Snap
  • Zwanger
  • post

Hormoonverstorende stoffen... Deel 2.

Naar aanleiding van mijn blog van gisteren en de uitzending van Zembla over hormoonverstorende stoffen...

Ik vond de uitzending van Zembla van gisteren erg informatief om te zien.
In Denemarken is er zeer veel voorlichting voor zwangere vrouwen en vrouwen met kleine kindjes over hormoonverstorende middelen en wat zij kunnen doen om dit te verminderen. Erg nuttig. Maar in Nederland wil de overheid (nog) niet voor deze stoffen waarschuwen omdat ze vinden dat er onvoldoende bewijs voor is.

En dat terwijl er een stuk, of 100 vooraanstaande wetenschappers zijn die zeggen dat het wel belangrijk is om te waarschuwen voor deze stoffen in het belang van de gezondheid van alle kinderen (niet alleen als kind, maar ook op latere leeftijd)...

Ik vond de Deens folder op internet, vertaald in het Engels. En las een aantal dingen die je zelf kunt doen om de invloed van hormoonverstorende stoffen te beperken en die echt heel simpel zijn...

Zo is het goed om plastic badspeelgoed, voor gebruik schoon te maken met een goed heet sopje. Op deze manier zorg je ervoor dat je een groot deel van de weekmakers (wat gebruikt wordt in zacht plastic) vermindert.

Ook zou je nieuw gekocht speelgoed eerst een aantal dagen buiten moeten laten uitwasemen (zonder verpakking), op deze manier vervliegen er al veel chemische stoffen.

Nieuwe kleding, beddengoed en dergelijke kun je voor gebruik ook het best eerst wassen.

Simpele dingen lijkt mij.

Op www.eenvelignest.nl (waar je veel informatie over deze stoffen vindt) las ik ook over een Frans onderzoek naar billendoekjes. Er stond in dat er eigenlijk billendoekjes moeten komen zonder fenoxyethanol.
Deze stof zit in elk geval in de Zwitsal billendoekjes en ook in vele andere merken.
Nu heb ik bij de Kruidvat billendoekjes gekocht voor de gevoelige huid. Deze zijn vrij van parfum. Er zit geen fenoxyethanol in en ook geen parabenen... Bovendien zijn ze goedkoper dan Zwitsal billendoekjes.
Mooi toch!

Allemaal simpele dingen, en als je daarmee al een deel van de hormoonverstorende stoffen bij je kinderen vandaan kunt halen, is dat voor mij geen enkel probleem!!

Zijn er meer mensen die deze uitzending hebben bekeken?

10 jaar geleden

Hoi hoi! Zelf ben ik nog geen moeder, maar vond de programma bij Zembla ook erg interessant. Ik hoop dat hier snel verandering in komt en genoeg informatie te vinden is in de folders voor ( toekomstige ) zwangere vrouwen

10 jaar geleden

Graag gedaan ;-)

10 jaar geleden

Dankjewel!

10 jaar geleden

Hoi shopaholic, Ook ik heb met aandacht en verwondering deze uitzending bekeken, zodoende kwam ik googlelend op jouw blog teecht. Zou je de link van de Deense folder willen plaatsen? Ik ben zeer geinteresseerd! :-) Rietje