{{ message.message }}
{{ button.text }}

Ik tel de dagen af tot de GUO

Afbeelding blog 'Ik tel de dagen af tot de GUO' Achtergrond blur afbeelding

Mijn zwangerschap verloopt tot op heden volgens het boekje, ik groei als een malle en probeer te genieten van het geschil in mijn buik. Inmiddels ben ik 18 weken en 2 dagen zwanger. Dat betekend: aftellen tot de GUO. Voor diegene die niet weten wat een GUO is:

Met geavanceerd ultrageluid onderzoek wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij de ongeboren baby of naar zwangerschapscomplicaties die de gezondheid van de baby in gevaar kunnen brengen. Dit onderzoek is uitgebreider dan de 20-weken echo en wordt verricht door zeer ervaren echo-specialisten. Meestal gebeurt dit in een academisch centrum voor prenatale diagnostiek. Het GUO gaat op dezelfde manier als de meeste andere echo’s tijdens je zwangerschap, maar kan wel meer tijd in beslag nemen. Als je een verhoogd risico op afwijkingen hebt wordt dit onderzoek meestal eenmalig, tussen 18 en 22 weken gedaan. Soms wordt het onderzoek herhaald of vindt het eerder plaats. Als je het uitgebreid echoscopisch onderzoek krijgt omdat er een vermoeden op afwijkingen bij je kind is, kan het onderzoek op elke moment in de zwangerschap gedaan worden.

De GUO dus, omdat ons vorige kindje een complexe hartafwijking had, en onze zwangerschap daardoor met 23 weken en 3 dagen afgebroken is. 

Vorig jaar juli gingen we ‘onbezorgd’ naar de normale 20 weken echo (ook wel SEO genoemd). Onbezorgd, omdat we al 2 gezonde jongens hadden mogen krijgen, en je niet verwacht dat er iets mis is met je kindje. We zouden gewoon weer eens naar ons mannetje mogen gaan kijken.

Nu kijk ik hier anders naar. Ik ga over 1 week en 5 dagen met lood in mijn schoenen het UMC binnen, op weg naar de afdeling prenatale diagnostiek. In die gangen hebben we vorig jaar te vaak gelopen, en telkens slecht nieuws gekregen. En in die gangen ben ik uiteindelijk met mijn kindje in een mandje naar buiten gegaan. Die lange gangen maken me bang. 

Dankzij de vlokkentest weten we dat er niks mis is met zijn chromosomen, maar toch. Er kan zóveel zijn. Al weet ik ook dat er aan veel dingen ook iets te doen is. Door de gebeurtenissen vorig jaar ben ik bang, en het liefst spoel ik de tijd door tot volgend jaar april, de tijd wat we ons mannetje hopelijk gezond en wel in onze armen mogen sluiten. Ik probeer positief te blijven en te blijven geloven dat alles nu wél goed zit. Al blijf ik bang dat dit een valkuil is. Ik durf niet te hoog op de ladder te klimmen, want ik ben zo ontzettend bang er weer kei en kei hard vanaf te donderen. Maar ik moet, ik zal moeten. Het kleintje in mijn buik voelt wat ik voel, ik moet sterk zijn en vertrouwen hebben. Hoe lastig ook.

Hebben jullie ervaring met een GUO?

Ik durf niet te hoog op de ladder te klimmen, want ik ben zo ontzettend bang er weer kei en kei hard vanaf te donderen.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je