{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hormonen nemen doe je niet zomaar even.

Afbeelding blog 'Hormonen nemen doe je niet zomaar even.'
Mijn hummeltje is ondertussen alweer een vrolijke baby van 5 maanden, maar zomaar zwanger worden zat er voor ons niet in. Na 4 jaar geprobeerd te hebben, zijn we toch maar langs de huisarts gegaan voor een doorverwijzing naar het ziekenhuis.

Al gauw kwamen ze er achter dat alleen via ICSI wij een kans hadden om zwanger te worden. Dat houd in dat ik heel veel hormonen moest gaan spuiten.

Oke kom maar op denk je nog aan het begin. Voor jezelf voelt het als een nieuwe start een eerlijke kans op een zwangerschap. Je gaat er helemaal voor en weet niet wat je allemaal te wachten staat.

Vol trots loop je de apotheek binnen met je stapeltje recepten die je gekregen hebt van de gynaecoloog. Met twee papieren tassen vol met spannende witte doosjes kom je de apotheek weer uit. Thuis aan gekomen moet er een deel bewaard worden in de koelkast. Je krijgt zowaar een speciale afdeling in je koelkast met al die medicijnen. En dan..... dan is het wachten op je menstruatie. Na dat je ongesteld bent geworden kun je beginnen met de pil. Wel grappig dat de kans op een zwangerschap begint met de anticonceptie pil. Ik had van te voren al uit gerekend dat ik op anderhalve strip van de pil uit zou komen voordat ik weer naar het ziekenhuis moest.  Ook al was de strip op er kwam nu geen stopweek meer en de pil slikte ik braaf door tot ik weer naar het ziekenhuis mocht. Na een onderzoekje bij de gynaecoloog en een prik sessie bij de verpleegkundige mocht ik beginnen met de Decapeptyl.  Een medicatie die er voor zorgt dat je lichaam in een kunstmatige overgang komt.  Je voortplantingsstelsel wordt echt helemaal lam gelegd.

De volgende dag

De volgende ochtend en daar sta ik. Half wakker in mijn ene hand de prik met Decapeptyl en in mijn andere hand een vetrol van mijn buik.  En nu moet ik mezelf prikken. Iets wat helemaal tegen je natuur in gaat en geloof me de eerste paar keer kost het wat doorzettingsvermogen om je daadwerkelijk zelf te prikken. Al gauw  had ik de smaak te pakken en prikte ik mezelf alsof ik een dartbord was waar een pijltje werd in gegooid. Ik heb altijd mezelf in de buik geprikt. Het mag ook in je bovenbeen, maar ik vond dat een stuk pijnlijker dan in mijn buik. Na een paar dagen begon de Decapeptyl te werken. Wat een rot medicatie is dat zeg. Net als vrouwen die in de overgang komen kun je last krijgen van opvliegers. Dat gebeurde bij mij. ook werd ik moe van de medicatie. Ik heb weken als een zombie rond gelopen en kan ook eerlijk zeggen dat ik me nog weinig herinner van de zomer van 2011.

Dan is het zover je mag weer op controle in het ziekenhuis.  Alles zag er goed uit geen cyste te zien en voor de rest is het ook mooi rustig op naar medicatie ronde twee.

De puregon een medicatie apart. Je krijgt ervoor een speciale pen waar je heel makkelijk de juiste hoeveelheid kan toedienen. Naast de Decapeptyl moet je dit goedje dus ook gaan spuiten.  Na een paar dagen voelde ik dat de puregon begon te werken.  De nadelige effecten van de Decapeptyl ebte een beetje weg door de puregon, helaas kreeg ik er hoofdpijn voor terug. Na een weekje puregon te hebben gebruikt werd het een komen en gaan naar het ziekenhuis. Elke keer weer werden mijn follikels op gemeten. Mijn lichaam reageerde te intens op de puregon waardoor er een heleboel eitjes begonnen te groeien. Op een gegeven moment wist ik hoe een kwartel zich moet voelen als ze vol zit met eieren.

Het verlossende woord

Uiteindelijk kwam het verlossende woord van de gynaecoloog de eitjes waren groot genoeg het was tijd voor de punctie. En voor medicatie nummertje 3 de Pregnyl.

Even een weetje tussendoor. Pregnyl wordt gemaakt door een hormoon wat gehaald wordt uit urine van zwangere vrouwen. Daarom is het zo belangrijk dat je als zwangere mama mee doet met Moeder voor Moeders. Jou potje pies kan voor een andere vrouw een zwangerschap betekenen. Een kleine moeite lijkt me zo.

De Pregnyl moet precies 36 uur voor de punctie geprikt worden. Dit moet omdat de Pregnyl zorgt voor een eisprong. Als je dus te vroeg spuit dan heb je een grote kans dat alle eicellen gesprongen zijn voor de punctie en heb je alles voor niets gedaan. De Pregnyl heeft niet zoveel  nadelige effecten. Alleen wat jeuk op de plek waar je het inspuit maar meer ook niet. Als je bij de punctie bent aan gekomen is het klaar met hormonen spuiten. Wel kan het zijn dat je na de terugplaatsing vaginaal medicatie in moet brengen om het baarmoederslijmvlies mooi te houden, maar spuiten hoef je dan niet meer. Niet dat het daardoor minder erg is. Want nu moet je wachten tot je twee weken verder bent en je eindelijk kan testen. Ik heb dit geschreven omdat ik vond dat er te weinig aandacht aan besteed wordt in het ziekenhuis over de gevolgen die hormonen hebben op ons lichaam.

Je neemt niet zomaar even hormonen, hoewel je dat in het begin wel denkt. Het kan je letterlijk voor weken plat leggen.  Luister goed na je lichaam, ook als je er al een poging op hebt zitten en met een volgende poging begint. Het viel mij op dat het ziekenhuis heel snel weer met poging twee wilde beginnen.  Ik zelf ook wel maar om heel andere reden.  Achteraf gezien was het misschien lichamelijk verstandiger om er even een maandje rust tussen te doen, maar goed dat is praten achteraf.

Mama`s to be die ook door dit traject of een vergelijkbaar traject gaan, hou je taai. Het is niet makkelijk en je mag het best zwaar vinden. Omdat nu eindelijk een kinderwens in vervulling kan gaan betekend nog niet dat de weg er naar toe rozengeur en maneschijn is.

 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je