling kunt herkennen, dan neemt dat ook al een groot deel van de angst weg. Je bent dan beter in staat mee te bewegen met de flow.

De afgelopen weken heb ik veel vrouwen geïnterviewd die hun bevalling als ‘mooi’ hebben ervaren. Ik heb deze verhalen verzameld in de Mooie Bevallingen Podcast. Ik vind het belangrijk dat wij vrouwen ook andere verhalen horen, dan alleen de horrorverhalen uit de media. Verhalen die je juist bekrachtigen en vertrouwen geven in je eigen kunnen.

Je vind de Mooie Bevallingen Podcast op YouTube, Spotify en iTunes. De tips die alle vrouwen met mij gedeeld hebben zijn ontzettend waardevol!