{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hyperemesis gravidarum of HG: overmatig zwangerschapsbraken

Afbeelding blog 'Hyperemesis gravidarum of HG: overmatig zwangerschapsbraken'

Tijdens mijn eerste zwangerschap werd ik pas misselijk met 26wkn. Ik hield toen niks meer binnen, maar uiteindelijk vond ik het nog best te doen.

Bij mijn tweede zwangerschap begon het toen ik presies 6wkn zwanger was. In mijn omgeving werd er positief op gereageerd. Reacties als 'Oh dan weet je ten minste dat het goed zit' en 'Ach meis het hoort er bij', waren heel normaal.

Elke week hoopte ik dat het over ging. De huisarts schreef medicatie voor, maar de pillen bleven er niet in. Dus kreeg ik zetpillen, maar die deden helemaal niks.

Ik was inmiddels 16wkn en ik moest regelmatig laten checken of ik niet aan het uitdrogen was. Ik was inmiddels 7 kilo kwijt en dat zat op de cruciale 10% afvallen, waardoor het HG werd en dit baarde de huisarts zorgen en ik werd verwezen naar een dietiste.

Deze schreef vloeibare voeding voor, maar zelfs dit bleef er niet in. De hele dag kwam alles er uit. 's Avonds kon ik hooguit een beetje soep binnen houden, maar daar bleef het bij. Ook water en andere vloeistoffen kwamen eruit. Waarschijnlijk bleef er toch wat hangen, want ik balanceerde op de rand van uitdrogen, maar dit was steeds niet erg genoeg om naar het ziekenhuis te gaan.

Met 32wkn was het over en klaar. Het werd 30 graden buiten en ik lag in het ziekenhuis aan een infuus. Ik knapte gelukkig snel op en het overgeven ging ook iets beter. Na 24 uur infuus mocht ik weer naar huis. Nog wel op de rand van uitdrogen, maar dat zou snel beter gaan zeiden de artsen.

Het bleef een gevecht om uit het ziekenhuis te blijven en goed voelde ik me niet. Mijn dochter heeft die periode 3 dagen in de week op het kinderdag verblijf gezeten, omdat ik gewoon niet voor haar kon zorgen. Ik kan zeggen, als thuis-blijf-mama heeft dit er aardig ingehakt!

Op de dag dat mijn vliezen braken was het overgeven ook over. Dit was met 37wkn 5dgn! Het ergste vond ik dat ik niet voor mijn dochter kon zorgen, dit maakte me heel erg verdrietig. En zo waren er nog meer dingen wat ik heel erg vond... maar ik was blij dat het voorbij was!

Aan het einde van de rit was ik 3 kilo aan gekomen en mijn dochter woog 2975gram :D

Zijn hier meer meiden die dit hebben? Willen jullie je verhalen met mij delen?

Ik heb ook heel veel gehad aan deze site: http://www.steunpunthg.nl/

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je