Snap
  • Zwanger

Hoeveel mag je drinken als je zwanger bent?

Hoeveel mag je drinken tijdens je zwangerschap? Is alcohol al schadelijk vanaf dag 1 of pas als de placenta is ontwikkeld?

Elk jaar worden er tussen de 500-5000 kinderen geboren met het Foetaal Alcohol Sydroom (FAS). Het echte aantal is onbekend. Men weet officieel van gemiddeld 500, maar naar alle waarschijnlijkheid ligt dit getal meer in de buurt van 5000. Dit varieert van lichte tot zware schade. 

Joost Bos en Allard Witte zijn twee initiatiefnemers die allerlei media hebben opgezet om bewustzijn te creëeren (boek, website, etc.) bij mensen en volgen een aantal gezinnen, waar FAS een groot probleem is. 

Bos; 'Kinderen met FAS zien er niet alleen vaak anders uit, maar ze hebben ook concentratie-, geheugen, leer- en gedragsstoornissen. Daarnaast hebben ze vaak last van een slecht ontwikkeld geweten.’ FAS is dus wel écht een serieuze aandoening, maar de cijfers liegen er niet om. Tussen de 35-59% van de zwangeren drinkt wel eens tijdens de zwangerschap. 

Ik schrok best toen ik dit artikel las. Vanuit mijn studie heb ik uitgebreid meegekregen wat FAS is en daardoor heb ik alle risico's uitgebannen. Stoppen met de pil, was stoppen met alcohol. En tuurlijk, als het zwanger zijn langer duurt en je neemt een drankje is er niets aan de hand. Maar FAS kan al schadelijk zijn vanaf dag 1 in de zwangerschap. Dat idee vond ik zo eng dat ik maar gewoon stopte. 

De mate van alcoholschade verschilt enorm per vrouw én per kind. Dus dezelfde vrouw kan tijdens 2 zwangerschappen evenveel drinken, maar de schade kan verschillen. De een kan zelfs niets hebben en de ander hele zware vormen van FAS. Helaas is er dus geen ander antwoord mogelijk op de vraag hoeveel vrouwen mogen drinken tijdens hun zwangerschap dan; Niets. 

Zelfs de veel gemaakte fout, dat het eerste trimester nog niet meetelt, omdat de placenta nog in de maak is. Maar alcohol word ook opgenomen door het vruchtwater, dus daarom kan het per direct al schadelijk zijn.

Kennis die ik gelukkig op voorhand al had en daardoor een afweging kon maken van de risico's. Maar het is dus wel heel belangrijk dat dit bewustzijn verspreid word. In alle eerlijkheid, ben ik zelf al een zeer gematigde drinker en was deze keuze ook wel erg makkelijk voor mij. Maar hopelijk wordt deze keuze ook makkelijker voor vrouwen, die zich nog niet bewust waren van deze risico's. 

Bij het artikel zat ook een filmpje waarin je ziet hoe kinderen worden zijn met FAS. Vooral de worsteling die zij continue hebben met het omgaan met hun emoties, vond ik akelig om te zien. Niet in staat om volledig mee te draaien, de onzekerheid van de familie over de toekomst van het kind, het verstoorde wereldbeeld en de daarbij behorende verstoorde gedragingen. Het is het mij niet waard, om het risico te lopen voor een wijntje. 

Mocht je het filmpje willen zien; http://www.famme.nl/dit-gebeurt-er-wanneer-je-drin...

Ik hoop van harte dat ik hiermee een beetje kan bijdragen aan de bewustwording van de risico's van alcohol tijdens te zwangerschap. Net als Filet Americain en gerookte zalm, het is voor jou maar 9 maandjes maar wel levenslang voor je kindje. Denk dus goed na, voordat je een wijntje drinkt en zwanger bent of probeert te raken. 

8 jaar geleden

www.fasproject.nl

8 jaar geleden

Het klopt inderdaad dat er weinig bekend is over FAS en dat niet met zekerheid vast te stellen valt wanneer de kans op FAS aanwezig is. Maar de onderzoeken zijn dan ook niet geheel eenzijdig. Ze geven aan dat de kans op FAS groter is als er dagelijks gedronken word. Maar vooral gezien het gegeven dat dit erg kan variëren per vrouw en zelfs per zwangerschap van 1 vrouw, zal hier mogelijk nooit een eenduidig antwoord op komen. Het is mijn doel zeker niet om vrouwen angst in te boezemen, als ze per ongeluk een drankje hebben gedronken en bijvoorbeeld niet wisten van de zwangerschap. Maar het lijkt me wel van belang dat vrouwen er in sommige gevallen minder licht over denken. Het is niet gezegd dat 1 drankje kwaad kan, maar het is ook niet gezegd dat het geen kwaad kan. Dus inderdaad het is net zo goed als niet goed. Maar gezien de mogelijkheid op toch wel een serieuze aandoening, zou géén drank (zelfs niet 1 als je je bewust bent van de zwangerschap) zeer aan te raden zijn. Uiteraard is iedereen vrij om hier eigen keuzes in te maken en ik oordeel daar niet over. Maar veel vrouwen blijken niet op de hoogte van de gevolgen en zonder informatie zal een juiste keuze maken ook lastiger zijn.

8 jaar geleden

Enige nuancering is wel op z'n plaats. Ik vind ook dat je beter niet kunt drinken, laat dat voorop staan. Omdat ik zelf graag de wetenschappelijke onderbouwing wil weten van dingen die ik wel/niet mag heb ik de onderzoeken erop nageslagen. En daaruit blijkt dat er bewijzen zijn dat als je dagelijks een alcoholische drank drinkt, dit inderdaad schadelijk kan zijn en dat die kans relatief groot is. Er is echter geen onderzoek geweest naar als vrouwen minder dan dat drinken. Dus het is niet wetenschappelijk bewezen dat van 1 glas wijn tijdens een zwangerschap een kind kans heeft op FAS of andere afwijkingen. Dit is net zo waar als dat het niet waar is. Voor de geïnteresseerden: zoek maar eens het rapport van de Gezondheidsraad over dit onderwerp en lees het onderzoek dat beschreven wordt na hun adviezen. Daarin zie je dat de onderzoeksgroepen verdeeld zijn in 0 glazen per dag, gemiddeld 1 glas per dag, meer dan 1 glas per dag en zo wat meer. Er is dus geen onderzoeksgroep met bijvoorbeeld 1 glas in de hele zwangerschap.

8 jaar geleden

goed advies, helemaal niets! En idd de gezichtskenmerken worden eigenlijk alleen zichtbaar als er sprake is van de ergste vorm van FAS. Daarnaast kan FAS ook wel makkelijk verward worden met andere stoornissen en daardoor blijft idd ook het getal gissen. Ook is het erg lastig om als moeder toe te geven dat je hebt gedronken tijdens je zwangerschap en daardoor je kind opgescheept hebt met een stoornis/beperking/handicap (ik weet niet echt wat het juiste woord is eigenlijk). Ik snap niet dat mensen nog steeds drinken tijdens de zwangerschap...