{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hoeveel mag je drinken als je zwanger bent?

Hoeveel mag je drinken tijdens je zwangerschap? Is alcohol al schadelijk vanaf dag 1 of pas als de placenta is ontwikkeld?

Afbeelding blog 'Hoeveel mag je drinken als je zwanger bent? '

Elk jaar worden er tussen de 500-5000 kinderen geboren met het Foetaal Alcohol Sydroom (FAS). Het echte aantal is onbekend. Men weet officieel van gemiddeld 500, maar naar alle waarschijnlijkheid ligt dit getal meer in de buurt van 5000. Dit varieert van lichte tot zware schade. 

Joost Bos en Allard Witte zijn twee initiatiefnemers die allerlei media hebben opgezet om bewustzijn te creëeren (boek, website, etc.) bij mensen en volgen een aantal gezinnen, waar FAS een groot probleem is. 

Bos; 'Kinderen met FAS zien er niet alleen vaak anders uit, maar ze hebben ook concentratie-, geheugen, leer- en gedragsstoornissen. Daarnaast hebben ze vaak last van een slecht ontwikkeld geweten.’ FAS is dus wel écht een serieuze aandoening, maar de cijfers liegen er niet om. Tussen de 35-59% van de zwangeren drinkt wel eens tijdens de zwangerschap. 

Ik schrok best toen ik dit artikel las. Vanuit mijn studie heb ik uitgebreid meegekregen wat FAS is en daardoor heb ik alle risico's uitgebannen. Stoppen met de pil, was stoppen met alcohol. En tuurlijk, als het zwanger zijn langer duurt en je neemt een drankje is er niets aan de hand. Maar FAS kan al schadelijk zijn vanaf dag 1 in de zwangerschap. Dat idee vond ik zo eng dat ik maar gewoon stopte. 

De mate van alcoholschade verschilt enorm per vrouw én per kind. Dus dezelfde vrouw kan tijdens 2 zwangerschappen evenveel drinken, maar de schade kan verschillen. De een kan zelfs niets hebben en de ander hele zware vormen van FAS. Helaas is er dus geen ander antwoord mogelijk op de vraag hoeveel vrouwen mogen drinken tijdens hun zwangerschap dan; Niets. 

Zelfs de veel gemaakte fout, dat het eerste trimester nog niet meetelt, omdat de placenta nog in de maak is. Maar alcohol word ook opgenomen door het vruchtwater, dus daarom kan het per direct al schadelijk zijn.

Kennis die ik gelukkig op voorhand al had en daardoor een afweging kon maken van de risico's. Maar het is dus wel heel belangrijk dat dit bewustzijn verspreid word. In alle eerlijkheid, ben ik zelf al een zeer gematigde drinker en was deze keuze ook wel erg makkelijk voor mij. Maar hopelijk wordt deze keuze ook makkelijker voor vrouwen, die zich nog niet bewust waren van deze risico's. 

Bij het artikel zat ook een filmpje waarin je ziet hoe kinderen worden zijn met FAS. Vooral de worsteling die zij continue hebben met het omgaan met hun emoties, vond ik akelig om te zien. Niet in staat om volledig mee te draaien, de onzekerheid van de familie over de toekomst van het kind, het verstoorde wereldbeeld en de daarbij behorende verstoorde gedragingen. Het is het mij niet waard, om het risico te lopen voor een wijntje. 

Mocht je het filmpje willen zien; http://www.famme.nl/dit-gebeurt-er-wanneer-je-drin...

Ik hoop van harte dat ik hiermee een beetje kan bijdragen aan de bewustwording van de risico's van alcohol tijdens te zwangerschap. Net als Filet Americain en gerookte zalm, het is voor jou maar 9 maandjes maar wel levenslang voor je kindje. Denk dus goed na, voordat je een wijntje drinkt en zwanger bent of probeert te raken. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Zwanger

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je