Snap
  • Zwanger
  • zwanger
  • momtobe
  • onbedoeld

Huh? Zwanger?

Dat gebeurt mij vast niet!

Eén op de vijf vrouwen in Nederland is ooit onbedoeld zwanger geweest. 68% daarvan ook ongewenst en daarvan heeft 81% besloten op tot abortus over te gaan. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Paul Blokhuis, maakt zich zorgen en vindt dit veel te veel. Daarom trekt hij 53 miljoen euro uit voor een voorlichtingscampagne om deze onbedoelde zwangerschappen te voorkomen. 

Met name jonge mensen, migranten en laagopgeleiden zijn kwetsbaar en weten niet altijd de weg naar goede informatie te vinden en naar begeleiding bij anticonceptiegebruik

Het verhaal van Charlène

In een item van Editie NL werd Charlène van de Water (20) geïnterviewd. Zij was zeventien toen zij zwanger raakte en achttien toen zij beviel. Zij noemt het onbedoeld omdat de kinderwens er altijd al was, maar het was niet de planning. Ze zegt de anticonceptiepil te hebben geslikt maar dit heeft niet gewerkt omdat zij ziek was. 

Haar leven is in twee jaar flink veranderd. Ze stopte met studeren, werd moeder, de relatie met de vader van haar kindje ging uit en ze raakte in een depressie. Maar hulp moest zij zelf zoeken.

Een deel van de miljoenen is daarom ook bedoeld voor vrouwen die onbedoeld zwanger zijn geraakt, sneller te helpen.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van anticonceptie niet altijd goed gaat, dat er veel onbekendheid is. Er is nog veel winst te halen wat betreft kennis over dit onderwerp. 

Andere gevallen

Maar naast het verhaal van Charlène zijn bestaan er ook gevallen van vrouwen met een voltooid gezin, eind 30, die denken ''dit overkomt mij niet''. Maar ook zij kunnen toch geconfronteerd worden met een zwangerschap. 

Het zal mij toch niet overkomen? En toch ook niet van deze éne keer?

Hoe denken jullie over een onbedoelde zwangerschap?

BRON: RTL Nieuws

5 jaar geleden

Bedankt mamaplaats! super lief! <3 fijn dat dit ook een plek kan zijn om dit soort moeilijke onderwerpen te bespreken en je hart te luchten.... zonder oordeel. en fijn om steun te kunnen zoeken bij anderen... niet alleen voor mij, maar voor heel veel mama's die op wat voor manier dan ook de andere kant van het krijgen van een kindje hebben gezien. verlies, rouw, eenzaamheid, depressie, abortus, dood, of wat dan ook... het mag er allemaal zijn... het is allemaal bespreekbaar.. omdat het er is. ik heb veel steun aan deze mamaplaats..... heerlijk om van je af te schrijven en ook om verhalen van andere mama''s te kunnen lezen en volgen. xx

5 jaar geleden

Wat een mooie reactie, je hebt helemaal gelijk.

5 jaar geleden

fijn dat we die mening delen! liefs x en veel geluk met je lieve zoon

5 jaar geleden

Amen. Je kunt niet oordelen over iemand haar keuze, als je niet in haar schoenen hebt gestaan.